skip to Main Content

Β΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ (13-15/2/2014)

Πραγματοποιείται  αύριο Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου η έναρξη των εργασιών του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με θέμα: «Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο». Πρόκειται για ένα μεγάλο θρησκευτικό, εκκλησιαστικό και κατ’ επέκταση πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός. Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και  Αμμοχώστου και οι εργασίες του θα λάβουν χώρα στο Συνοδικό της Μητροπόλεως. Το όλο γεγονός θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας (www.imconstantias.org.cy). Στο εν λόγω Συνέδριο εισηγητές θα είναι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από την Κύπρο και εξωτερικό.

            Πριν από την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του αγίου Επιφανίου στην Αγία Νάπα, από τις 7.00 μέχρι τις 9.00. Ακολούθως, γύρω στις 10.00, θα ακολουθήσει στο Συνοδικό της Μητροπόλεως η έναρξη του Συνεδρίου με εναρκτήρια ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. Ο Επίτροπος Εθελοντισμού κ. Γιαννάκης Γιαννάκη θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Καθηγητής κ. Κρίτων Χρυσοχοϊδης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ελλάδας. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος θα κηρύξει τις εργασίες του Συνεδρίου και θα ακολουθήσει η εισήγηση του Καθηγητή Giovani Paolo Maggioni με θέμα: The “Vita Latinaof Saint Epiphanius.

            Μετά, από τις 11.30 μέχρι τις 13.00, θα πραγματοποιηθεί η Α΄ Συνεδρία του Β΄ Διεθνούς Αγιολογικού Συνεδρίου με θέμα: «Ο άγιος Επιφάνιος στην εκκλησιαστική γραμματεία». Η Α΄ Συνεδρία θα περιλαμβάνει τρείς εισηγήσεις. Την ίδια μέρα από τις 16.00 μέχρι  τις 20.00 θα πραγματοποιηθούν η Β΄ Συνεδρία με θέμα: «Κύπριοι άγιοι και συγγραφείς αγιολογικών έργων, 4ος με 7ος αι.» και η Γ΄ Συνεδρία με θέμα: «Ο Χρυσούς αιών της Κυπριακής Αγιολογικής Γραμματείας, Μέρος Α΄».

            Την επομένη, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο (Συνοδικό Μητροπόλεως Κωνσταντίας) από τις 9.00 μέχρι τις 13.30 και από τις 16.00 μέχρι τις 19.30. Την ίδια μέρα στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Συνεδρίου, μουσικό πρόγραμμα με ύμνους και τραγούδια της παράδοσης από το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη» της ενορίας αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου και τη Χορωδία Νέων του Συμβουλίου Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας.

            Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου θα συνεχιστούν οι εργασίες του Συνεδρίου από τις 9.00 και θα ολοκληρωθούν στις 13.00 με την εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου με θέμα: «Πανηγύρεις αγίων: Άγιοι Μητροπόλεως Κωνσταντίας». Το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 19.00 στο αμφιθέατρο του XENION High School, θα πραγματοποιηθεί  Μουσικοχορευτική παράσταση από το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη λίμνη» του Δήμου Παραλιμνίου με θέμα: «Όχι άλλες αλησμόνητες πατρίδες». Είναι ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και την Κύπρο.

            Περισσότερες πληροφορίες για το Β΄ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο μπορεί κανείς να βρεί στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Κωνσταντίας (www.imconstantias.org.cy) . Επίσης μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο τηλ. 23812444.

Back To Top