skip to Main Content

Εσπερινός Ονομαστηρίων Μητροπολίτη Κωνσταντίας

Με επισημότητα εορτάζεται και φέτος η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, αρχιεπισκόπου Καισαρείας του Μεγάλου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. 

Το απόγευμα του Σαββάτου, 31 Δεκεμβρίου 2022, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Βασιλείου και συγχοροστατούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αρσινόης κ. Παγκρατίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος κληρικοί της Μητροπόλεως, ο Αρχιμ. Νεκτάριος και ο διάκονος Ραφαήλ εκ της Ιεράς Μ. Ταμασού.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο βουλευτής Αμμοχώστου Γεώργιος Κάρουλλας, ο κ. Θεοδόσης Τσιόλας, Διευθυντής του Γραφείου του κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, του νέου μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και ευάριθμο εκκλησιάσμα. 

Μετά το πέρας του εσπερινού και της λιτανείας, κλήρος και λαός πορεύθηκαν προς το Μέγα Συνοδικό της Μητροπόλεως, όπου έγινε η τελετή κοπής της βασιλόπιτας. 

Στην σύντομη ομιλία του ο Πανιερώτατος, δεν έκρυψε τη θλίψη του για τη συνεχιζόμενη κατάσταση η οποία ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, ήτοι η πολεμική σύρραξη δυο ορθόδοξων λαών. Αναφέρθηκε στην ιστορία της βασιλόπιτας και την υπό του Μεγάλου Βασιλείου ιδρυθείσα «Βασιλειάδα», έργο της ποιμαντικής του ευαισθησίας, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ανθρώπων. 

Ευχήθηκε σε όλο τον λαό που έλκει την καταγωγή του από την επαρχία Αμμοχώστου,  η νέα χρονιά να είναι ευλογημένη, απαλλαγμένη από τα δεινά, ούτως ώστε να ζήσουμε «εν ειρήνη και ομονοία». Η Εκκλησία και το έθνος μας πρόσθεσε, θα πρέπει να βρει την ειρήνη, ούτως ώστε και εμείς μέσα σ’ αυτή την ειρήνη του Χριστού ο οποίος έγινε άνθρωπος, μας δείχνει τον δρόμο με την ταπείνωση, την σταύρωσή Του, να μπορέσουμε να δεχθούμε το μήνυμα της σωτηρίας και ν’ απαλλαγούμε από τα πάθη και την αμαρτία, ούτως ώστε «ομονοούντες» ν’ αγωνιστούμε και για την ίδια την πατρίδα μας.

Εκ μέρους των Αγίων Αρχιερέων τον λόγο έλαβε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας, ο οποίος διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση στον ποιμενάρχη μας, να προχωρήσει το έργο της διακονίας του πληρώματος της Εκκλησίας, οδηγώντας τον σε μια ελεύθερη Αμμόχωστο, εκεί που του αξίζει, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύντομη προσλαλιά απηύθυνε και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος ευχήθηκε τα χρόνια πολλά στον Πανιερώτατο, στέλνοντας την ίδια ώρα μήνυμα προς όλους τους συνεπαρχιώτες μας για την ανάγκη «όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι για το καλό της επαρχίας μας, φτάνει να το πιστέψουμε ότι πλέον θα στεκόμαστε στα πόδια μας και ν’ αποφασίζουμε εμείς για μας. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας έχουν αφήσει και ένα δώρο, ό,τι συνεχίζουμε να σας έχουμε κοντά μας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εψάλη ο πολυχρονισμός του Πανιερωτάτου, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων, κλήρου και λαού.

Back To Top