skip to Main Content

Πραγματοποιήθηκε η όγδοη Κληρικολαϊκή Συνέλευση (14 Οκτωβρίου 2021)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021, η ετήσια Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι.

Η φετινή όγδοη κατά σειρά Συνέλευση με θέμα «Αναστάση του Γένους. 1821-2021: Ιστορία και παράδειγμα», είχε για δεύτερη χρονιά τη μορφή πανεπαρχιακής με τη συμμετοχή στελεχών των ενοριών τόσο από ελεύθερη και κατεχόμενη μητροπολιτική περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου καθώς επίσης από την κατεχόμενη Αρχιεπισκοπική περιφέρεια επαρχίας Αμμοχώστου όσο και την Ιερά Επισκοπή Καρπασίας.

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση τελούσε υπό την αιγίδα του Εξοχωτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Α.Ε. του Προέδρου, έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον στόχο της συνέλευσης η οποία όπως τόνισε έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και ευρύτερα για την Εκκλησία της Κύπρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως μέσα από το έπος του 1821 που τιμάμε πανηγυρικά σήμερα, οι Κύπριοι άντλησαν διδάγματα και αγωνιζόμενοι με αυταπάρνηση, θάρρος και ηρωισμό πήραν τη σκυτάλη για να γράψουν το 1955 το δικό τους εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μέσα από τον οποίο καταρρίπτεται η οποιαδήποτε μορφής δουλείας, καταπίεσης και τυραννίας που διερχόμαστε έως και σήμερα.

Στο δικό του χαιρετισμό η Α.Μ., ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συνεχάρη για την διοργάνωση του καθιερωμένου πλέον εκκλησιαστικού θεσμού της ετήσιας Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως και την επιλογή του φετινού θέματος προσθέτοντας πως, γιορτάζοντας  και τιμώντας φέτος τα διακόσια χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας, έχουμε ιερότατο χρέος να αναβιώνουμε συνεχώς, και μάλιστα κατά τρόπο πολύ έντονο, όλες εκείνες τις διαχρονικές αξίες, για τις οποίες οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συνεχώς γι’ αυτές, έως  ότου η Δικαιοσύνη και η Ελευθερία διαλάμψουν και στους γλαυκούς ουρανούς της Πατρίδας μας. (δείτε τον χαιρετισμό)

Εμείς, οι αλύτρωτοι Έλληνες της Κύπρου, οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τα μηνύματά του. Τετρακόσια έτη δουλείας δεν μπόρεσαν να αποχαυνώσουν το έθνος και ας κρατηθούμε από τις αρχές και τα ιδανικά μας και θα έρθει και για μας η λύτρωση, επεσήμανε.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, αναφέρθηκε στον θεσμό της παράδοσης και το φιλότιμο με το οποίο γαλουχήθηκε και μεγαλούργησε το έθνος των Ελλήνων του 1821.

Εκ μέρους των Δήμων της Επαρχίας Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Σίμος Ιωάννου, τόνισε πως η Ελληνική Επανάσταση τού 1821 σηματοδότησε την ιστορική πορεία τής νεότερης ιστορίας μας. Με τον αγώνα, το πνεύμα και το ήθος των ραγιάδων, γράφτηκαν σελίδες δόξας και μεγαλείου που μάς άφησαν πρότυπα αρετής και αξιοπρέπειας. Η Κύπρος είχε το δικό της σημαντικό «μερτικό» στις σελίδες τής ιστορίας, συμβάλλοντας στον αγώνα για ελευθερία και αφήνοντας ως ιερή παρακαταθήκη παραδείγματα αυτοθυσίας και ηρωισμού. Αναμένουμε καρτερικά την ώρα που θα ηχήσουν οι καμπάνες σε ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου ελεύθερη και μη και θα σημάνει το τέλος της κατοχής και της επανένωσης του νησιού μας.

Αναφέρθηκε επίσης στο πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, διαβεβαιώνοντας την έμπρακτη στήριξη εκ μέρους όλων των τοπικών αρχών.

Τέλος ο αξιότιμος κ. Μιχάλης Τζιώρτας, εκ μέρους της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των Κυπρίων στον αγώνα του 1821 και τη μεγάλη μορφή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού. Η Κύπρος δεν υστέρησε ηθικής και υλικής υποστήριξης. Ενίσχυσε από την πρώτη στιγμή την εξέγερση του Γένους αλλά και στη διάρκεια του αγώνα κατ’ επανάληψη πλοία του στόλου που επισκέφθηκαν την Κύπρο ανεφοδιάστηκαν παίρνοντας μαζί τους Κύπριους που εντάχθηκαν στον αγώνα όπως φαίνεται σε διάφορες μάχες.

Η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνο Ελληνική. Αντίθετα φέρνει στην οικουμενικότητα τις ιδέες και αξίες της εποχής της. Αυτό που μας ενώνει με τους ανεπτυγμένους λαούς είναι οι ανθρώπινες αξίες — η Δημοκρατία, η ισότητα, η ελευθερία και η ειρήνη, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωσαν διάνθησε μουσικά η παιδική χορωδία του Δήμου Παραλιμνίου «Αοιδών φωνές».

Ακολούθως το βήμα έλαβε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Αντίσταση στη μεγάλη μηχανή». Το Ελληνικό κράτος τόνισε απέκτησε αξιοζήλευτη θέση στο γεωγραφικό του χώρο με αναμφισβήτητη τη γεωστρατηγική του θέση και σημασία, όπως αποδεικνύεται σήμερα με τους νέους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς. Γι΄ αυτό και τότε οι άρχουσες δυνάμεις στράφηκαν εναντίον των επαναστατών Ελλήνων γιατί συγκρούονταν τα συμφέροντα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, Ρωσίας, Γαλλίας και Αυστροουγγαρίας. Αργότερα αναπτύχθηκε το φιλελληνικό κίνημα. Αλλοίμονο, όμως! Η μεγάλη μηχανή, που επιβουλεύεται ακατάπαυστα την ύπαρξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας του, δεν έπαψε να λειτουργεί μέσα στο χρόνο, το χώρο και τους στόχους της. Οι δύο πόλοι, Ορθοδοξία και Πατρίδα που πηγάζουν ως «ιστορία και παράδειγμα»[1] από την ελληνική παλιγγενεσία, θα λειτουργήσουν και σήμερα για την περιχαράκωση του Ελληνισμού, για να μπορέσει να αντισταθεί στις επιβουλές της μεγάλης, απειλητικής και ολέθριας μηχανής, από οπουδήποτε και αν προέρχονται και επιβουλεύονται την αδιαπραγμάτευτη παρακαταθήκη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην εισήγηση του Δρ Γεωργίου Κάκκουρα «Περί Νεομαρτύρων», ο ομιλητής ανέφερε πως οι νεομάρτυρες στα χρόνια της σκλαβιάς με το μαρτύριο τους ενίσχυσαν την πίστη των χριστιανών αλλά και στάθηκαν ανάχωμα ενταντίων των εξισλαμισμών. Έτσι κατέστησαν τα πιο ωραία και ζωντανά παραδείγματα έμπνευσης και μίμησης αγώνων και θυσιών. Γι’ αυτό δίκαια θα πρέπει να θεωρούνται βασικοί συντελεστές για την απελευθέρωση του Γένους καθότι και αυτή ακόμα η Ελληνική Επανάσταση μπορεί να λέγεται πως πραγματοποιήθηκε γιατί τους προηγούμενους αιώνες τουρκικής σκλαβιάς προηγήθηκαν οι αγώνες και τα μαρτύρια των αγίων νεομαρτύρων.

Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Κύπρω, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος,  εκπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων, κομμάτων, φορέων, οργανώσεων και εκπαιδευτηρίων, βουλευτές Αμμοχώστου, οι Αστυνομικές, Στρατιωτικές και Δημοτικές αρχές της ελεύθερης επαρχίας, μέλη της Θρονικής Επιτροπής, του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, των εκκλησιαστικών επιτροπών, Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως και στελέχη των ενοριών.

Στο τέλος, απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα σε διατελέσαντα μέλη εκκλησιαστικών επιτροπών κατεχομένων και ελεύθερων ενοριών και κοινοτήτων της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση πλαισίωναν εκθέσεις και προβολές.

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» φιλοξενούν στο ιστορικό κέντρο Παραλιμνίου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, την ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821 που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, με τίτλο «Η Ιστορία έχει Πρόσωπο».

Παρουσιάζονται επίσης από την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος», σε επιμέλεια της δρος Χριστίνας Κάκκουρα, η υπαίθρια έκθεση «Άρτος εκ της Γης», η προβολή «Οι λίθοι κεκράξονται – Ορθόδοξοι ναοί των Βαρωσίων» και η περιγραφή των προσφάτως επαναπατρισθέντων βημοθύρων από τον ιερό ναό Αγίου Αναστασίου Περιστερωνοπηγής.

Back To Top