skip to Main Content

Κυριακή Δ’ Λουκά και μνημόσυνα στο Παραλίμνι

Την τέταρτη κατά σειρά Κυριακή του λειτουργικού κύκλου της Εκκλησίας κατά τις οποίες διαβάζονται περικοπές από το ιερό ευαγγέλιο του αυριανού (18 Οκτωβρίου) εορταζομένου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της παραβολή του Σπορέως, η οποία ίσως είναι περισσότερο επίκαιρη στη σημερινή εποχή από την εποχή κατά την οποία εκφωνήθηκε από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ο σπόρος είναι ο Λόγος του Θεού, ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το ποιά καρδιά, ποια κατάσταση και ψυχική διάθεση έχει ο καθένας όμως καρποφορεί μόνο σε όσους έχουμε καλλιεργημένη ψυχή, καρδιά και ετοιμότητα να τον δεχθούμε.

Η συγκεκριμένη παραβολή του, θα μπορούσε να ενταχθεί μέσα στο σχέδιο της οικονομίας του Θεού ή ακόμα και μέσα στη διήγηση της δημιουργίας του κόσμου, όπου εκεί με το Λόγο Του, αυτός ο λόγος δεν είναι απλώς η διδασκαλία του ευαγγελίου αλλά ο αιώνιος Λόγος του Θεού και εδώ παρατηρούμε την Τριαδικότητα του Θεού.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο βιβλίο της Αποκαλύψεως, όπου εκεί ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μας αναφέρει πως εμφανίστηκαν εκείνοι οι οποίοι δεν αποδέχονταν τον Λόγο αλλά και εκείνοι που έγιναν πολέμιοι του Λόγου του Θεού για να μην τον αφήσουν να καρποφορήσει στις καρδιές των ανθρώπων.

Καλούμαστε λοιπόν ν’ αναζητήσουμε ο καθ’ ένας μέσα στην κοινωνία, θέτοντας και τους εαυτούς μας μέσα, σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε και εάν ενδεχομένως είμαστε κι εμείς οι πολέμιοι του λόγου του Θεού όπως είναι τα σύγχρονα ρεύματα του μοντερνισμού, μεταμοντερνισμού, αθεϊσμού, τα φιλοσοφικά και κοινωνιολογικά κινήματα που θέλουν να εκδιώξουν τον Λόγο, αφήνοντας την κοινωνία άδεια από την παρουσία του Θεού, γιατί δεν θέλουν ο άνθρωπος να στέκεται πάνω σε στέρεα βάση, αλλά να είναι καθοδηγούμενος από τις δικές τους αντιλήψεις, αρχές και κατευθύνσεις.

Εξάλλου επεσήμανε, η σημερινή εορτή των Αγίων Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, αποτελεί παράδειγμα, καθώς η Σύνοδος, αντέδρασε τότε εναντίον της εικονομαχίας λέγοντας πως δεν μπορούμε να μη ζωγραφίζουμε το Λόγο του Θεού, ο οποίος έγινε άνθρωπος. Ας κρατήσουμε αυτή τη διδασκαλία του Κυρίου, μετατρέποντας την καρδιά μας καλλιεργημένη γη για να καρποφορήσει ο Λόγος του Θεού, ούτως ώστε να κρατήσουμε τον ιστό της κοινωνίας μας συνδεδεμένο γιατί όσο αφαιρούμε τις αξίες της κοινωνίας μας, τόσο αυτός ο ιστός θραύεται, κατάκοματιάζεται και δεν μπορούμε ούτε ως χριστιανοί να σταθούμε μέσα στον κόσμο, ούτε ως έθνος να έχουμε συνοχή και συνέπεια και συνέχεια της ιστορίας, της παραδόσεως και της σχέσεώς μας με το Θεό. Αυτή είναι η σημερινή κλίση του Θεού, να καταστούμε και εμείς οι καλοί αποδέκτες του λόγου του Θεού, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πριν την απόλυση, τελέστηκε το δεκαετές μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Αυστρίας κυρού Μιχαήλ, ως επίσης και το ετήσιο μνημόσυνο των εν ειρήνη τελειωθέντων Παραλιμνιτών κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 .

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννίτα Δημητρίου.

Παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο βουλευτής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου κ. Χρίστος Σενέκκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχείας, Ταξίαρχος Λουκάς Χατζημιχαήλ, ο πρώην Υπουργός κ. Τάκης Πελεκάνος, ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Ένωσης Αγωνιστών Παραλιμνίου ΕΟΚΑ 1955-59 κ.α

Back To Top