skip to Main Content

Η Αναστάσιμη ακολουθία και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μητρόπολη Κωνσταντίας

Με κατάνυξη και την προσήκουσα επισημότητα εορτάστηκε η λαμπροφόρος εορτή της Αναστάσεως στην καρδιά της πόλης του Παραλιμνίου.

Της ιεράς ακολουθίας χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος μετέδωσε το Άγιο Φως και προέστη στη συνέχεια της τελετής της Αναστάσεως, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Υφυπουργού Τουρισμού, των Αρχών της περιοχής και δεκάδων πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει το εσωτερικό του ναού και τον προαύλιο χώρο.

Στον σύντομο λόγο του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο μήνυμα το οποίο κομίζει η Ανάσταση του Χριστού ο οποίος σύρει και εξάγει από τα δεσμά του θανάτου όλο το ανθρώπινο γένος. Αποτελεί πρόσθεσε, «μια εορτή που θα έπρεπε να ενώνει όλους τους ανθρώπους αφού ο Χριστός έφερε την αγάπη και την ειρήνη».
Εξέφρασε την ευχή «να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις και το Φως της Αναστάσεως να φωτίσει όλους όσους καθοδηγούν τις τύχες των ανθρώπων να αντιληφθούν αυτό το νόημα της εορτής του Πάσχα που είναι το τρίπτυχο ειρήνη-αλληλεγγύη-Αγάπη. Η ευλογία του Αναστάντος Χριστού να συνοδεύει όλους όχι μόνο αυτές τις μέρες αλλά στο χρόνο της ζωής μας», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος σε ολόκληρο τον προσφυγικό κόσμο, ευχήθηκε «σύντομη ελευθερία της πόλεως, επαρχίας και ολόκληρης της σκλαβωμένης πατρίδας μας, ούτως ώστε αυτή η εορτή του Πάσχα να λαμπρύνει και όλες τις εκκλησίες μας οι οποίες παραμένουν βουβές για μισό αιώνα, με προεξάρχουσα τη γεγαρά Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας μας».
Κάλεσε τέλος όλους «να κρατήσουμε βαθιά της ρίζες της χριστιανικής πίστης, της ελληνικότητάς μας και όλου του πολιτισμού ο οποίος επέζησε ανά τους αιώνες ούτως ώστε, να γίνουμε και εμείς φωτοδότες των επόμενων γενεών».
Μεταφέροντας τις Πασχάλιες ευχές του ΠτΔ και του ιδίου, ο Υπουργός κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, τόνισε πως «η πατρίδα μας προσδοκά και τη δική της Ανάσταση την οποία ευχόμαστε να δούμε φέτος που συμπληρώνεται μισός αιώνας από την Τουρκική εισβολή». Ανάσταση στις ψυχές μας!, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως κλήρος και λαός επέστρεψαν στον ναό για την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως.

Στις 11 το πρωί και σ’ ένα βροχερό Πασχαλιάτικο σκηνικό, γεγονός που απέτρεψε τον εκκλησιασμό περισσοτέρων πιστών, τελέστηκε στον ίδιο ιερό ναό ο Εσπερινός της Αγάπης.

Προηγήθηκε η ακολουθία της εννάτης ώρας του Πάσχα, στο σολέα του Ναού, (αφού ήταν αδύνατη η λιτανευτική πομπή εάν αυτή [σ.σ η τελετή] γινόταν στο συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως ως είθισται), κατά την οποία ο Επίσκοπος ενδύθηκε τα Αρχιερατικά του Άμφια.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ο Πανιερώτατος και κληρικοί της Μητροπόλεως ανέγνωσαν την Ευαγγελική περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο σε 13 γλώσσες, την Ελληνική, την Τουρκική, την Γαλλική, την Ιταλική, την Αραβική, την Ομηρική, την Αγγλική, την Αλβανική, την Ρουμανική, την Ρωσσική, την Γερμανική την Σλαβική και την Λατινική.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Βασίλειος εξέφρασε ευαρέσκεια και ευχαριστίες σε όλο το πλήρωμα της Μητροπόλεως απονόνέμοντας τίτλο τιμής όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, για την πυκνή παρουσία τους κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, γεγονός που μαρτυρεί την ευσέβειά τους, φανερώνει τη δύναμη της πίστης αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να προσφύγει στον Θεό και να αναζητήσει στήριξη και παρηγοριά αλλά και την παρουσία του Θεού πάντοτε στη ζωή του. Ευχήθηκε σύντομα οι ακολουθίες αυτές να τελούνται ελεύθερα και στους ναούς που σήμερα κρατούνται βουβοί.
Ευχαρίστησε επιπρόσθετα όλους τους κληρικούς που επιμελήθηκαν και τέλεσαν τις ιερές ακολουθίες με τις οποίες μπόρεσε ο πιστός λαός να λάβει την πνευματική τροφή που προσφέρει η Εκκλησία την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.
Ο Πανιερώτατος έκανε επίσης σύντομη αναφορά στους εορτασμόυς του προστάτου της Μητροπόλεως Αγίου Επιφανίου και στο Ζ’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο θα φιλοξενήσει η Μητρόπολή μας τις επόμενες ημέρες με την παρουσία διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.
Μετά το πέρας της ακολουθίας, διένειμε εντός του ναού σε όλους τα πατροπαράδοτα κόκκινα αυγά, ευχόμενος το «Χριστός Ανέστη», ενώ η Αναστάσιμη λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πολης, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί.

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

 

Back To Top