skip to Main Content

Αρχιερατικά εσπέρια στην Παναγία Παναγιώτισσα του Πρωταρά (14-08-2021)

Με ιερή κατάνυξη, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 14 Αυγούστου 2021 ο πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του «Πάσχα του Καλοκαιριού», στο εξωκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά.
Η θεομητορική αυτή πανήγυρις, συγκέντρωσε και φέτος πλήθος ευσεβών χριστιανών «κατοικούντων και παρεπιδημούντων» εις την Παρά την Λίμνην κωμόπολη, οι οποίοι κατέκλισαν τον χώρο προστρέχοντες στην χάρη της για να καταθέσουν τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής τους στην μεγάλη Μάνα της Χριστιανοσύνης.
Της ακολουθίας η οποία μεταδιδόταν απευθείας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Πρωθ. Αλέξιο Αύσιεβιτς, Πρεσβ. Νικόλαο Παπαντωνίου και τους Διακόνους Επιφάνιο Παπαντωνίου και Χαρίτωνα Θεοδώρου.
Εκατοντάδες πιστοί από όλη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και την υπόλοιπη Κύπρο που βρίσκονται στην περιοχή αυτή την περίοδο, με επικεφαλής τους Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, την Δήμαρχο Λευκονοίκου κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, τον βουλευτή Αμμοχώστου Γεώργιο Κάρουλλα, τον Αστυνομικό Διευθυντή Γεώργιο Οικονόμου, μέλη της θρονικής επιτροπής και του ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας και άλλους εκπροσώπους και μέλη φορέων και οργανώσεων, συμμετείχαν στην ιερά ακολουθία.
Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε μεταξύ άλλων και ο επιθεωρητής ΕΜΕ Θρησκευτικών Γεώργιος Κάκκουρας.
Ομιλώντας προς τους παρισταμένους ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στα ιστορικά στοιχεία αλλά και το θεολογικό νόημα της εορτής. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνέβαλαν στην προώθηση και στην συν Θεώ ολοκλήρωση του έργου ανακαίνισης του ιερού παρεκκλησίου και ευχήθηκε η Κυρία Θεοτόκος να ενισχύει όλους ώστε να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε και ν’ ανταπεξέλθουμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
Σύντομη αναφορά έκανε επίσης και στην ιστορικότητα του χώρου, η οποία με βάση τα ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια από τις αρχαιολογικές ανασκαφές (βασιλική του 6ου αιώνα) ανάγει την ιστορία στους πρώτους αιώνες και μαρτυρεί την ελληνικότητα και το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής και της Κύπρου ευρύτερα.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα τοποθετείτε με έντονο τρόπο στις ομιλίες του για την πορεία του εθνικού θέματος και των τεκταινόμενων στην πρωτεύουσα της μητροπολιτικής του περιφέρειας, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συμπεριφορά των Τούρκων που με εξοργιστικό τρόπο διακηρύσσουν και διαστρέφουν την ιστορία λέγοντας πως η ιστορία της Κύπρου ξεκινά το 1571 με την κατάληψή της και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Αναρωτήθηκε “τι θα κάνουν; καλώντας την ίδια ώρα στο πρόσωπο του δημάρχου Παραλιμνίου, κάθε αρμόδιο φορέα προκειμένου να καταγραφεί η ιστορία του τόπου μας. Εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε στη μνήμη μας αλλά και ζωντανή αυτή την ιστορία την οποία παρέδωσαν οι πατέρες μας μέσα σ’ αυτούς τους αιώνες. Η Χριστιανικότητα και η ελληνικότητα είναι αυτά που λαμπρύνουν την ιστορία και την παρουσία μας στον τόπο αυτό” κατέληξε χαρακτηριστικά.
Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας, εκφράζει και δημόσια για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες της, προς τον Δήμο Παραλιμνίου για την ευγενή παραχώρηση των καθισμάτων και των άλλων εργοταξιακών αντικειμένων, τους κ. Κώστα Ηροδότου, Λεωνίδα Νίκα και Λουκή Νίκα, τα μέλη της Επιτροπής Εξωκλησίων και Παρεκκλησίων της Ιερά Μητροπόλεως και τους εθελοντές, οι οποίοι συνέτειναν στην οργάνωση και ομαλή διεξαγωγή της πανηγύρεως.

Back To Top