skip to Main Content

Χαιρετισμός εκ μέρος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη από τον Επίτροπο Εθελοντισμού κ. Γιαννάκη Γιαννάκη (13-2-2014)

Χαιρετισμός του προέδρου της Δημοκρατίας, κ Νίκου Αναστασιάδη, στο Β’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, 13 Φεβρουαρίου, 2014, Παραλίμνι

Από τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη

Πανιερότατε,

Εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου,

Θεοφιλέστατε,

Βουλευτές,

Δήμαρχοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Είναι με μεγάλη χαρά και σεβασμό απέναντι στο αντικείμενο αυτής της εκδήλωσης που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας να χαιρετίσω το Β’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, που οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, στα πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος».  Δυστυχώς, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός μου, συνεπεία των σημαντικών εξελίξεων που διαδραματίζονται στη χώρα μας, δεν μου είναι κατορθωτό να παρευρεθώ και να χαιρετήσω προσωπικά την εκδήλωσή σας, όπως ήταν και η επιθυμία μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και προσωπικά τον πανιερότατο μητροπολίτη κ. Βασίλειο για την τιμητική πρόσκληση και να απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον ίδιο και τους συνεργάτες του για το πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν διαχρονικά. Το ίδιο, βεβαίως, πρέπει να πω και για τον Μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Κύπρου και το σύνολο ακούραστων εργατών της Εκκλησίας της Κύπρου για την πολύπλευρη προσφορά τους στην κοινωνία στις δύσκολες μέρες που διάγουμε.

Θέλω να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια και για τη δημιουργία και λειτουργία της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» καθώς και στους οργανωτές του ξεχωριστού για τον τόπο μας, αυτού Συνεδρίου που αφορά μια σοβαρή πτυχή της ιστορίας του νησιού μας, την Κυπριακή Αγιολογία. Η σημαντικότητά του είναι δεδομένη καθώς η Κύπρος αναγνωρίζεται από ιστορικούς, θεολόγους και χρονογράφους, ως ένας τόπος Αγίων, ως νήσος των Αγίων.

Η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Κύπρου, αλλά και της Ιστορίας της Κύπρου γενικότερα, το οποίο όμως, δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και επαρκώς μέχρι σήμερα. Το θέμα του Συνεδρίου σας, υπό τον τίτλο «Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο (4ος-12ος αιώνας)», είναι ενδεικτικό του βάθους της ιστορίας που θα ενδιατρίψετε για να επιβεβαιώσετε τον ορισμό που πρώτος ο ιστορικός χρονογράφος μας, Λεόντιος Μαχαιράς, απέδωσε τόσο εύστοχα από τον 15ο αιώνα. Τότε απεκάλεσε το νησί μας, νήσο των Αγίων, για το πλήθος των εκ Κύπρου Αγίων και Μαρτύρων της Εκκλησίας.

Σεμνυνόμενος ο Μαχαιράς για τη στρατιά των Αγίων της ιδιαίτερής του πατρίδας, είχε γράψει στο «Χρονικόν» του: «χρῆσι εἶνε νὰ φουμίσωμεν τὴν ἅγια νῆσσον, καὶ ὅσον τὴν φουμίσω δὲν θέλω πεῖν ψέματα».

Είναι, πράγματι, μακρύς ο κατάλογος των Αγίων που είτε γεννήθηκαν, είτε ήλθαν και μαρτύρησαν υπέρ της χριστιανικής πίστης, στην Κύπρο. Η Εκκλησία της Κύπρου, λαμβανομένων υπόψη του μικρού μεγέθους και των κατοίκων της χώρας μας, μπορεί να υπερηφανεύεται έναντι των άλλων κατά τόπους Εκκλησιών, γιατί συγκριτικώς προσέφερε μεγαλύτερη στρατιά Αγίων και Μαρτύρων. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, διέπρεψαν και ως συγγραφείς, όπως ο Επιφάνιος, ο Ιωάννης ο Ελεήμων, ο Κυριάκος Πάφου, ο Φίλων Καρπασίας, ο Λεόντιος Νεαπόλεως, ο Θεόδωρος Πάφου, ο Νεόφυτος ο Έγκλειστος κ.α.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ επεχείρησε με τη μελέτη του «Κύπρος η Αγία Νήσος», να συγκεντρώσει τους Άγιους της Κύπρου και να τους παρουσιάσει στο ορθόδοξο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου. Γνώριζε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Είχε λάβει υπόψη όλα σχεδόν, όσα είχαν γραφεί για τους Αγίους της Κύπρου, όπως φαίνεται και από την εκτεταμένη βιβλιογραφία που παρέθεσε στο τέλος της μελέτης του. Επειδή, όμως, ήθελε να ήταν προσιτή προς εκείνους στους οποίους προοριζόταν, δεν έδωσε σε αυτή αυστηρά επιστημονικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και νέα συμπληρωματική μελέτη.

Παρά ταύτα η μελέτη της Κυπριακής Αγιογραφίας είναι ανεξάντλητη και αυτό δίνει την ευκαιρία στο συνέδριό σας να λειτουργήσει ως συμπληρωματική πράξη καταγραφής της σημαντικής αυτής πτυχής της ιστορίας της Εκκλησίας της Κύπρου. Είμαι σίγουρος ότι το συνέδριο θα καλύψει αυτό το επιστημονικό κενό. Οι διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γεωργία το πιστοποιούν. Ενασχολούμενοι με θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Δίκαιο, Κοινωνιολογία και Λαογραφία, εγγυούνται την επιτυχία του σημαντικού Συνεδρίου σας.

Με αυτές τις σκέψεις καλωσορίζω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στην Κύπρο και εύχομαι στο Β’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας κάθε επιτυχία.

Νίκος Αναστασιάδης

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Back To Top