skip to Main Content

Η Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Με ιερά κατάνυξη τελέστηκε απόψε Παρασκευή, 5 Αυγούστου, ο εόρτιος Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στον ομώνυμο Δήμο Σωτήρας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Της ακολουθίας χοροστάτησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συνεπικουρούμενος από το ιερατείο Σωτήρας και άλλους κληρικούς της Μητροπόλεως.

Στον εμπνευσμένο θεολογικό του λόγο ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στο εορταζόμενο γεγονός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Τα δύο από τα ιερά αναγνώσματα τόνισε, μας περιγράφουν την παραλαβή των πλάκων του νόμου στο όρος Σινά από τον προφήτη Μωυσή. Κατ’ αντιστοιχία και συνέχεια το γεγονός της σημερινής εορτής αποτελεί συνέχεια της οικονομίας του Θεού, για να μπορέσει ο άνθρωπος να οδηγηθεί στη σωτηρία. 

Όπως ο Μωϋσής ανέβηκε στο όρος Σινά για να παραλάβει το νόμο, έτσι και ο Χριστός ανέβηκε σε όρος υψηλό μαζί με τους τρεις προκρίτους των μαθητών, Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη. Η νεφέλη η οποία επισκιάζει το όρος και στις δύο περιπτώσεις, αποτελεί την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. 

Ο Θεός πρόσθεσε, δίνει τον γραπτό νόμο στον Μωϋσή. Στην Μεταμόρφωση, ο Λόγος του νόμου, δεν είναι πλέον γραπτός αλλά είναι ο ίδιος ο Χριστός που είναι ο λόγος του Θεού και αποκαλύπτεται στους ανθρώπους. Και στις δυο θεοφάνειες, έχουμε την αποκάλυψη του Τριαδικού Θεού. 

Με την έλευση του Χριστού, ο κόσμος λαμβάνει μια νέα πορεία και κάνει μια μεγάλη στροφή. Ενώ στον Μωϋσή δεν αποκαλύπτεται το πρόσωπο του Θεού, οι τρεις μαθητές, όταν μεταμορφώθηκε ο Χριστός, είδαν τη δόξα του Θεού και μη μπορώντας και οι ιδιοι ν’ αντέξουν αυτή τη θεϊκή παρουσία που εξέπεμπε ο Χριστός, έπεσαν στο έδαφος, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους, μέχρι που ο Χριστός τους προέτρεψε να σηκωθούν και να μη φοβούνται.

Με το γεγονός της έλευσης του Ιησού Χριστού επανέλαβε, όχι μόνο οι Απόστολοι αλλά ολόκληρη η Εκκλησία, έχει τη δυνατότητα της οράσεως του Ιησού Χριστού. 

Ενώ ο Θεός έρχεται και δίνει το φως της θεότητάς Του για να μας μεταμορφώσει και εμάς, καταστώντάς μας τέκνα της βασιλείας του, εντούτοις οι καταστάσεις που παρακολουθούμε γύρω μας, στον κόσμο, φανερώνουν ότι εμείς μάλλον θέλουμε να σβήσουμε το φως της παρουσίας του Θεού από τον κόσμο και να τον κρατήσουμε στο σκοτάδι.

Ευχήθηκε τέλος, αυτή η εορτή της Μεταμορφώσεως, να γίνει αιτία ώστε ν’ ανακαλύψουμε και πάλι το φως της παρουσίας του Θεού και ως Εκκλησία να πορευόμαστε μέσα στον κόσμο για να συναντήσουμε τον μεταμορφωμένο Ιησού Χριστό.

Στην εσπερινή ακολουθία παρέστη πλήθος πιστών, από τη Σωτήρα, τα γύρω χωριά και από ολόκληρη την Κύπρο, με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γεώργιο Ττάκα, οι οποίοι κατέκλυσαν τόσο το εσωτερικό, όσο και το προαύλιο χώρο του βυζαντινού ναού της Μεταμορφώσεως για να προσκυνήσει και να συμμετέχει στις ιερές ακολουθίες.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρω από το ναό.

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top