skip to Main Content

Κωνσταντίας Βασίλειος «Ν’ αναπτύξουμε τις εθνικές αντιστάσεις που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή μας στον τόπο αυτό»

Με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της κατά Σάρκα Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η ιερά μνήμη του Αγίου Βασιλείου, αρχιεπισκόπου Καισαρείας του Μεγάλου, στην προσωρινή έδρα της Ιεράς Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Προεξάρχων της λατρευτικής ευχαριστιακής σύναξης, ο άγων και τα ονομαστήριά του επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τους παν/τους Αρχιμ. Ιάκωβο Χαλίλ, Αυγουστίνο Κκαρά, Αναστάσιο Πογιατζή, το ιερατείο του ναού και άλλους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος παρέστησαν, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, ο πρώην Υπουργός κ. Τάκης Πελεκάνος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου Ανώτερος Αστυνόμος Α’ κ. Γεώργιος Οικονόμου, εκ μέρους της VII Μ/Κ ΤΑΞ/ΠΖ ο υποδιοικητής, Συνταγματάρχης Πεζικού Σάββας Παπαγεωργίου και ο τέως επαρχιακός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης θεολόγος κ. Μιχάλης Λοϊζίδης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη η Δοξολογία για την έναρξη του νέου έτους και έγινε η ευλογία της καθιερωμένης Βασιλόπιτας.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στον τιμώμενο σήμερα εκ των μεγάλων ιεραρχών της Εκκλησίας, Μέγα Βασίλειο, του οποίου η αγία ασκητική βιωτή, τα θεολογικά του έργα, καθώς επίσης και ο αγώνας του για την αντιμετώπιση των διαιρέσεων και των αιρέσεων συνεχίζουν να καθοδηγούν και να λαμπρύνουν την Εκκλησία του Χριστού.

Είναι πολλές οι φορές που υποκλινόμαστε ενώπιον όλων των Πατέρων και Διδασκάλων, γιατί εμείς που αξιωθήκαμε της διακονικής, της ιερατικής και αρχιερατικής χάριτος αισθανόμαστε «νάνοι και μηδαμινοί ενώπιον των αναστημάτων αυτών των χαριτωμένων με τα πλούσια χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος».

Η έναρξη του νέου έτους 2022, δεν αφήνει αδιάφορους τους υψιπέτες της θεολογίας. Για το λόγο αυτό, με αφορμή την εναλλαγή του χρόνου, η Εκκλησία ψάλλει: «Ο πάσης δημιουργός της κτίσεως, ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος, ευλόγησον τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητός σου Κύριε, φυλάττων εν ειρήνη τους Βασιλείς και την πόλιν σου, πρεσβείαις της Θεοτόκου, και σώσον ημάς».
Ζούμε μέσα στον κόσμο αυτό, αλλά πολλές φορές λησμονούμε τον Δημιουργό του και Δημιουργό μας. Όταν ο Θεός δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο, τον Αδάμ – που σημαίνει άνθρωπος, αλλά και Φως, όπως και την Εύα, τους τοποθέτησε μέσα στον Παράδεισο, «ἐργάζεσθαι αὐτὸν καὶ φυλάσσειν» και δεν πρέπει να λησμονούμε την εντολή και το καθήκον μας για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός των εορτασμών κατά το παρελθόν έτος 2021 της συμπλήρωσης 200 ετών από έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, αλλά και στο αρχόμενο από σήμερα και για όλο το έτος 2022, θλιβερό γεγονός του Γένους μας, τα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. «Είναι από τις τραγωδίες που χάραξαν βαθιά τη σάρκα του Ελληνισμού, όπως 50 χρόνια αργότερα η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και επειδή οι σχεδιασμοί της Τουρκίας δεν σταματούν εδώ, καλούμαστε να αναπτύξουμε εθνικές αντιστάσεις για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας στον τόπο αυτό» τόνισε με έμφαση.

Ευχήθηκε τέλος, το νέο έτος να είναι λυτρωτικό από τις εθνικές μας τραγωδίες, θεραπευτικό από την μαστίζουσα τον κόσμο πανδημία, παρακλητικό για όλους τους αδελφούς μας που υποφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κομιστής κάθε προσωπικής και οικογενειακής ευτυχίας για όλο τον κόσμο.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα του ιερού κλήρου, των ευαγών καθιδρυμάτων και του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς, ευχήθηκε προς τον εορτάζοντα ποιμενάρχη μας όπως ο Κύριος, διακρατεί αυτόν πάντοτε με υγεία αδιάπτωτη, ώστε να καθοδηγεί τον ενεπιστευθέντα λαό του Θεού, επί μακρόν για χρόνια πολλά, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας και της πατρίδος μας.

Εκ μέρους του Δήμου Παραλιμνίου και των υπόλοιπων αρχών της ελεύθερης και κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης, ευχήθηκε υγεία, μακρότητα ημερών, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες όλων για τη συμβολή του Πανιερωτάτου και της Ιεράς Μητροπόλεως στην διαπαιδαγώγηση των νέων και την ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων μέσα στην τοπική κοινωνία.

Στις εξόδους του ναού διανεμήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα κεραστικό και αναμνηστική εικόνα, ευλογία.
©® Γραφείο Πνευματικής Διακονίας

Back To Top