skip to Main Content

Η διδασκαλία του Ιησού Χριστού διαμορφώνει την κοινωνία μας πάντοτε ακόμη και σήμερα

Την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας στην Αγία Νάπα.
Την διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο παρεπιδημών στην Κύπρο αυτές τις μέρες, αιδ/τος Πρωτ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ατλάντας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του για την χαρά της κοινωνίας των προσώπων μέσα στη λατρευτική σύναξη και με προεξάρχοντα τον επιχώριο ποιμενάρχη.
Με την γλαφυρότητα του λόγου η οποία πάντοτε τον διακρίνει και την θεολογική του κατάρτιση, χωρίς να κάνει δυσπροσπέλαστά τα θεία νοήματα, ελλοχεύοντας ω! μη γένοιτο τον κίνδυνο της πλάνης και της υπερβολής, ο αιδ/τος έθεσε ενώπιον του εκκλησιάσματος το ερώτημα το οποίο πάντοτε απασχολεί και τον ίδιο -πως είναι δυνατόν έπειτα από 2000 χρόνια να τιμούμε ακόμη τον Ιησού Χριστό, τον οποίο ο ίδιος ο λαός του είχε οδηγήσει στο μαρτύριο δια του σταυρικού θανάτου;. Τον τιμούμε ως Μεσσία και Λυτρωτή, ο οποίος απεστάλη από τον Θεό Πατέρα για την σωτηρία μας.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλοί ψευδομεσσίες εμφανίστηκαν, των οποίων ούτε τα ονόματα δεν γνωρίζουμε, αλλά και ψευδοπροφήτες των οποίων οι διδασκαλίες καταρρέουν, αφού πρόκειται για πλάνη. Η διδασκαλία του Ιησού Χριστού συνέχισε, άλλαξε τον κόσμο, άλλαξε την κοινωνία και η σημερινή κοινωνία είναι διαμορφωμένη από τη διδασκαλία του Χριστού. Είτε το θέλουμε ή όχι, ακόμη και όσοι δεν πιστεύουν, εμφορούνται από τις αρχές της καλωσύνης, της φιλανθρωπίας, της αγάπης,κ.ο.κ.

Για το πρόσωπο του Χριστού, υπήρξε τόσο μεγάλη θεολογική έρευνα και μελέτες, απ’ ότι γι΄οποιδήποτε άλλο θέμα, φιλοσοφία, δόγμα ή πρόσωπο. Η σφραγίδα της παρουσίας και δράσης Του στην ζωή μας, στην κοινωνία μας και στην ανθρωπότητα ολόκληρη, παρέμεινε ανεξίτηλη.

Ιδιαίτερα, οι λαοί της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι άκουσαν το μήνυμα του Χριστιανισμού και έλαβαν το βάπτισμα από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο, οι οποίοι έβαλαν τα θεμέλια της συγκρότησης του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Η ζωή, η διδασκαλία και η ταπείνωση του Αποστόλου Παύλου, η οποία αποτυπώνεται στο σημερινό ανάγνωσμα «Χριστὸς ᾿Ιησοῦς ἦλθεν εἰς τὸν κόσμον ἁμαρτωλοὺς σῶσαι, ὧν πρῶτός εἰμι ἐγώ·» (Α΄ Τιμ. 1:15 ), γίνεται αφορμή για μας να πιστέψουμε. Αυτή αποτελεί τη βάση του Χριστιανισμού, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Εκκλησία, στην οποία όλοι εμείς, τα μέλη της Εκκλησίας, «συνερχόμαστε επί τω αυτώ» δοξολογώντας «τῷ βασιλεῖ τῶν αἰώνων, ἀφθάρτῳ, ἀοράτῳ, μόνῳ σοφῷ Θεῷ» (Α΄ Τιμ. 1:17).

Η άλλη πλευρά, η οποία έδωσε την ευκαιρία προκειμένου να στερεωθεί η πίστη αυτή και να παραμείνει ασάλευτη στους αιώνες, είναι τα θαύματα του, στα οποία περιλαμβάνεται και η θεραπεία του Τυφλού της Ιεριχού το οποίο ακούσαμε σήμερα στο ιερό ευαγγέλιο. Ο τρόπος της θεραπείας (του τυφλού), φανερώνει την αγάπη του Χριστού, τον πόνο και την συμπόνια του για εμάς. Ο ιαθείς, αφού πίστεψε αναγνωρίζοντας τον Χριστό ως τον αναμενόμενο Σωτήρα και Λυτρωτή που θα άρει τις ανθρώπινες κακουχίες, Τον ακολούθησε, δοξάζοντας τον Θεό.

Αυτή είναι η ελπίδα που έδωσε ο ίδιος ο Χριστός, την οποία εμείς σήμερα λαμβάνουμε ως δεδομένο. Αυτό επαναλάμβαναν και οι Άγιοι Απόστολοι, που έγιναν ο πυρήνας γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε η Εκκλησία, την οποία θεμελίωσε ο ίδιος ο Χριστός και για την οποία αυτοί έδωσαν το αίμα τους, ώστε να έχουμε εμείς σήμερα αυτή την αγιαστική χάρη.

Ευχήθηκε τέλος, να γίνουμε όλοι μέτοχοι της κλήσεως των Αποστόλων μέσα στην καρδιά μας, για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε και εμείς στα ύψη εκείνα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος θεωρόντας τον εαυτό του αμαρτωλό, ελεήθη από τον Κύριο. Να ελεηθούμε και μείς λαμβάνοντας το δώρο του, το οποίο μας προσφέρει κάθε μέρα, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πριν την απόλυση τελέστηκε το ενναετές μνημόσυνο του αλήστου μνήμης Δημάρχου Αγίας Νάπας και Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Αντώνη (Νάκη) Τσόκκου, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του σε όσους τον γνώριζαν, στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία, αλλά και τα μνημόσυνα των λοιπών προσφιλών κεκοιμημένων προσώπων.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συγγενείς και φίλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανώσεων.
Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Δημάρχου στο νέο κοιμητήριο Αγίας Νάπας.
© Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου
® Φώτο Ανδρέας Φλοκκάς

Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top