skip to Main Content

Έναρξη Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας και Εγκαίνια Έκθεσης Εικόνων με θέμα Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο

 του διακόνου Επιφανίου Παπαντωνίου
 
Άνοιξε τις πύλες του το απόγευμα της Τετάρτης, 12 Φεβρουαρίου 2020, το Ε΄ κατά σειρά Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».
 
Το φετινό Συνέδριο φέρει τον γενικό τίτλο «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο» και αφιερώνεται στη μνήμη του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 800 ετών (1219 μ.Χ – 2019) από την κοίμηση του.
 
Στην εναρκτήρια τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος (Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου), Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ (Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Βόστρων κ. Τιμόθεος, έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο οι οποίοι ανέγνωσαν το σεπτό μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (πατήστε για προβολή του μηνύματος), της Α.Θ.Μ του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ Θεοδώρου (πατήστε για προβολή του μηνύματος) και χαιρετισμό εκ μέρους της Α.Θ.Μ του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου αντίστοιχα, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Νεκτάριος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος ( εκπρόσωπος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου), Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Χύτρων κ. Λεόντιος, ο έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και έργων κ. Γιάννης Καρούσος (εκπρόσωπος του Εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικολάου Αναστασιάδη), οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, Σωτήρας κ. Γεώργιος Τάκκας, Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Κάρουλλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Τζιόρτας ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου Ανώτερος Αστυνόμος Α’ κ. Γεώργιος Οικονόμου, εκ μέρους του Διοικητού της 7ης μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού ο Ταγματάρχης κ. Παναγιώτης Κλεάνθους, εκπρόσωποι των λοιπών σωμάτων ασφαλείας, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου π. Τριφύλιος Ονησιφόρου, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου κ. Μιχαήλ Σπύρου, o πρώην Υπουργός Υγείας Δρ Τάκης Πελεκάνος, ο θεολόγος, Α΄ Λειτουργός Εκπαίδευσης και Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Λκας-Αμμ/στου κ. Μιχαλάκης Λοϊζίδης, ο Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου Πρωτ. Κυπριανός Κουντουρής, επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης, ακαδημαϊκοί, εισηγητές του συνεδρίου, εκπαιδευτικοί και θεολόγοι, μέλη της Θρονικής Επιτροπής, εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων κ.α.
 
Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος. Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο θέμα του φετινού συνεδρίου το οποίο καταδεικνύει και τη σημασία που προσδίδεται τόσο από ερευνητική αλλά και εκκλησιαστική άποψη καθώς και της τιμής της Θεοτόκου στην ευσέβεια του λαού.
 
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η τιμή της Θεοτόκου, βαθειά ριζωμένη στην ευσέβεια και συνείδηση του Κυπριακού λαού, στην Εκκλησία, στην τέχνη όπως αυτή αναπτύχθηκε στην Κύπρο, η ευσέβεια του λαού στο πρόσωπο της Παναγίας και άλλα εξειδικευμένα θέματα, θα αναδειχθούν μέσα από τις πλούσιες εισηγήσεις των ερευνητών που κλήθηκαν να αναπτύξουν μια από τις πολλές πτυχές του θέματος. Ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την όλη προεργασία καθώς επίσης και τους συνεργάτες του στην Ιερά Μητρόπολη για τα πρακτικά ζητήματα του συνεδρίου.
 
Ο Κωνσταντίας Βασίλειος αναφέρθηκε επίσης και στη διοργάνωση της Έκθεσης σημαντικών Εικόνων της Θεοτόκου με θέμα: «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της» την οποία συνοδεύει έκδοση σύντομου οδηγού που περιέχει φωτογραφικό υλικό των εικόνων και σύντομη ιστορική και εικονογραφική περιγραφή τους, ανάλογα με τον εικονογραφικό τους τύπο, αλλά και καλαίσθητος φάκελος ο οποίος περιλαμβάνει ξεχωριστά ως φωτογραφία την κάθε μια από τις εικόνες της Έκθεσης, αμφότερα τα οποία επιμελήθηκε η Δρ. Χριστίνα Κάκκουρα.
 
Ωφειλετικώς τέλος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο για το προσωπικό του ενδιαφέρον, τις Ιερές Μητροπόλεις, τις Ιερές Μονές και Ενορίες, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ όπου είναι τεθησαυρισμένες οι ιερές εικόνες για την παραχώρησή τους για την Έκθεση. πατήστε για προβολή της εισαγωγικής ομιλίας του Πανιερωτάτου
 
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής την ομήγυρη προσφώνησε ο καθ. Συμεών Πασχαλίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ και Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
 
Ακολούθησαν ο χαιρετισμός της Α.Ε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, (πατήστε για προβολή) τον οποίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του, έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος και ο χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου (πατήστε για προβολή) από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπος Καρπασία κ. Χριστοφόρο, ο οποίος κηρυξε και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
 
Οι πρώτες δύο εισηγήσεις έγιναν από τους πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Αγαθόνικο Κυκκώτη, έφορο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Κύκκου ο οποίος ανέπτυξε το θέμα το οποίο φέρει και τον τίτλο του Συνεδρίου «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο» και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιο ο οποίος πραγματεύθηκε το θέμα «Θεοτόκος: Κωνσταντινούπολη Κύπρος».
 
Την εκδήλωση διάνθισαν μουσικά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου και ο χορός Ιεροψαλτών «Κύπριοι Μελωδοί»
 
Στο τέλος Αρχιερείς, επίσημοι και λαός κατευθύνθηκαν προς τον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου έγιναν τα Εγκαίνια της Έκθεσης εικόνων της Θεοτόκου με τίτλο «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της». Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020.
 
Στο Ε’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας θα παρουσιαστούν 34 εισηγήσεις από ερευνητές και καθηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γεωργία και τις Η.Π.Α., με θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Παλαιογραφία, Λαογραφία, Δίκαιο, Μουσικολογία και Κοινωνιολογία.
 
Η είσοδος για το κοινό να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, είναι ελεύθερη.
 
Χορηγοί Επικοινωνίας του Ε΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας είναι το Συνοδικό Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου, το Famagusta news και το Ράδιο Πολιτεία.
 
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου μέχρι και την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 θα τίθεται για προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου το οποίο μεταφέρθηκε από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο.
 
Η τελετή έναρξης όπως και όλες οι εργασίες του Συνεδρίου μεταδίδονται από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου καθώς και μέσω του κοινωνικού δικτύου Facebook σε υψηλή (HD) ευκρίνεια.
 https://www.facebook.com/agiosgeorgiosparalimni/videos/1056690871356580/UzpfSTM2OTcyMjI0OTc0NjA0MzoyODY5NDgwNDYzMTAzNTMw/
Φώτο Χάρης Χατζηιορδάνης

ΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ ‘’ Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο’’ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ 12.02.2020

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣΕ’ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ‘’ Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο’’ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ12.02.2020

Δημοσιεύτηκε από Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου στις Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Δημοσιεύτηκε από Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας- Αμμοχώστου στις Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Back To Top