skip to Main Content

Ο Όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκεμβρίου)

Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από την Καππαδοκία και ήταν γιος ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας. Γεννήθηκε το 431 μ.Χ.

Από πολύ νωρίς γνώρισε τις θείες βουλές και αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναστικό βίο. Σε ηλικία 8 ετών πήγε στο μοναστήρι των Φλαβιανών και έμεινε εκεί μέχρι 18 ετών, όπου έμαθε όλα τα γράμματα, το Ψαλτήρι απ΄ έξω, και απέκτησε μεγάλη χάρη και φήμη.

Στα 18 έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής, για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο. Ο Άγιος Ευθύμιος τον έστειλε στον Άγιο Θεόκτιστο, όπου έμεινε για αρκετά χρόνια, ασκήθηκε πολύ κι ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά.

Κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε, λόγω του χαρακτήρα και των αρετών του. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός – παρά το νεαρό της ηλικίας του – που προσαγορεύτηκε παιδαριογέροντας.
Φρόντιζε ανελλιπώς την ψυχή του και έλαμψε τόσο πολύ από τη Θεία Χάρη, ώστε κάθε μέρα πλησίαζε περισσότερο προς την αγιοσύνη. Γι΄ αυτό και ονομάσθηκε Ηγιασμένος. Από παιδί μέχρι που εκοιμήθη, αγωνιζόταν να γίνει όλο και πιο άγιος, κατά το «άγιοι γίνεσθε».

Τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Το χάρισμα αυτό το επιστράτευσε στην υπηρεσία των φτωχών και των ασθενών, επιτελώντας σημαντικότατα έργα. Έβγαζε δαιμόνια και θεράπευε καρκίνους. Γι΄ αυτό και το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των Αθηνών φέρει το όνομά του. Έβγαζε από τις ξερές πέτρες και τις ερημιές νερό δροσερό.

Μάλιστα, για την αγιότητα της ζωής του και για την μεγάλη του φήμη, στάλθηκε δύο φορές στην Ιερουσαλήμ ως πρέσβης, για σοβαρές υποθέσεις της περιοχής του, στους αυτοκράτορες Αναστάσιο τον Α΄ και Ιουστινιανό τον Μέγα.

Στις 5 Δεκεμβρίου, το 532 μ.Χ., ανήλθε προς Κύριον εν ειρήνη σε ηλικία 94 ετών. Το λείψανό του ετάφη στη Μονή του που ίδρυσε ο ίδιος. Το είχαν πάρει όμως αργότερα οι Βενετοί και το πήγαν στην Ιταλία. Στα 1965 το επανέφεραν οι Πατέρες στη Μονή του Αγίου Σάββα κι είναι εκεί, πλήρης χάριτος επιτελώντας μεγάλα θαύματα.

Αποστολικό Ανάγνωσμα

Πρωτότυπο Κείμενο (Γαλ. 5:22-6:2) 

Ἀδελφοί, ὁ καρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστιν ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πρᾳότης, ἐγκράτεια· κατὰ τῶν τοιούτων οὐκ ἔστι νόμος. Οἱ δὲ τοῦ Χριστοῦ τὴν σάρκα ἐσταύρωσαν σὺν τοῖς παθήμασι καὶ ταῖς ἐπιθυμίαις. Εἰ ζῶμεν Πνεύματι, Πνεύματι καὶ στοιχῶμεν. Μὴ γινώμεθα κενόδοξοι, ἀλλήλους προκαλούμενοι, ἀλλήλοις φθονοῦντες. Ἀδελφοί, ἐὰν καὶ προληφθῇ ἄνθρωπος ἔν τινι παραπτώματι, ὑμεῖς οἱ πνευματικοὶ καταρτίζετε τὸν τοιοῦτον ἐν πνεύματι πρᾳότητος, σκοπῶν σεαυτόν, μὴ καὶ σὺ πειρασθῇς. Ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε, καὶ οὕτως ἀναπληρώσατε τὸν νόμον τοῦ Χριστοῦ.

Νεοελληνική Απόδοση

Αδελφοί, ο καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η καλοσύνη, η αγαθότητα, η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια. Τίποτε απ’ αυτά δεν καταδικάζει ο νόμος. Άλλωστε όσοι είναι του Χριστού έχουν σταυρώσει τον αμαρτωλό εαυτό τους μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες του. Αφού, λοιπόν, ζούμε με τη δύναμη του Πνεύματος, πρέπει ν’ ακολουθούμε το Πνεύμα. Ας μη γινόμαστε ματαιόδοξοι, ας μην προκαλούμε και ας μη φθονούμε ο ένας τον άλλο. Αν κάποιος αδελφοί μου, βρεθεί να κάνει κάποιο παράπτωμα, εσείς που έχετε το Πνεύμα του Θεού να τον διορθώνετε με πραότητα. Προσέχετε μόνο μην παρασυρθείτε κι εσείς από τον πειρασμό. Να σηκώνετε ο ένας το φορτίο του άλλου κι έτσι θα εφαρμόσετε πλήρως το νόμο του Χριστού.

___________________________________________________________________________

Ευαγγελικό Ανάγνωσμα

Πρωτότυπο Κείμενο (Μτθ. 11: 27-30)

Εἶπεν ὁ Κύριος τοῖς ἑαυτοῦ Μαθηταῖς· Πάντα μοι παρεδόθη ὑπὸ τοῦ Πατρός μου· καὶ οὐδεὶς ἐπιγινώσκει τὸν Υἱὸν, εἰ μὴ ὁ Πατήρ· οὐδὲ τὸν Πατέρα τις ἐπιγινώσκει, εἰ μὴ ὁ Υἱὸς, καὶ ᾧ ἐὰν βούληται ὁ Υἱὸς ἀποκαλύψαι. Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς. Ἄρατε τὸν ζυγόν μου ἐφ᾿ ὑμᾶς, καὶ μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ· καὶ εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν. Ὁ γὰρ ζυγός μου χρηστὸς, καὶ τὸ φορτίον μου ἐλαφρόν ἐστιν.

Νεοελληνική Απόδοση 

Είπε ο Κύριος στους μαθητές του· όλα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου. Κανένας δε γνωρίζει πραγματικά τον Υιό παρά μόνον ο Πατέρας ούτε τον Πατέ­ρα τον ξέρει κανείς πραγματικά, παρά μόνο ο Υιός, καθώς κι εκείνος στον οποίο θέλει ο Υιός να τον φανερώσει. Ελάτε σ’ εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και διδαχτείτε από το δικό μου παράδειγμα, γιατί είμαι πράος και ταπεινός στην καρ­διά, και οι ψυχές σας θα βρουν ξεκούραση. Γιατί ο ζυγός μου είναι απαλός, και το φορτίο μου ελαφρύ.

Back To Top