skip to Main Content

Μητροπολίτης Κωνσταντίας ‘‘Το φως της Μεταμορφώσεως του Χριστού να φωτίζει τη ζωή μας”.

Στις 6 Αυγούστου, η Εκκλησία αναμιμνήσκεται και τιμά το γεγονός της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού επάνω στο όρος Θαβώρ πραγματοποιήθηκε λίγο προ του εκουσίου Πάθους Του και συγκεκριμένα σαράντα ημέρες. Άλλωστε, ο σκοπός της Μεταμορφώσεως ήταν να στηριχθούν οι Μαθητές στην πίστη ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού και να μη κλονισθούν για όσα θα έβλεπαν τις ημέρες εκείνες.

Στα τροπάρια της Εκκλησίας φαίνεται αυτή η αλήθεια. Στο στιχηρά ιδιόμελα του Εσπερινού ψάλλουμε: «Προ του τιμίου σταυρού σου και του πάθους, λαβών ους προέκρινας των ιερών μαθητών προς το Θαβώριον Δέσποτα, ανήλθες όρος…» ενώ στο Κοντάκιο της εορτής ακούμε: «…ίνα όταν σε ίδωσιν σταυρούμενον το μεν πάθος νοήσωσιν εκούσιον τω δε κόσμω κηρύξωσιν ότι συ υπάρχεις αληθώς του Πατρός το απαύγασμα».

Επομένως, κανονικά, η εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου έπρεπε να εορτάζεται τον μήνα Μάρτιο, ανάλογα με το πότε εορτάζεται κάθε χρόνο το Πάσχα. Επειδή, όμως, ο χρόνος αυτός συμπίπτει με την περίοδο της Τεσσαρακοστής και δεν θα μπορούσε να εορτασθεί πανηγυρικά, γι’ αυτό η εορτή μεταφέρθηκε την 6ην Αυγούστου. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, αφού προηγείται σαράντα ημέρες από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), η οποία είναι σαν την Μεγάλη Παρασκευή.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Σάββατο, 6 Αυγούστου 2022, τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως του Δήμου Σωτήρας προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. 

Τον Πανιερώτατο πλαισίωσαν ο πανοσιολογιώτατος πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς, το ιερατείο της πόλης και οι Διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ομιλώντας προς το ευάριθμό φιλέορτο εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Βασίλειος, αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και το θεολογικό νόημα της εορτής.

Το γεγονός της Μεταμορφώσεως τόνισε, προετοιμάζει άλλα γεγονότα τα οποία θ’ ακολουθήσουν. Ο ίδιος ο Χριστός το συνδέει με το πάθος Του. Γι’ αυτό και προαναγγέλει στους μαθητές “Πηγαίνουμε στα Ιεροσόλυμα και ο Υιός του Ανθρώπου, θα παραδοθεί στους άρχοντες και λοιπούς θρησκευτικούς ηγέτες για να σταυρωθεί, να θανατωθεί’’ και μετά βεβαίως ακολουθεί η Ανάσταση και η Ανάληψή Του στους ουρανούς.

Σε συνέχεια του εσπερινού κηρύγματός του, ανέπτυξε την ερμηνευτική της εκκλησίας ότι η ανάβαση του Μωύσή στο όρος προεικόνιζε την ανάβαση του Χριστού στη Μεταμόρφωση, έτσι και τώρα η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού, προεικονίζει αυτά που θ’ ακολουθήσουν. Αυτό που ο ίδιος ο Χριστός ονόμασε τη δική του δόξα. Και δεν είναι άλλο από τη Σταύρωσή Του αλλά και το Πάθος, την Ανάστασή Του, την Ανάληψή του. Ταυτόχρονα μας προετοιμάζει προαναγγέλοντάς μας τη δεύτερη έλευσή του κατά τη Δευτέρα παρουσία.

Δεν μπορεί να κατακερματιστεί τόνισε η διδασκαλία του Ευαγγελίου, η όλη δομή της Εκκλησίας που θεμελιώθηκε από τον ίδιο τον Χριστό με τη διδασκαλία στους Αποστόλους Του και όλων των μελών της Εκκλησίας. Αυτό αποτελεί μια συνέχεια του σχεδίου του Θεού για να οδηγήσει τον άνθρωπο στη σωτηρία.

Με αυτή τη δόξα του Χριστού η οποία φανερώθηκε κατά το γεγονός της Μεταμορφώσεως στο Όρος Θαβώρ και σαν συνέχεια είναι η δική Του Ανάσταση την οποία είδαν οι Μυροφόρες Γυναίκες (Μκ. ιστ), οι δύο Απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης (Λκ.κδ), και έπειτα ο καθένας μας μέσα στην εκκλησία έχει τη δυνατότητα να δει το εξαστράπτων φως της θεότητας του Θεού, το οποίο οδηγεί και εμάς στη δική μας θέωση, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα όλοι ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας ούτως ώστε, αυτά που συμβαίνουν γύρω μας   «να τους δίνουμε αυτή τη μεταμόρφωση, αυτό το φως της παρουσίας του Χριστού στον κόσμο και να μην καταντήσουμε ένας ‘‘δαιμονιζόμενος κόσμος”, αλλά αγωνιζόμενοι ν’ απαλλαγούμε από αυτές τις δυνάμεις του κακού που αλλοιώνουν τη ζωή μας και ν’ αποκτήσουμε όλοι μας το φως της Μεταμορφώσεως του Χριστού που θα μας καταστήσει τέκνα της ουράνιας βασιλείας του Θεού».

Το ιερό αναλόγιο κόσμησαν οι μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες της ενορίας Χαραλάμπος Χαραλάμπους, Κυριάκος Ψάλτης, Φώτος Χαραλάμπους πλαισιούμενοι από φιλόμουσους διακονούντες τη ψαλτική τέχνη.

Πριν την απόλυση, ευλογήθηκε ο καρπός της αμπέλου, ως είθισται κατά το τυπικό της ημέρας. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και η δέηση.

Στις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις αφ’ εσπέρας και κατά τη σημερινή, παρέστησαν ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας, βουλευτές Αμμοχώστου, υποψήφιοι για την ΠτΔ, μέλη ιδρυμάτων, φορέων κ.α 

Η σκέψη όλων, δεν παύει ούτε στιγμή να βρίσκεται και στα κατεχόμενα εδάφη μας όπου κατά αυτή τη μέρα εόρταζε και ο ιερός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον κατεχόμενο σήμερα Δήμο Λευκονοίκου. Ευχἠ όλων σύντομα να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ξανά όλες τις κατεχόμενες εκκλησίες μας.

©pndiaconia.imc. ® Χρήστος Σάββα | Γεώργιος Παπασταύρου. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top