Πατήστε για πληροφορίες

D Agiologiko

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» ανακοινώνουν τη διοργάνωση του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, από την 1η μέχρι την 3η  Φεβρουαρίου 2018.

Προηγήθηκαν το «Α΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας» (Φεβρουάριος 2012), το οποίο είχε εισαγωγικό χαρακτήρα, τόσο στην Αγιολογία γενικά όσο και στην Κυπριακή Αγιολογία ειδικότερα, το «Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο (4ος-12ος αι.)» (Φεβρουάριος 2014), το οποίο κάλυψε τη βυζαντινή περίοδο της Κυπριακής Αγιολογίας και το «Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Φραγκοκρατία-Ενετοκρατία-Τουρκοκρατία (1191-1878)» (Φεβρουάριος 2016).

Τα αγιολογικά αυτά συνέδρια σκοπό έχουν να συμβάλουν στη μελέτη του βίου, του έργου και της τιμής των Κυπρίων Αγίων. Η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας της Κύπρου, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και επαρκώς μέχρι σήμερα. Η διοργάνωση των αγιολογικών συνεδρίων από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας ευελπιστεί να καλύψει αυτό το επιστημονικό κενό. Έχουν ήδη εκδοθεί τα Πρακτικά του πρώτου συνεδρίου, ενώ βρίσκονται υπό έκδοση και τα Πρακτικά των επόμενων δύο.

Το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας θα φέρει τον γενικό τίτλο: «Οικουμενικοί Άγιοι τιμώμενοι στην Κύπρο» και σ’ αυτό θα παρουσιαστούν 32 εισηγήσεις από διακεκριμένους καθηγητές και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Λίβανο και την Πολωνία. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου 2018, στις 9:00, ενώ η λήξη το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018, στις 13:30. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Θεολογικές, λειτουργικές και κοινωνικές παράμετροι της τιμής των αγίων της Χριστιανικής Οικουμένης στην Κύπρο
  • Αποστόλων τιμή στην Κύπρο
  • Άγιοι Ιεράρχες
  • Στρατιωτικοί Άγιοι – Προστάτες στρατιωτικών ταγμάτων
  • Αγίες Μάρτυρες Γυναίκες
  • Άγιοι των ποιμένων και των αγροτών

Πρόγραμμα Συνεδρίου (πατήστε).

4th Hagiography-Programme

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική Δήλωση Συμμετοχής (πατήστε).