skip to Main Content

Μητροπολίτης Κωνσταντίας: Η χάρη του Θεού δεν εξαγοράζεται γιατί τότε θ’ αποτελέσει σιμωνία.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 3 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ στην πόλη Καρλσρούη της Γερμανίας,  μετέβη στην βορειοδυτική Ελβετία, όπου την επομένη, Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, κατόπιν κανονικής άδειας και ευλογίας του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Μαξίμου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πλησιφαή Ιερό Ναό της Θεού Σοφίας Βασιλείας.

 

Τον Κύπριο Ιεράρχη ο οποίος συνοδευόταν από τους πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου, Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας», Πρεσβ. Νικόλαο Παπαντωνίου και τον Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Επιφάνιο Παπαντωνίου, υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο ιερατικώς προϊστάμενος Πρωτ. Δημήτριος Μαρτζέλος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού. Στη Θεία Λειτουργία έλαβε μέρος και ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας Αρχιμ. Φανούριος Θολιώτης.


Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, ο Πανιερώτατος στάθηκε σε δυο σημεία της ευαγγελικής περικοπής η οποία μας περιγράφει τη συνάντηση του Ιησού Χριστό με το νέο εκείνο ο οποίος υπέβαλε ερωτήματα για το πώς θα εισέλθει στη βασιλεία του Θεού.

Το πρώτο είναι η προϋπόθεση της τελειότητας, η οποία διατρέχει ολόκληρη τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και αποτελεί τον σκοπό του ανθρώπου σύμφωνα με τον λόγο του Ιησού Χριστού «Ἔσεσθε οὖν ὑμεῖς τέλειοιὥσπερ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς τέλειός ἐστιν» (Μτθ 5:48). Το δεύτερο είναι η αποφυγή της τυπολατρείας, η οποία οδηγεί στον πνευματικό θάνατο.

 

Σε άλλο σημείο του εμπνευσμένου θεολογικού του λόγο ανέφερε πως στη ζωή μας δεν σηκώνει απογοητεύσεις. Θα πρέπει όλοι να δεσμευόμαστε, γιατί ο Ιησούς Χριστός δέχθηκε τον σταυρικό θάνατο,  η οποία πράξη δεν ήταν τίποτε άλλο από την έκφραση της αγάπης του Θεού έτσι ώστε να οδηγήσει το ανθρώπινο γένος στη σωτηρία.

 

Η χάρη του Θεού δεν εξαγοράζεται γιατί τότε θ’ αποτελέσει σιμωνία, το να δίνουμε χρήματα στον ιερέα ή τον επίσκοπο για να μας διαβάσει μια ευχή. Η χάρη του Θεού είναι η προσωπική μας σχέση που θα μας οδηγήσει στην τελειότητα και έτσι λοιπόν το παράδειγμα του σημερινού νέου και των αγίων της Εκκλησίας μας είναι αυτά που μας βοηθούν να εισέλθουμε στο βαθύτερο νόημα των ευαγγελικών κειμένων της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

 

Το ιερό αναλόγιο διακόνησε ο ομότιμος Καθηγητής Δογματικής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Μαρτζέλος, ο οποίος είναι πατέρας του εφημερίου πατρός Δημητρίου. 

 

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας αναγνώστηκε η εγκύκλιος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου για την ημέρα Περιβάλλοντος.

 

Στο τέλος ο Πανιερώτατος ενημέρωσε το εκκλησίασμα για την εν εξελίξει συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και παρουσίασε τα λοιπά μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Κύπρου σ’ αυτή.

 

Στο πρόσωπο του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Φανουρίου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Μάξιμο για την κανονική άδεια και ευλογία να τελέσει τη Θεία Λειτουργία σ’ αυτή την πόλη με την οποία συνδέεται ιδιαίτερα καθότι πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ενορίας όταν διακονούσε ως πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας. Ευχαριστίες εξέφρασε επίσης στο πρόσωπο του π. Δημητρίου και προς ενορία για τη φιλοξενία, δωρίζοντας ως ενθύμιο αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Αγίας Νάπας.


Στην αντιφώνησή του ο π. Φανούριος αφού αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική πορεία του Πανιερωτάτου, ευχαρίστησε με τη σειρά του για τη χαρά της ευλογητής παρουσίας και ευχήθηκε να είναι «γερός, δυνατός και ευλογημένος, να ευλογεί τόσο το ποίμνιο της μητροπολιτικής του περιφέρειας όσο και τους πιστούς των ορθόδοξων κοινοτήτων της Ελβετίας που τον αγάπησαν και πίστεψαν στην δική του παρουσία».

 

Τόνισε επίσης το γεγονός ότι διετέλεσε πρώτος πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας και την ιδιαίτερη τιμή που έχει κάποιος ερευνώντας το αρχείο της Μητροπόλεως, να βλέπει το όνομα και την υπογραφή του.  Ζήτησε τέλος τις Αρχιερατικές του ευχές για τη συνέχιση του έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας.

 

Ακολούθως παρετάθη πλούσιο πρόγευμα στην αίθουσα του ναού.

 

©®pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

 

Back To Top