skip to Main Content

Έκθεση Φωτογραφιών και Κειμηλίων με θέμα Αγία Ζώνη Βαρωσίων. 50 χρόνια μετά

Ανοικτή για το κοινό είναι από σήμερα και έως τις 15 Μαρτίου η έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων «Αγία Ζώνη Βαρωσίων. 50 χρόνια μετά» που παρουσιάζεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος», στον παλαιό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Μητρόπολης και της Ακαδημίας για τη θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974. Η έκθεση πραγματοποιείται και με αφορμή την έλευση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στην ημικατεχόμενη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου (5-11 Φεβρουαρίου 2024).
Μετά το πέρας της επίσημης υποδοχής της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου σήμερα στο Παραλίμνι, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, επίσημοι και πλήθος κόσμου ξεναγήθηκαν στην έκθεση, στην οποία παρουσιάζεται η ιστορία του ναού της Αγίας Ζώνης Βαρωσίων, μέσα από εκκλησιαστικά κειμήλια, κείμενα, αποσπάσματα από τον Τύπο και φωτογραφίες. Μέσω πρόσφατων φωτογραφιών από το εξωτερικό και εσωτερικό του ναού της Αγίας Ζώνης, μεταφέρεται στον επισκέπτη η παρούσα κατάσταση του ναού, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση αντλούνται κυρίως από το βιβλίο των Δρος Ανδρέα Φούλια και Δρος Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου με τίτλο «Τα θρησκευτικά μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου» (προσεχής έκδοση) και εκδότες τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».
Ως ένας από τους σημαντικότερους ενοριακούς ναούς των Βαρωσίων, η Αγία Ζώνη διέθετε πολλά και αξιόλογα κειμήλια. Από το 1974, τα περισσότερα από αυτά συλήθηκαν, αφαιρέθηκαν από τη θέση τους, κλάπηκαν, πωλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό από αρχαιοκάπηλους. Ελάχιστα κειμήλια τα οποία περισώθηκαν, παρουσιάζονται στην έκθεση. Αντανακλούν τα λιγοστά αυτά αντικείμενα την ιστορία των ανθρώπων της Αγίας Ζώνης, των ιερέων, ψαλτών και όσων διηκόνησαν σε αυτήν, των ενοριτών της, των Αμμοχωστιανών.
Η έκθεση απευθύνεται σε όλους εκείνους που επιθυμούν να θυμηθούν και να γνωρίσουν την κληρονομιά και την παράδοση μιας πόλης ιστορικής, που κατά τα τελευταία 50 χρόνια είναι περίκλειστη, απροσπέλαστη, και τα θρησκευτικά μνημεία της αφημένα, απογυμνωμένα, αλλοιωμένα, κατεστραμμένα.
Επιμέλεια έκθεσης:
Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου
Δρ Ανδρέας Φούλιας
Δρ Χριστίνα Κάκκουρα
Τοποθεσία: Παλαιός ναός Αγίου Γεωργίου, Παραλίμνι
Διάρκεια έκθεσης: 5 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου 2024
Ωράριο: 5-10 Φεβρουαρίου: 09:00-13:00 και 15:00-18:00 // 11 Φεβρουαρίου-15 Μαρτίου: 09:00-13:00
Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

Back To Top