skip to Main Content

Των Παθών του Κυρίου τας απαρχάς, η παρούσα ημέρα λαμπροφορεί

Εισήλθαμε ήδη στην «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα», την περίοδο του εορτασμού των Παθών του Χριστού και της Αναστάσεως Του.

Ο Χριστός πορεύεται εκούσια προς το πάθος του. Τα όσα πρόκειται να συμβούν τις επόμενες μέρες, τα πάθη του Κυρίου και ο θάνατος του στο Σταυρό, σίγουρα προξενούν θλίψη στις καρδιές μας. Ωστόσο τα πάθη του Κυρίου ήταν αυτά που οδήγησαν στην Ανάσταση του. Γι’ αυτό και στην πορεία προς τον Γολγοθά δεν κυριαρχεί η θλίψη και η απόγνωση, αλλά η ελπίδα και η χαρά, διότι με τον θάνατο του ο Χριστός κατήργησε το κράτος του θανάτου.

Το κοσμοσωτήρια και λυτρωτικά Πάθη του Κυρίου, βιώνονται μέσα από τις ιερές ακολουθίες που τελούνται κάθε βράδυ στους ναούς. Μέσα από τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στην κορυφή της πνευματικής φιλοσοφίας και στη δόξα της Αναστάσεως, ανεβαίνοντας τον ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά και περνώντας πνευματικά μέσα από την αγωνία της Σταυρώσεως.

Ο μουσικοποιητικός πλούτος της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, μέσα από ποικιλία συνθέσεων, ύμνων και Ιδιόμελων (σε αργοσύντομο ή στιχηραρικό μέλος) και με την παρέλευση όλων των ήχων της βυζαντινής μουσικής, αποδίδει άριστα το βαθύ πνευματικό και θεολογικό περιεχόμενό των Αγίων ημερών και είναι πάντοτε επίκαιρος, σε κάθε εποχή, για κάθε έκφανση της ζωής των Χριστιανών, η οποία διέρχεται δυσκολίες και κρίσεις.

Στη βάση των πιο πάνω καλούμαστε και πάλι φέτος –λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας – να ζήσουμε και να βιώσουμε το νόημα των ξεχωριστών αυτών ημερών και σαν πιστοί χριστιανοί να ακολουθήσουμε τον Σωτήρα και λυτρωτή μας Χριστό, «ερχόμενον προς το εκούσιον πάθος» όστις «συνεγείρη και ημάς τους νεκρωθέντας τη αμαρτία» (στιχηρά Ιδιόμελα Αίνων Μ. Δευτέρας).

Ως σύγχρονος Ισραηλιτικός λαός, στρέφουμε τον νου και την καρδία για ακόμη μια φορά προς Αυτόν και απευθύνουμε εκ βάθους ψυχής την ικετήριο δέηση να αποξηράνει τα κύματα της πανδημίας τα οποία προκαλούν φοβία ή και θάνατον στους ανθρώπους.

Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων τελέστηκε με κατάνυξη η πρώτη ακολουθία του Νυμφίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Της ακολουθίας χοροστάτησε από το Παραθρόνιο (όπως ορίζει η τάξις του Οικουμενικού Πατριαρχείου) ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος άνευ εγκολπίου και μανδύου, φέρων επιστήθιον Σταυρόν και Χαζράνιον.

Τους ύμνους απέδωσαν με ιεροπρέπεια ο πρωτοψάλτης του ναού Κώστας Ψάλτης και ο ιεροψάλτης Παρασκευάς Νικολάου.

Σε όλους τους ιερούς ναούς και τα εξωκλήσια της μητροπολιτικής μας περιφέρειας στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, από αύριο οι ιερές ακολουθίες θ’ αρχίζουν νωρίτερα από το σύνηθες πρόγραμμα, προς διευκόλυνση των πιστών, ένεκα της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει αποφασιστεί στα έκτακτα μέτρα των κρατικών αρχών.

Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους.

Φώτο Θεόδωρος Νίκας

Back To Top