skip to Main Content

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Κάποιοι αισθάνθηκαν κραταιοί και θέλησαν να διασπάσουν τον άρραφο χιτώνα του Κυρίου»

τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, συλλειτούργησαν χθες,   Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη από της εκλογής του Ειρηνική Επίσκεψη στην πρωτόθρονη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας.  Μαζί με τους δύο Προκαθημένους συλλειτούργησαν Συνοδικοί Αρχιερείς των δύο Εκκλησιών. Από την Κύπρο ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος και ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος. Επίσης, λειτούργησαν μαζί με τους Προκαθημένους και τους Αρχιερείς ο Αρχιγραμματέας της Ι.Σ. Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμ. Γεώργιος και ο διάκονος Μιχαήλ.

Το Συλλείτουργο ολοκληρώθηκε με λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, 1180 χρόνια από την αναστήλωση τους.

Προηγουμένως ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και για τα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ομιλία του, εξήρε την προσφορά της Εκκλησίας Κύπρου και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο για την εκλογή του. Επίσης , αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς , που ενώνουν τις Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου.

Επίσης , έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο Β’ και τόνισε ότι παραμένει ακόμη συγκινημένος από την ολιγόωρη επίσκεψη του στην Κύπρο για την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Προκαθημένου της.

Ο  Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος , αντιφωνώντας, μίλησε για τις ευεργεσίες κατά το  παρελθόν  του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Εκκλησία Κύπρου για να ξεπεράσει ορισμένα προβλήματα της.

«Είναι γι’ αυτό τον λόγο που, παρόλο ότι έχουμε το Αυτοκέφαλό μας από Οικουμενικές Συνόδους, αναφερόμαστε ευγνωμόνως προς την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ως την μητέρα Εκκλησία», τόνισε και συνέχισε: «Γενικώς, κοινή υπήρξε η πορεία των δύο Εκκλησιών μας. Κοινές οι χαρές, κοινές οι λύπες, κοινές οι συμφορές. Και σήμερα κοινά είναι τα συναισθήματά μας, κοινές οι συγκινήσεις μας, κοινοί και οι φόβοι μας. Όπως και η ενταύθα Μεγάλη Εκκλησία, έτσι και η Κυπριακή Εκκλησία μπορεί να λέει με εγκαύχηση ότι «ἀναπληροῑ τά παθήματα τοῦ Χριστοῦ ἐν τῇ σαρκί αὐτῆς».

Αναφερόμενος στις σχέσεις των Εκκλησιών Κύπρου και Κωνσταντινουπόλεως , ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος μίλησε (Το πλήρες κείμενο της ομιλίας θα το διαβάσετε πιο κάτω) από καρδιάς:  

*«Η Κύπρος συνδέθηκε με δεσμούς άρρηκτους με τη βασιλίδα των πόλεων και το πνεύμα που εκείνη εκπροσωπούσε. Πήρε μέρος σε όλες τις Οικουμενικές Συνόδους. Κύπριοι ανήλθαν και επί του Πατριαρχικού θρόνου. Κι όταν ήλθαν ορμητικοί ποταμοί, έπνευσαν βίαιοι άνεμοι βαρβαρικών επιδρομών και ερήμωσαν τη νήσον, εδώ πάλιν, βρήκαμε οι Κύπριοι καταφύγιο. Διηνεκής ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος παραμένει ο τίτλος του εκάστοτε αρχιεπισκόπου Κύπρου, ως θητεύσαντος και στη Νέαν Ιουστινιανή.

*Μα και προηγουμένως, για κατοχύρωση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας μας, το οποίο είχε αναγνωριστεί από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο, έναντι των βλέψεων της Αντιοχείας, προς την Κωνσταντινούπολη απευθυνθήκαμε. Κι ο αυτοκράτωρ Ζήνων κατεκόσμησε την Εκκλησία μας ¨βασιλείοις δωρήμασιν¨, εμπιστευθείς στον Αρχιεπίσκοπο Ανθέμιο τα σύμβολα της αυτοκρατορίας. Αυτά τα σύμβολα, Παναγιώτατε, τα κρατήσαμε μέσα στους φοβερούς αιώνες της σκλαβιάς και σαν σε μια ιερή λιτανεία τα φέραμε σήμερα και εδώ, απ’ όπου τα πήραμε».

Στην ομιλία του ο  Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έθεσε και το θέμα της συμπεριφοράς κατά τόπους Εκκλησιών (φωτογραφίζοντας πρωτίστως την Μόσχα) έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συμπεριφορά, η οποία, όπως σημείωσε, προκαλεί προβλήματα στην ενότητα της Ορθοδοξίας.

Ο Κύπρου  Γεώργιος  υπογράμμισε: «Κάποιοι αισθάνθηκαν κραταιοί και αυτάρκεις. Και θέλησαν να διασπάσουν τον άρραφο χιτώνα του Κυρίου, διαγράφοντας από τα δίπτυχα άλλους, τους αδελφούς τους. Ο θεωρών τον εαυτό του αυτάρκη, βιώνει μια φανταστική πληρότητα, μια φανταστική παντοδυναμία. Αυτή η αυτάρκεια, όμως, είναι αφέλεια και φρεναπάτη».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε έκκληση «εν ονόματι της κοινής μας πίστης, να παύσουν τα σχίσματα και η παραβίαση των κανόνων και των θεσμίων που διέπουν τις σχέσεις των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών». Τα κριτήρια στην Ορθοδοξία, τόνισε, « ουδέποτε υπήρξαν ποσοτικά. Ας σκεφτούν κάποιοι την πείρα άλλων στην Χριστιανική ζωή και τη χρονική είσοδο των ιδίων στην Εκκλησία. Κι ας παύσουν να κινούν ¨την πτέρναν κατά του Ευεργέτου¨».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος για τον ρόλο της Εκκλησίας στην εποχή μας. Για το θέμα αυτό επεσήμανε:

” Η αναγέννηση της κοινωνίας δεν συντελείται με τα πάσης φύσεως ξενόφερτα υποπροϊόντα, αλλά με την αληθινή θεολογία, την πατερική παράδοση και διδασκαλία.Και φυσικά ο λόγος, που θα εκφέρουμε ως Ορθόδοξη Εκκλησία, θα πρέπει να αγγίζει τους ανθρώπους της εποχής μας και να δίνει απαντήσεις στα καινούργια, σύνθετα και πιεστικά προβλήματα, που έχουν ανακύψει. Λόγος αναχρονιστικός γίνεται αναπόφευκτα και αναξιόπιστος. Το ζωντάνεμα της χριστιανικής μαρτυρίας και η αναστήλωση της αξιοπιστίας του εκκλησιαστικού λόγου αποτελεί το πλέον επιτακτικό αίτημα του καιρού μας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, δεν θα κατορθώσουμε να λειτουργήσουμε ως άλας της γης και ως φως του κόσμου”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο έναν αρχιερατικό μανδύα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανταπέδωσε με ένα αργυρό αρτοφόριο και μια εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα, έργο του Κύπριου αγιογράφου Αδάμου Αδάμου. Στο κάτω μέρος της εικόνας αναγράφεται: «ΩΣ ΟΙΔΕ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΤΙΜΑΝ ΑΝΔΡΕΑ

ΟΥΤΩ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ.

ΠΟΙΜΗΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΤΩ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ

ΤΗΝΔΕ ΕΙΚΟΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣ ΝΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ».

Του Α. Βικέτου

Πηγή: ageliaforos.com

Δείτε όσα αφορούν την Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου στην Οικοσελίδα της Εκκλησίας Κύπρου

Back To Top