skip to Main Content

Με τιμές Αρχηγού Κράτους η υποδοχή της Αγίας Ζώνης στην ημικατεχόμενη Αμμόχωστο

Με λαμπρότητα και κάθε εκκλησιαστική ιεροπρέπεια, η ημικατεχόμενη Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, υποδέχθηκε σήμερα Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά την πανακήρατο Τιμία Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Την Τιμία Ζώνη κόμισε στην Κύπρο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ. Στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας την υποδέχθηκε με τιμές αρχηγού κράτους, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, στην παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη, του επιχώριου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου, των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Λεμεσού κ. Αθανασίου και Ταμασού κ. Ησαΐου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμαθούντος κ. Νικολάου και Νεαπόλεως κ Πορφυρίου, του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη, κληρικών και αρκετών πιστών.

Στη συνέχεια το μοναδικό θεομητορικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας, μεταφέρθηκε στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και στην προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, όπου έλαβε χώρα η επίσημη υποδοχή, με την απόδοση των πρέπουσων τιμών από αγήματα των σωμάτων ασφαλείας. Σύσσωμος ο ιερός κλήρος και η μαθητιώσα νεολαία της επαρχίας, ο φιλέορτος λαός της Αμμοχώστου, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με πνευματική αγαλλίαση ανέμεναν την ευλογητή άφιξη της Θεομήτορος.

Μετά τη σύντομη δέηση, έγινε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του που ευλογήθηκε ο τόπος μας, ο οποίος αναμένει την ελευθερία του μετά από 50 χρόνια κατοχής, να υποδεχτεί την Τιμία Ζώνη. Ευχήθηκε “όπως όλοι μαζί ταχθούμε στην Υπεραγία Θεοτόκο ότι θα φέρουμε ξανά την Αγία Ζώνη στην ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Ζώνης στη σκλαβωμένη πόλη της  Αμμοχώστου, στον πρώτο χρόνο της ανάκτησης της Μητρόπολής μας”. Στη συνέχεια ο δήμαρχος ανακήρυξε επίτιμο δημότη Παραλιμνίου τον Καθηγούμενο Εφραίμ απονέμοντάς του το χρυσό κλειδί της πόλης.

Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, όπου εψάλλη επίσημη Δοξολογία.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος εξέφρασε τις ευχαριστίες του τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ που κόμισε το θεομητορικό κειμήλιο για να ευλογήσει όλους τους πιστούς, σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Κύπρος παραμένει ακόμα υπό κατοχή. Ανέλυσε τη θεολογία της τιμής της Αγίας Ζώνης μέσα στην παράδοση της Εκκλησίας και αναφέρθηκε στη διαχρονική και μαρτυρούμενη ανά τους αιώνες τιμή της Αγίας Ζώνης στην Κύπρο, ιδιαιτέρως στην Αμμόχωστο, στην κατεχόμενη πόλη της οποίας υπάρχουν δύο ναοί αφιερωμένοι σε αυτήν. “Ο Κυπριακός λαός τιμούσε και συνεχίζει να τιμά την Αγία Ζώνη”, πρόσθεσε. Ο Μητροπολίτης Βασίλειος απένειμε στον Καθηγούμενο Εφραίμ αντίγραφο του επιστήθιου σταυρού των Γερόντων της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα καθώς και ένα επιγονάτιο.

Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, στο δικό του σύντομο χαιρετισμό, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως ιστορική και επανέλαβε ότι η παρουσία του ιερού κειμηλίου αποτελεί στήριξη των προσπαθειών μας για την απελευθέρωση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

Στην αντιφώνησή του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ αναφέρθηκε στην ιστορική σύνδεση της Αγίας Ζώνης με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και στα αναρίθμητα θαύματα της Αγίας Ζώνης. “Εύχομαι και εδώ η Αγία Ζώνη να γίνει δεξαμενή θαυμάτων και ευλάβειας για τον λαό”, είπε, μεταξύ άλλων. Ο πανοσιολογιώτατος πρόσφερε στον Πανιερώτατο ένα αντίγραφο ιερού ευαγγελίου του αυτοκράτορος Ιωάννη Κατακουζηνού.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Καθηγούμενος και ο Μητροπολίτης, επίσημοι και πλήθος κόσμου ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων με τίτλο «Αγία Ζώνη Βαρωσίων. 50 χρόνια μετά», που παρουσιάζεται στον παλαιό ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.

Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου σε προσκύνηση μέχρι και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024.

Back To Top