Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τιμητική εκδήλωση των 60 χρόνων
Είναι με πραγματικά βαθιά συγκίνηση που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, τιμώντας με την παρουσία μου την επί 60 ετή ευδόκιμο και γόνιμο εκκλησιαστική διακονία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειου.
Η παρουσία μου συνιστά, ταυτόχρονα, ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού στην υψηλή προσφορά και τη σημαίνουσα πνευματική, εθνική και κοινωνική δράση που ανέπτυξε υπό τη διαποίμανση άξιων Προκαθημένων, χαρισματικών ιεραρχών και ευσεβών κληρικών, η Αγιοτάτη και Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Κύπρου.
Αναλόγως, ο Μητροπολίτης Βασίλειος, διακρινόμενος από θεοσεβή αφοσίωση και πίστη στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, εντάχθηκε παιδιόθεν στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, αναγνωρίζοντας έκτοτε την ανύστακτη υπηρεσία του στην Εκκλησία ως αλληλένδετη με το κοινωνικό και εθνικό καθήκον.
Επιδεικνύοντας πλήρη προσήλωση στις ευαγγελικές και πατερικές αρχές και αξίες που βιώνει ο Χριστιανισμός, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς διακονίας του επέδειξε ξεχωριστή φροντίδα για την τήρηση των ιερών και εκκλησιαστικών θέσμιων.
Την ίδια στιγμή, έχοντας πλήρη συναίσθηση του διττού ρόλου του ως λειτουργού της Εκκλησίας, αλλά και ως πνευματικού ποιμενάρχη, εστίασε στην καθοδήγηση, ως επίσης στην ηθική και την πνευματική πρόοδο του κλήρου και των πιστών.
Μη εξαντλώντας τη δράση του στα διοικητικά του καθήκοντα και ρόλο, έθεσε παράλληλα ως προτεραιότητα την καλλιέργεια των σχέσεων της Εκκλησίας με τους πιστούς.
Στο πλαίσιο αυτό, προσάρμοσε το ποιμαντικό του έργο στις πιεστικές αναζητήσεις της σύγχρονης εποχής, εργαζόμενος επιμελώς για την κατανόηση και την επίλυση των πολυποίκιλων προβλημάτων του ποιμνίου, αλλά και την ουσιαστική στήριξη των δεινοπαθούντων συνανθρώπων μας, στη βάση του αξιομνημόνευτου φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί διαχρονικά.
Βαθύτατα θεολογικά καταρτισμένος και με ευρύτητα γνώσεων, ανέπτυξε σημαίνουσα δράση ως εκπρόσωπός της στο εξωτερικό, και συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση και εδραίωση των διορθόδοξων, διεκκλησιαστικών και οικουμενικών της σχέσεων.
Αναλόγως, υψηλής σημασίας εκλαμβάνεται η ένθερμη αρωγή και δραστηριότητα που ανέπτυξε με την αποκατάσταση της διοικητικής και κανονικής τάξης της Εκκλησίας της Κύπρου και τη σύνταξη και εφαρμογή του νέου καταστατικού της χάρτη, ύστερα από την πρωτοβουλία του Μακαριότατου Χρυσοστόμου Β’.
Μία ιστορικής σημασίας απόφαση, κατά την οποία, ύστερα και από την ανασύσταση των παλαιών Επισκοπών και την επαναφορά του πλήρους αρχαίου Συνοδικού συστήματος της αυτοκέφαλου Εκκλησίας μας, καταξιώθηκε με τη διαποίμανση της επανασυσταθείσης Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.
Ανελθείς στο ύψος του Μητροπολιτικού αξιώματος και συναισθανόμενος πλήρως το βάρος και το ιστορικό χρέος που εξυπακούεται η πλήρωση του Θρόνου του Ιδρυτού και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα, εκδαπάνησε εαυτόν στη διοικητική οργάνωση και την προώθηση του πνευματικού έργου της Μητρόπολης.
Και πράγματι στη μία και πλέον δεκαετία της επανασύστασής της, μέσα από τη δημιουργική προσπάθεια του Πανιερώτατου Μητροπολίτου Βασίλειου και των συνεργατών του, η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, συνεχίζοντας τη μακραίωνη ιστορία και το ένδοξο παρελθόν της, πέτυχε να απαντήσει στα αγιολογικά και πνευματικά θέματα της περιφέρειας της και να ανταποκριθεί στην κοινωνική και εθνική της αποστολή.
Ο Μητροπολίτης Βασίλειος, ως καθοδηγητής μίας έδρας της οποίας μεγάλο τμήμα, από το 1974 και έπειτα, είναι υπό τουρκική κατοχή, έταξε εαυτόν στην εθνική επιβίωση του λαού μας και τη σθεναρή υποστήριξη του δίκαιου αγώνα που διεξάγουμε από κοινού Πολιτεία και Εκκλησία.
Αγώνας, ο οποίος αφορά την επανένωση της πατρίδας μας, την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας, στη βάση μίας δίκαιης. Λειτουργικής και κατ’ επέκταση βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.
Μίας λύσης εδραζόμενης στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που θα σέβεται απόλυτα της αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες της ειρηνικής συμβίωσης και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία της κρατικής μας οντότητας μακράν εξαρτήσεων από τρίτες χώρες ή παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής για τον σεβασμό μας στην πολιτική ισότητα. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής μέχρι παρεξηγήσεως για το πόσο σεβόμαστε τους συμπατριώτες μας. Αλλά δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίζει πόσο οφείλουμε σεβασμό και στα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων.
Είναι για αυτό που λέω, όσο σέβομαι την πολιτική ισότητα, άλλο τόσο δεν θα δεχθώ και δεν θα ανεχθώ την πολιτική ανισότητα που η Άγκυρα επιθυμεί να επιβάλει στην πατρίδα μας.
Από όλους εμάς εξαρτάται. Από την ενότητα, του λαού, της Εκκλησίας, των πολιτικών δυνάμεων, να δώσουμε μάχες για να πετύχουμε αυτό που χρωστούμε στον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν εξαιρούμε κανένα, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμενίους. Εκείνο που διεκδικούμε δεν είναι κάτι λιγότερο από ό,τι οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων απολαμβάνουν.
Και συνεπώς, δίδω ένα μήνυμα σαφέστατο προς κάθε κατεύθυνση: Όσοι αναμένουν ότι θα υποκύψω σε εκβιασμούς είτε τρίτων είτε παρακινήσεων από το εσωτερικό μέτωπο για ολιγότερο από αυτό που χρωστούμε ως Ευρώπη στους πολίτες μας, θα απογοητευτούν.
Θέλω να είστε βέβαιοι ότι δικαιώνοντας τις προσδοκίες τόσο του προσφυγικού και ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού, η προσπάθεια για επανένωση του λαού και της μοιρασμένης πατρίδας μας παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα μου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αντλώντας δύναμη από τη δική σας πίστη και διεκδικητικότητα, θα συνεχίσουμε άοκνα να αγωνιζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και ειρηνική λύση, ώστε να γίνει δυνατή η επιστροφή στην Αμμόχωστο και στις άλλες κατεχόμενες περιοχές του νησιού μας.
Οι χθεσινές προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου δεν γίνονται και δεν θα γίνουν αποδεκτές. Μόλις πρόσφατα είχαμε επανάληψη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του 550 και όχι μόνο, και παρά ταύτα χθες γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης, όπως απαράδεκτη βεβαίως είναι και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στην ξηρά είτε στην ΑΟΖ της. Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα. Η διπλωματική οδός, το διεθνές δίκαιο, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι εκείνες που υπαγορεύουν και χαράσσουν το τι δέον γενέσθαι ευθύς αμέσως.
Η σύσσωμη παρουσία μελών τόσο της Εκκλησίας της Κύπρου όσο και εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και πλήθους λαϊκών, είναι επιβεβαιωτική και πρόδηλη της τιμής και του σεβασμού στο εκκλησιαστικό, θεολογικό και πνευματικό σας ανάστημα, ως επίσης της εκτίμησης και της αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς σας στην Εκκλησία, την κοινωνία και την πατρίδα μας ευρύτερα.
Στο πρόσωπο σας συναντούμε τη συνύπαρξη της άρτιας Θεολογικής κατάρτισης, του ήθους, της ευγένειας, της πατρότητας, της ηγετικής εκείνης μορφής που λαμπρύνει τόσο την Εκκλησία της Κύπρου όσο και τη δοκιμαζόμενη Πατρίδα μας.
Επί τούτοις σας εύχομαι υγεία και μακροημέρευση, έτσι ώστε να συνεχίσετε το πολυποίκιλο έργο σας, το οποίο είθε σύντομα να καταξιωθείτε να επιτελείτε στη φυσική σας έδρα στην Αμμόχωστο, σε μία ελεύθερη μητροπολιτική περιφέρεια, επ’ αγαθώ ολόκληρης της Εκκλησίας της Κύπρου και της πατρίδας μας.