skip to Main Content

Έναρξη Δ’ Αγιολογικού Συνεδρίου (Πρώτη ημέρα)

 

Άνοιξε τις πύλες του το πρωί της Πέμπτης 1η Φεβρουαρίου 2018, το Δ΄ κατά σειρά Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».

Το φετινό Συνέδριο αφιερώνεται στο σεπτό πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ Χρυσοστόμου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών αρχιερατικής διακονίας του.

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ (Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) Βόστρων κ. Τιμόθεος, έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Σωτήρας, βουλευτές Αμμοχώστου, ο διοικητής της 7ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος κ. Άγγελος Σαβόπουλος, εκπρόσωποι των λοιπών σωμάτων ασφαλείας, κληρικοί της Μητροπόλεως, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλων Μητροπόλεων, ο θεολόγος, Α΄ Λειτουργός Εκπαίδευσης και Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Λκας-Αμμ/στου κ. Μιχαλάκης Λοϊζίδης, η Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου κ. Βελουδία Σιδέρη-Παπαδοπούλου, οι Διευθυντές της Ιερατικής Σχολής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Βενέδικτος Ιωάννου και Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου Πρωτ. Κυπριανός Κουντουρής, φοιτητές των δύο αυτών εκπαιδευτηρίων,  ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και θεολόγοι και μέλη της Θρονικής Επιτροπής.

Τους παρισταμένους προσφώνησε ο καθ. Θεόδωρος Γιάγκου, Άρχων Διδάσκαλος της Εκκλησίας, οφικιαλούχος της Μ.Χ.Ε, ο οποίος αναφέρθηκε στη σειρά των Διεθνών Συνεδρίων Κυπριακής Αγιολογίας, τα οποία διοργανώνει κάθε δύο χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας, στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος», με αφετηρία Α Διεθνές Συνέδριο που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Επιφάνιο Κωνσταντίας Πατήρ και Διδάσκαλο της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, που έλαβε χώρα το 2008. Κάνοντας ένα περιδιάβασμα των εργασιών αυτών των συνεδρίων σημείωσε ότι, διαπιστώνετε εύκολα ότι οι περισσότερες εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου, με πρωτοποριακή συμβολή στη μελέτη της αγιολογικής παράδοσης της Νήσου και κατ’ επέκταση στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκεια της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής για το συντελεσθέν επιστημονικό έργο αλλά και πάνω απ’ όλα την ευγνωμοσύνη προς όλους τους συναδέλφους, που με μεγάλη φιλοτιμία πάντοτε ερευνούν τις πηγές και προσφέρουν κάτι σημαντικό. Σε μία εποχή που η πνευματική παρακμή έχει αυξανόμενη τάση, κατέληξε, τα συνέδρια αυτά μπορούν να δικαιώσουν το λόγο του ποιητή ότι «κάνουν ένα βήμα γρηγορότερο από τη φθορά».

Στον δικό του χαιρετισμό  ο εκπρόσωπος της Α.Ε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας ανέφερε ότι, είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μεταφέρει το θερμό χαιρετισμό και τη βαθιά εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του ιδίου προσωπικά για την μεγάλη προσφορά και το πραγματικά αξιόλογο και πολύτιμο έργο που επιτελεί η εκκλησία μας. Το ειδικό θέμα της εκδήλωσης, συνέχισε μαρτυρεί τη βαθιά ανα τους αιώνες σχέση των χριστιανών ορθοδόξων της Κύπρου με την Εκκλησία, τους ιεράρχες και τους άλλους λειτουργούς της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ως νήσος των Αγίων η Κύπρος ανέδειξε πλήθος αγίων ή και υιοθέτησε πλήθος άλλων αγίων της καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφύλαξη της πίστης και της χριστιανικής ταυτότητας του Κυπριακού Ελληνισμού. διαβάστε τον χαιρετισμό

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο Μακαριότατος  Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ Χρυσόστομος συνεχάρη  τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο για τις άοκνες προσπάθειες και την επιμέλεια που κατέβαλε για τη διοργάνωση του παρόντος Συνεδρίου, καθώς επίσης τα μέλη της Επιστημονικής-Οργανωτικής Επιτροπής και όλους τους πολύτιμους συνεργάτες του. Συνεχάρη επίσης  όλους τους καθηγητές και ερευνητές, τόσο τους Κυπρίους όσο και τους ξένους, που θα παρουσιάσουν εισήγηση στο Συνέδριο.  Είμαι ευτυχής ανέφερε που καλωσορίζω στην Κύπρο μεγάλο αριθμό καθηγητών και ερευνητών από Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.    Η παρουσία τόσων διακεκριμένων επιστημόνων, μαρτυρεί το ενδιαφέρον, το οποίο από ιστορικής, αρχαιολογικής, εθνολογικής, πολιτιστικής και εν προκειμένω αγιολογικής πλευράς παρουσιάζει η Κύπρος. διαβάστε τον χαιρετισμό

Το Δ’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας φέρει τον τίτλο «Οικουμενικοί Άγιοι τιμώμενοι στην Κύπρο». Σε αυτό θα παρουσιαστούν 32 εισηγήσεις από διακεκριμένους καθηγητές και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Λίβανο και την Πολωνία.

φώτο Χάρης Χατζιορδάνης

Όλες οι συνεδρίες μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού Αγίου Γεωργίου, ενώ μπορείτε να τις δείτε μαγνητοσκοπημένες πιο κάτω μέσω του διαδικτυακού καναλιού youtube

Back To Top