skip to Main Content

Μεγάλη Παρασκευή: η πιο θλιβερή μέρα της χριστιανοσύνης

Σε κλίμα μυσταγωγικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, η ακολουθία των Αγίων Παθών στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Συνοικισμού Παραλιμνίου.
Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συμπαραστατούμενος από το ιερατείο του ναού και τον διάκονό του.
Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.
Ο ιερός συναξαριστής αναφέρει με λεπτομέρεια τι τιμούμε και προσκυνάμε αυτή την αγία ημέρα.
«Τη Αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν΄ τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και προ πάντων τον σταυρόν και τον θάνατον, α δι’ ημάς κατεδέξατο΄ έτι Δε και την του ευγνώμονος ληστού, του συσταυρωθέντος αυτώ, σωτήριον εν τω σταυρώ ομολογίαν».
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα θλίψεως και συντριβής για μας του πιστούς. Όμως για τη θεολογία της Εκκλησίας μας η Μεγάλη Παρασκευή είναι ήδη Πάσχα. Η ψυχή του Κυρίου, ως ψυχή αληθινού ανθρώπου έπρεπε να ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία της, να κατέβει στον παμφάγο Άδη, στον τόπο κατοικίας όλων των ψυχών, όλων των εποχών. Όμως η ψυχή του Κυρίου, ως αναπόσπαστο μέρος της θεανδρικής υποστάσεως του Θεού Λόγου, δεν ήταν δυνατόν να κρατηθεί στον τόπο της βασάνου, δεν ήταν δυνατόν η ψυχή της πηγής της ζωής, να γίνει βορρά του θανάτου και να παραμείνει δέσμια του Άδη.
Η προσέλευση σήμερα όλων γύρω από το Σταυρό του Κυρίου αποτελεί απαίτηση της δυνάμεως που έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να γίνουμε κοινωνοί του πάθους, του μυστηρίου της λυτρώσεως και της εξαγοράς από την αμαρτία δια του Σταυρικού Πάθους του Κυρίου μας και να λάβουμε τη Χάρη του ουρανού για να βιώνουμε καθημερινή Ανάσταση.
©® pndiaconia.imc. Απαγορεύεται ρητά η χρήση, αναπαραγωγή ή αναδημοσίευσή της παρούσης, ολική ή μερική, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τον συντάκτη.

Back To Top