skip to Main Content

Η Κυριακή των Βαΐων στην Μητρόπολη Κωνσταντίας

Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως, η ανάμνηση της θριαμβευτικής Εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα κατά την φετινή Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου.
Το πρωί της εορτής της Βαϊοφόρου ή της Ελιάς όπως επεκράτησε να είναι γνωστή στην Κύπρο, στον στολισμένο με «Βάϊα Φοινίκων», Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, συμπαραστατούμενου από τον ιερατικώς προϊστάμενο και τον Διάκονο του ναού.
Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την είσοδο μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα για «να συμπορευθούμε μαζί με τον Κύριο μας στην πορεία προς τον Σταυρό, να νεκρώσουμε τον παλαιό εαυτό μας και να ζήσουμε την χαρά της Αναστάσεως».
Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνας της Βαϊοφόρου όπου στα προπύλαια του Επισκοπείου έγινε η τελετή της ευλογίας των κλάδων της ελαίας ως είθισται εν Κύπρω, με την ανάγνωση του ιερού ευαγγελίου του Όρθρου και της ευχής.
Απευθυνόμενος προς τους πιστούς ο Πανιερώτατος ευχήθηκε η χάρη του Θεού να ενισχύει όλους, ούτως ώστε να τιμήσουμε και να συμπορευθούμε μαζί με τον πορευόμενο προς το Πάθος Κύριο μας Ιησού Χριστό, σε μια πορεία που σήμερα μαστίζεται από την πανδημία και να αξιωθούμε να εορτάσουμε με χαρά την λαμπροφόρο Αναστάσή του. Αναφέρθηκε επίσης και στην επικείμενη κρίσιμη συζήτηση για την πορεία του Κυπριακού που θα διεξαχθεί στην Γενεύη. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν είναι τυχαία η σκόπιμη η επιλογή της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας για τη συζήτηση του Κυπριακού προβλήματος Άν θέλουν να σταυρώσουν τον τόπο μας ή αν θέλουν να τον αναστήσουν για να πορευθεί αυτός ο τόπος το δρόμο της Αναστάσεως, της δικαιοσύνης και της προόδου, κατέληξε.
Φώτο Θεόδωρος Νίκας

Back To Top