skip to Main Content

Συνάντηση Μικτής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Συνήλθε από 1η έως την 7η Ιουνίου 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου υπό την φιλοξενία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η 15η σύνοδος ολομέλειας της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπό την συμπροεδρία των Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ (Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) και του Καρδινάλιου Kurt Koch, Προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.

Στην επιτροπή μετείχαν εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και ο Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης, Επ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή, η Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία του κειμένου με τίτλο «Πρωταρχεία και Συνοδικότητα στη δεύτερη χιλιετία και σήμερα». 

Joint International Commission for Theological Dialogue
between the Roman Catholic Church and the Orthodox Church

SYNODALITY AND PRIMACY
IN THE SECOND MILLENNIUM AND TODAY

Η τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 20 Μαΐου 2022 στον Δήμο Ρεθύμνου της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης, «η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνοδικότητα και την πρωτοκαθεδρία σε Ανατολή και Δύση κατά τη διάρκεια της δεύτερης χιλιετίας, δίνοντας όσο το δυνατόν μια κοινή ανάγνωση αυτής της ιστορίας και δίνοντας ο ένας στον άλλον ευκαιρία για διάλογο με πνεύμα διαφάνειας, ώστε να «να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη συμφιλίωση στις αρχές της τρίτης χιλιετίας».

Back To Top