skip to Main Content

Παραλίμνι: Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον το Αγιολογικό Συνέδριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Ζ’ Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, υπό τη θεματική «Η τιμή των αγγέλων, προφητών και αποστόλων στην Κύπρο», το οποίο διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».

Κατά τις πρωινές συνεδρίες της Τρίτης, 14 Μαΐου συνεχίστηκε η θεματική «Η τιμή των προφητών» με την εισήγηση του Καθ. Ηλία Γιαρένη με θέμα την τιμή του προφήτη Ηλία στην Κύπρο. Στη συνέχεια η Καθ. Brigitta Schrade ανέπτυξε το θέμα The Mantle of Elijah: The Carmelites in Famagusta and their veneration of the Prophet Elijah. Η Πέμπτη συνεδρία ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Καθ. Annemarie Weyl Carr με θέμα Cyprus’ two illuminated Psalters

Στη συνέχεια το βήμα παραχωρήθηκε στην Καθ. Θεοδώρα Αντωνοπούλου που παρουσίασε Μια ομιλία για τον προφήτη Ζαχαρία, πατέρα του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αποδιδόμενη στον πατριάρχη Γερμανό Α’ Κωνσταντινουπόλεως. Έπειτα ο Πρωτοπρ. Δρ Παρασκευας Αγάθωνος στη δική του εισήγηση ανέπτυξε τον εορτολογικό και λειτουργικό κύκλο του Τιμίου Προδρόμου και την ιδιαίτερη τιμή του στην Κύπρο. Εξ αποστάσεως λόγω ανειλημένης δια ζώσης παρουσίας ο Καθ. Σωτήριος Δεσπότης ανέπτυξε το θέμα Βαρνάβας και Μάρκος: Η αποστολική σχέση των Εκκλησιών Κύπρου και Αλεξάνδρειας.

Την θεματική της τιμής των Αποστόλων, άνοιξε ο Καθ. Συμεών Πασχαλίδης αναφερόμενος στην τιμή των Αγίων Αποστόλων στη βυζαντινή αγιολογική παράδοση- Ο ναός των Αγίων Αποστόλων Κωνσταντινουπόλεως ως επίκεντρο της σχετικής τιμής. Ο Αναπλ. Καθ. Δημοσθένης Κακλαμάνος παρουσίασε τη βυζαντινή αγιολογική και υμνογραφική παράδοση για τον Απόστολο Παύλο.

Η εισήγηση της Καθ. Cornelia Horn είχε ως θέμα The Apostles Peter and Paul in Syriac and Arabic sources and their link to Cyprus ενώ η Καθ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, ομίλησε για την Κύπρο ως τόπο αποστολικού κηρύγματος. Ο Καθ. Αρχιμ. Ιάκωβος Khalil παρουσίασε την Βαρνάβας και Παυλος. Αντιόχεια – Κύπρος.

Τέλος ο Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στον εικονογραφικό τύπο του αρχαγγέλου σε μονές και ναούς της Κύπρου.

Η τρίτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με την τελευταία διάλεξη στα πλαίσια του φετινού 13ου κύκλου διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση είχε τον γενικό τίτλο Από τον Απόστολο Βαρνάβα στην πόλη της Αμμοχώστου.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, αφού ευχαρίστησε αρχικά για τη στήριξη του θεσμού αναφέρθηκε στο «άνοιγμα» το οποίο έγινε τα τελευταία χρόνια τα θέματα να απευθύνονται και προς τους νέους. Πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις σε στρατόπεδα της τοπικής Ταξιαρχίας και σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου δόθηκαν κατευθύνσεις επαγγελματικού προσανατολισμού προς τους τελειόφοιτους μαθητές.

Ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός καθώς και όλους τους επιστήμονες και έγκριτους ομιλητές οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο ακόμα και γεωπολιτικά γεωστρατηγικά θέματα εξαιτίας των τρέχουσων εξελίξεων στην γύρω περιοχή αλλά και τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Κύπρο.

Χαιρέτισε την παρουσία στην εκδήλωση του Δρ Σώτου Κτωρή, συμπρόεδρου της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά τον οποίο ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην αποκατάσταση ναών στην κατεχόμενη μητροπολιτική μας περιφέρεια και ευχήθηκε να μπορέσει να γίνει αποκατάσταση και των υπόλοιπων εκκλησιών.

Στον χαιρετισμό της εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου η κα Δόξα Κωμοδρόμου ανέφερε πως « ο θεσμός του Σαλιμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας με απώτερο σκόπό τη δια βίου μάθηση, τη συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών ενός ατόμου. Μετέφερε τις ευχαριστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου και του κ. Πρυτάνεως προσωπικά προς όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση του κύκλου των διαλέξεων ο οποίος διανύει ήδη τον 13ο χρόνο λειτουργίας του, εισηγητές αλλά και όσους με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούν και στηρίζουν τον σκοπό κρατώντας τον ζωντανό και συμβάλλοντας στην «προαγωγή του διαλόγου και τη διάχυση της γνώσης». Ευχαρίστησε τέλος τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο για την αγαστή συνεργασία και την συνεισφορά του στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής.

Την εκδήλωση διάνθησαν μουσικά με ύμνους προς τιμή του Αποστόλου Βαρνάβα μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» καθώς και το Μουσικό Σχήμα Προσκυνητές

Εισηγητής ήταν ο Δρ Ανδρέας Φούλιας ο οποίος παρουσίασε Νέα στοιχεία για την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αποστόλου Βαρνάβα στην Έγκωμη Αμμοχώστου.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα βιβλιοπαρουσίαση έκδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως και της Πολιτιστικής Ακαδημίας βιβλίου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδος και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τίτλο Τα θρησκευτικά μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου των Ανδρέα Φούλια και Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου. Την παρουσίαση ανέλαβε ο Δρ Χρίστος Αργυρού.

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top