Έναρξη Ζ’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας
Μετά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή του προστάτη Άγιου της Μητροπόλεως, Αγίου Επιφανίου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως έλαβε χώρα η εναρκτήρια τελετή του Ζ’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας το οποίο θα εξετάσει το θέμα «Η τιμή των αγγέλων, προφητών και αποστόλων στην Κύπρο».
Στο Συνέδριο συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν εισήγηση πέραν των 30 διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών.
Εκ μέρους της Επιστημονικής-Οργανωτικής Επιτροπής απηύθυνε χαιρετισμό ο Καθηγητής Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στον θεσμό των ανά διετία Αγιολογικών Συνεδρίων, συμπληρώνοντας ότι με το φετινό Ζ’ κατά σειρά, οι ανακοινώσεις των εισηγητών θα φθάσουν τις 260 από 137 ομιλητές από 20 χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αφρικής. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπερθεμάτισε το γεγονός της εκτύπωσης από την Ιερά Μητρόπολη και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» των 4 τόμων πρακτικών έως τώρα και άλλων οκτώ τόμων θεολογικών μελετημάτων. Δημιούργησε ένα τεράστιο αποθετήριο Αγιολογικών μελετών, μια αγιολογική βιβλιοθήκη που θα παραμείνει στη διάθεση του ευρέως κοινού και προπάντων των ερευνητών για πολλά χρόνια. Τέλος έκανε μια σύντομη αναφορά στις θεματικές ενότητες του παρόντος σύνεδρίου.
Ο εκπρόσωπος του ΠτΔ, υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κ. Μάριος Χαρτσιώτης στο δικό του χαιρετισμό εξήρε τη μελέτη της Κυπριακής Αγιολογίας ως πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κύπρου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα και συνεχάρη για τη διοργάνωση των Αγιολογικών Συνεδρίων με τόσο άρτιο τρόπο με διεθνής συμμετοχές.
Μέσα στο πλήθος των πεφωτισμένων που έζησαν και αγιοποιήθηκαν στο νησί τόνισε σε άλλο σημείο, θα συναντήσουμε Αποστόλους, όπως ο Μάρκος, ο Βαρνάβας , ο Παύλος, μάρτυρες, νεομάρτυρες, ιεράρχες καθώς και γυναίκες Αγίες. Στο «Νησί των Αγίων» όπως δικαιολογημένα ονομάστηκε η Κύπρος, από τον χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, η φιλευσπλαχνία, η πίστη στις Ορθόδοξες αξίες και η τιμή των Αγίων, δεν περισσεύουν .
Η Ορθόδοξη πίστη του Κύπριου ήταν ο οδοδείκτης, το καταφύγιό του και τόπος ελπίδας σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του. Οι κατακτητές προσπάθησαν πολλές φορές να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν αυτή την πίστη με αρνητικά αποτελέσματα.
Ευχήθηκε τέλος κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.
Στη συνέχεια προβλήθηκε οπτικογραφημένο -μόλις χθες, Σάββατο, 11 Μαίου 2024-, μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ο Παναγιώτατος στο μήνυμά του συνεχάρη για την προσπάθεια και την μέριμνα για την προώθηση της θεολογικής παιδείας και της προβολής του πολιτισμικού πλούτου της αγιοτόκου αποστολικής νήσου της Κύπρου.
Αναφέρθηκε στην αγιογραφικά χωρία περί της λειτουργικής θέσης και αποστολής των Αγγέλων και Αποστόλων μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, οι οποίοι διακονούν τον Θεό για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Η ευσέβεια του Κυπριακού λαού τόνισε σε άλλο σημείο, τοποθετεί τους προαναφερθέντες Αγίους στο κέντρο της ζωή του, τους τιμά, δίνει τα ονόματά τους στα παιδιά του και τους μνημονεύει σε κάθε καιρό και τόπο. Η παράδοση αυτή συμπληρώνει η οποία κοινωνείται μεταξύ των απανταχού της γης ορθοδόξων πιστών, αποτελεί νοητή γέφυρα μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου.
Απηύθυνε τέλος την ολόθυμον Πατριαρχική ευχή και ευλογία καθώς και τον Αναστάσιμο χαιρετισμό, για ευόδωση των εργασιών του συνεδρίου.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Μακαριώτατος, συνεχάρη τον Πανιερώτατο για τις άοκνες προσπάθειες και την επιμέλεια που κατέβαλε για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς και τα μέλη της Επιστημονικής-Οργανωτικής Επιτροπής και όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες του. Καλωσόρισε επίσης και συνεχάρη όλους τους καθηγητές και ερευνητές.
Τόνισε πως το πρωτότυπο αυτό θέμα, παραπέμπει στα πρώιμα χριστιανικά χρόνια της Κύπρου. Γιατί όπως είναι φυσικό στα χρόνια « της πρότερον ημών αγνοίας» δεν ήταν δυνατό να έχουμε πληροφορίες για τους Προφήτες του Ιουδαϊσμού ούτε για τους αγγέλους της Παλαιάς Διαθήκης. Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ανέφερε πλειάδα Ναών, Μοναστηριών και άλλων σεβασμάτων εξακολουθούν να τιμώνται στο όνομα των Αποστόλων και των Αγγέλων παρόλο που η Κύπρος ανέδειξε και Αγίους παγχριστιανικής εμβέλειας από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού μέχρι και σήμερα, και προς τους οποίους αφιερώθηκαν πάμπολλοι Ναοί μας.
Ευχήθηκε τέλος όπως ο Άγγελος Κυρίου εμφανίζεται στον Γεδεών, δίδοντάς του εντολή να σώσει τον λαό του Ισραήλ από τους Μαδιανίτες.. (Κριτές6, 2-24), έτσι και σ΄ εμάς Άγγελος Κυρίου να βοηθήσει την αγιοβάδιστη Κύπρο να απαλλαγεί από τον βάρβαρο κατακτητή και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ θα φέρει την καλήν αγγελία και στη Νήσο μας. Από κέντρου καρδίας κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, συμπλήρωσε.
Καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τους επίσημους προσκεκλημένους και όλους τους παρισταμένους ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, στην εναρκτήρια εισαγωγική ομιλία του αναφέρθηκε συνοπτικά στη αναφορά περί των Αγγέλων, Προφητών και Αποστόλων στις διάφορες λειτουργικές παραδόσεις. Δεν θα εξετάσουμε το ερώτημα εάν αυτές οι αναφορές απέβησαν αφετηρία ώστε να αναπτυχθεί η τιμή αυτών, τονίζοντας ότι το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί από όσους θα ασχοληθούν εξειδικευμένα με τα συγκεκριμένα θέματα.
Εκείνο που εξαιρέτως ενδιαφέρει το Συνέδριό μας πρόσθεσε είναι το περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν η Κύπρος, ένεκα της γειτνιάσεώς της με την Ιερουσαλήμ, την Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια, την Καππαδοκία, όπου και αναπτύχθηκαν οι γνωστοί αντίστοιχοι λειτουργικοί τύποι, αλλά και οι μνήμες των αγγέλων, προφητών και αποστόλων, θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένο το παρόν Ζ´ Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Η Κύπρος γέμει από Ναούς, εικόνες και τοιχογραφίες αγγέλων, προφητών και αποστόλων. Εξέφρασε τη βεβαιότητα για τα ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τις εισηγήσεις του παρόντος συνεδρίου και τις ανταλλαγές απόψεων, συμπλήρωσε.
Ο Πανιερώτατος έκανε επίσης μια αναφορά στις δραστηριότητες της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος», τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως και τις παράλληλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια του Συνεδρίου, όπως η Έκθεση με τίτλο «Τόπος Ευκλεής» που φιλοξενείται στον παλαιό ναό της Αγίας Άννας, με περιεχόμενο και αναφορά στην κατεχόμενη Ιερά Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, την οποία επιμελήθηκε η εκτελεστική διευθύντρια της ακαδημίας Δρ Χριστίνα Κάκκουρα.
Ακολούθησε η εναρκτήρια εισήγηση του Καθηγητή Θεόδωρου Γιάγκου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της πράξης αφιέρωσης ναών: η περίπτωση ναών αφιερωμένων σε αγγέλους, προφήτες και αποστόλους.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής Hans-Peter Grosshans
παρουσίασε το πρόγραμμα ένταξης της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RESILIENCE.
Τέλος η Δρ Χριστίνα Κάκκουρα, πραγματοποίησε μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση της έκθεσης και ξενάγηση στο χώρο όπου φιλοξενείται.
Στην εναρκτήρια τελετή το παρόν έδωσαν οι δήμαρχοι Παραλιμνίου, Δερύνειας, ο κοινοτάρχης Αχερίτου-Βρυσούλλων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Οικονόμου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου Ανδρέας Βραχίμης, εκπαιδευτικοί κ.α.
©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.