skip to Main Content

«Η ενίσχυση των ανθρώπων να είναι το μέλημά των στελεχών της Εκκλησίας και όχι η προφητολαγνεία στα ΜΚΔ»

Την θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα όσα απεφάνθη η επίσημη Εκκλησία της Κύπρου δια μέσω της Ιεράς Συνόδου (οι αποφάσεις της οποίας είναι δεσμευτικές για όλα τα μέλη της και τον ιερό κλήρο ανεξαρτήτως προσωπικών ιδεολογιών), σχετικά με την πανδημία που συνεχίζει να απειλεί και να ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα και τον τρόπο αντιμετώπισής της, επανέλαβε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ Βασίλειος.

Φιλοξενούμενος λίγες μέρες πριν την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων στον τοπικό ραδιοσταθμό Ράδιο Πολιτεία και στην εκπομπή «Στον αέρα με άποψη» την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Ηροδότου, απάντησε σε σχετική ερώτηση αναφέροντας ως παράδειγμα μια πρωτοχριστιανική κίνηση τον «Μοντανισμό» που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στη Φρυγία κατά τον 2ο αιώνα και πίστευε στην άμεση έλευση της δεύτερας παρουσίας και στην προφητεία. Η Εκκλησία σαφώς και καταδίκασε την αίρεση αυτή.

«Να πάψουμε ν’ ακούμε και προπάντων να μην παρασυρόμαστε από τις διάφορες προφητείες και ότι άλλο κυκλοφορεί στα ΜΚΔ, τα οποία δεν ξέρουμε αν είναι από τον Θεό, δεν είναι δοκιμασμένες γι’ αυτό και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Με ψυχραιμία ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ως έχει, να δούμε κατάματα ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας πανδημίας και επιτέλους ας ακούσουμε την επιστήμη» επεσήμανε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται τα περί συνομοσιολογιών, περί μικροτσιπ κλπ, διερωτήθηκε τι χρειάζονται αυτά; τη στιγμή που μέσω των κινητών μας τηλεφώνων μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που είμαστε, τι είμαστε, τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε.

Με θεολογική τεκμηρίωση και όχι κενολογίες, ο λόγιος Ιεράρχης θέτει όλους προ των ευθυνών μας λέγοντας χαρακτηριστικά πως, όποιος αμφισβητεί την σφραγίδα του αγίου Πνεύματος την οποία λάβαμε κατά την βάπτισή μας και δεν το πιστεύει θεωρώντας πως, υπάρχει κάποια δύναμη η οποία μπορεί να την εξουδετερώσει, αυτός, βλασφημεί κατά του Αγίου Πνεύματος, διαπράττοντας απιστία εναντίον του ιδίου του Θεού και την μοναδική αμαρτία η οποία δεν συγχωρείται, αφού ο ίδιος ο Χριστός τόνισε «πᾶς ὃς ἐρεῖ λόγον εἰς τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου, ἀφεθήσεται αὐτῷ· τῷ δὲ εἰς τὸ Ἅγιον Πνεῦμα βλασφημήσαντι οὐκ ἀφεθήσεται» (Λκ.12:10).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και κατά την τελετή ανταλλαγής ευχών με τα στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως την τελευταία ημέρα του χρόνου, νουθετώντας όλους «να σταματήσουμε να παρασυρόμαστε από όλους αυτούς που θέλουν να μας παίζουν (παριστάνουν) τους προφήτες». Βεβαίως η πίστη μας στον Θεό είναι δεδομένη, πάντοτε ο Θεός βοηθά αλλά πρέπει και εμείς να βοηθούμε τους εαυτούς μας, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Back To Top