skip to Main Content

Δεύτερη μέρα εργασιών του Ζ’ Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας

Συνεχίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, 13 Μαΐου 2024, οι εργασίες του Ζ’ Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, υπό τη θεματική «Η τιμή των αγγέλων, προφητών και αποστόλων στην Κύπρο», το οποίο διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».

Κατά τις πρωινές 2 συνεδρίες, παρουσιάστηκαν πέντε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που κινήθηκαν στη θεματική «Η τιμή των Αγγέλων».
Πρώτος ομιλητής ο Καθ. Απόστολος Κραλίδης που ανέπτυξε το θέμα «Η τιμή των Αγγέλων στις αβρααμικές θρησκείες». Ακολούθως ο Καθ. Γεώργιος Φίλιας, ομίλησε για την τιμή των Αγγέλων και την ιδιαίτερη τιμή τους στην Κύπρο. Στη συνέχεια η Καθ. Μαρίνα Κολοβοπούλου παρουσίασε τις αναφορές στους αγγέλους στις γνωστικές αιρέσεις στα έργα του Αγίου Επιφανίου. Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ σκιαγράφησε την τιμή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Ρως του Κιέβου.

 

Στο δεύτερο μέρος ο Δρ Γεώργιος Κάκκουρας ομίλησε για την παρουσία των αγγέλων στους βίους Κυπρίων Αγίων. Το λόγο έλαβε ο Δρ Δημήτριος Αγορίτσας που παρουσίασε το Εγκώμιο του Αγίου Νεοφύτου Εγκλείστου εις τον θείον αρχάγγελο Μιχαήλ τον Παμμέγιστον και ο λόγος εις τη σύναξη των θείων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων. 

Κατά τις απογευματινές συνεδρίες η Καθ. Ewa Balicka-Witakowska παρουσίασε εισήγηση με θέμα Angels, archangels and celestial beings in Ethiopian literary. Ο Πρεσβ. Δρ Ηλίας Καραλής έκανε μια αναφορά στο εν Χώναις θαύμα του αρχαγγέλου Μιχαήλ, την παράδοσή του στην Κύπρο και τις απεικονίσεις του. Ακολούθησε ο κ. Κωστης Κοκκινόφτας που παρουσίασε τη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Λακατάμειας και τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών.

Έπειτα από ένα διάλειμμα ξεκίνησε η θεματική η τιμή των Προφητών με πρώτο ομιλητή τονΑναπλ. Καθ. Γρηγόριο Ιωαννίδη που παρουσίασε την τιμή των προφητών στην ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και τις κυπριακές πηγές. Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Δρ Δέσποινας Ιωάννου Βασιλείου με θέμα τις απεικονίσεις των προφητών σε μονές και ναούς της Κύπρου.

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top