skip to Main Content

Μνημόσυνο πρώην υπουργού Παιδείας Πάνου Ιωάννου

Την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Φρενάρους.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στη σειρά των ευαγγελικών περικοπών των προηγούμενων Κυριακών όπου είδαμε το διάλογο του Χριστού με τον νέο ο οποίος ρωτούσε«τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αίωνια ζωή;», αλλά και τη συνομιλία Του με τον Νικόδημο.

Το σημερινό ευαγγελικό απόσπασμα έχει σχέση και διαφορά με όλα αυτά τα παραδείγματα γιατί ο Χριστός σ΄αυτή την περίπτωση δεν ερωτάται από κάποιο τι θα πρέπει να κάνει, αλλά έρχεται μια στιγμή που καλεί τους Αποστόλους και τον όχλο ο οποίος μαζευόταν για ν’ ακούσει τους λόγους του λέγοντάς τους «Όποιος θέλει να μ΄ακολουθήσει θα πρέπει να σηκώσει τον σταυρό του, για να γίνει μαθητής μου»

Ο Χριστός δεν ήταν κάποιος λαοπλάνος τόνισε και δεν επιθυμούσε οι άνθρωποι να τρέφουν ψευδαισθήσεις βλέπωντάς Τον να κάνει κάποια θαύματα και ακούγοντας ωραίους λόγους, αλλά το ν’ ακολουθήσει κανείς τον Χριστό πρέπει να καταβάλει το αντίτιμο, να κάνει τη δική του θυσία.

Ο Χριστός κηρύσσει την αλήθεια της αποκαλύψεως του Θεού, η οποία είναι ανατρεπτική και ο κόσμος αντιστέκεται σ’ αυτή, πρόσθεσε. Όσοι θέλουν να τον ακολουθήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν αυτή την αλήθεια και να σηκώσουν το δικό τους σταυρό, μιμούμενοι εκείνον ο οποίος αποκάλυψε αυτή την αλήθεια ενώπιον των ανθρώπων και η οποία (αλήθεια) δεν είναι αποδεκτή από τον κόσμο, να βιώσουν και να διδάξουν αυτό την αλήθεια του Ιησού Χριστού όπως έπραξαν οι Απόστολοι αλλά και οι Άγιοι της εκκλησίας μας, οδηγούμενοι και εμείς στην αγιότητα.

Αυτή είναι η σταυρική πορεία του καθενός μας μέσα στη ζωή που θα μας οδηγήσει στην Ανάσταση και στην αιώνια ζωή, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
 

Πριν την απόλυση, τελέστηκε το ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του πρώην Πάνου Ιωάννου (1927-1982), Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού 20.4.1982 – 22.9.1982, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 17 Σεπτεμβρίου 1982, το οποίο συνδιοργάνωσαν εις ένδειξη μνήμης η Σχολική Εφορεία Κοκκινοχωρίων και το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους.

 

Τον επιμνημόσυνο λόγο του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ανέγνωσε η Δρ. Αντωνία Λοΐζου, επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης.

 

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μιχάλης Χατζηγιώρκας, ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Κάρουλλας, εκπαιδευτικοί κ.α

 

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

 

Back To Top