skip to Main Content

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμμοχώστου στην τιμητική εκδήλωση των 60 χρόνων

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Κ.Κ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μακαριότατε,

Κυρίες και Κύριοι, Εκλεκτή ομήγυρη,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που χαιρετίζω σήμερα εκ μέρους των ελεύθερων και κατεχόμενων Δήμων της  Επαρχίας Αμμοχώστου την ξεχωριστή αυτή μέρα τίμησης του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ  Βασίλειου για τα 60 χρόνια προσφοράς του στα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου μας.

Θυμόμαστε όλοι την 11ην Μάιου 2007 όπου «εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και ενεθρονίσθη την 12ην Μαΐου εις την προσωρινήν έδραν της Μητροπόλεως εν Παραλιμνίω».

Σήμερα, σε αυτή την τιμητική εκδήλωση, που την κοσμούν με την παρουσία τους  η ανώτατη πολιτική και εκκλησιαστική ιεραρχία, ηχούν της Χριστιανοσύνης τα σήμαντρα. Λειτουργεί αλυσοδεμένη η σκέψη στον Άγιο Νικόλαο, στην Αγία Ζώνη στον Άγιο Μέμνονα αλλά και ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου ελεύθερη και μη.

Η αναδημιουργία και ανασύσταση της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, με ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου το 2007, έστειλε παντού το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο αγώνας μας, ο αγώνας των προσφύγων και του κυπριακού  Ελληνισμού για λευτεριά και Επιστροφή, συνεχίζεται και αναβαθμίζεται.  Έκτοτε η επαρχία μας αποκτά μια νέα έπαλξη, μια δυνατή φωνή, πνευματική και εθνική.

Πανιερώτατε,

Αφοσιωθήκατε στην Εκκλησία ως εκπρόσωπος του Θεού και κρατήσατε ζωντανές τις θεμελιώδεις χριστιανικές αρχές και παραδόσεις. Γίνατε  όαση και καταφύγιο στους νέους, στους «κοπιώντες και πεφορτισμένους», στις ανάγκες και στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας.

Στην 13άχρονη πορεία από την επανασύσταση της, η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου με εσάς Πατέρα και Ποιμένα, κατάφερε να συμβάλει στην ανάπτυξη της πνευματικότητας του λαού και στην προώθηση των αξιών, της παράδοσης και του Πολιτισμού μας.

Ανάλογη  είναι και η στάση που επιδεικνύει η Μητρόπολη Κωνσταντίας και  Αμμοχώστου, απέναντι στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουμε εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση  για την επανένωση της πατρίδας μας, την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας.

Επιπλέον, από της επανασυστάσεως της, η Μητρόπολη αναπτύσσοντας τις δραστηριότητες της στην ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου, δεν σταματά να προσβλέπει στην επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη και επαρχία της.

Κατάφερε πρόσθετα, να αναπτύξει πολύπλευρο, αξιόλογο, πνευματικό και κοινωνικό έργο και δραστηριότητα, τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δίνοντας δύναμη αλλά και ουσιαστική στήριξη στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και η βοήθεια που παρέχει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που ο λαός μας βιώνει τις πιο τραγικές εμπειρίες από την εισβολή του 1974. Κάτω από τα σημερινά δεδομένα, με τις πολλαπλές οικονομικές δυσκολίες που πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν, η όλη στήριξη του Μητροπολίτη μας αλλά και των συνεργατών του, δίνουν δύναμη αλλά και ουσιαστική στήριξη στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας και τους συμπαραστέκονται στο δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν.

Παρακολουθούμε με προσοχή το θεάρεστο έργο της Εκκλησίας μας, της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και εκφράζουμε την ευαρέσκεια και την αμέριστη εκτίμηση μας για αυτό, καθώς και την ετοιμότητα μας να συνδράμουμε με τα μέσα που διαθέτουμε για την ενίσχυση του όποτε αυτό μας ζητηθεί.

Είναι γνωστό πως η τουρκική εισβολή, εκτός των άλλων δεινών, κατέστρεψε την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Κύπρου. Η καταστροφή αυτή περιλαμβάνει ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια, αρχαίες εκκλησίες, νεκροταφεία και σημαντικά μνημεία, πάνω από 500 εκκλησίες  έχουν βεβηλωθεί,  ιερές εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά έχουν είτε καταστραφεί είτε κλαπεί για να πωληθούν σε αρχαιοκάπηλους.  

Αυτοί οι τόποι λατρείας είναι εξαιρετικά πολύτιμοι για τους πιστούς, καθώς εκεί βίωσαν σημαντικά γεγονότα της ζωής τους.  Αποτελούν μέρος της ιστορίας μας και μέρος της κληρονομιάς που μας άφησαν γενεές πριν. Με αυτά στην σκέψη, η Μητρόπολή μας με τις στοχευμένες ενέργειες του Δεσπότη μας, πρωτοστατεί στη συντήρηση και στην τέλεση Θείων Λειτουργιών στις κατεχόμενες μας εκκλησίες, δίνοντας το μήνυμα πως παρά το γεγονός πως παράνομα, εγκληματικά και αντίθετα προς κάθε αρχή δικαίου κατακρατούνται από τον Τούρκικο στρατό, εμείς δεν τα ξεχνούμε , δεν τα χαρίζουμε και τα διεκδικούμε. Την ίδια όμως στιγμή δίνουμε και το μήνυμα, εντός και εκτός, για την δέσμευσή μας για ειρηνική συμφιλίωση.

Ως  Δήμαρχος Αμμοχώστου γνωρίζω πόσο σημαντικός είναι ο σύνδεσμος με την Μητέρα Εκκλησία και ταυτόχρονα πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε τόπου. Κάθε κλήμα στον αμπελώνα του Κυρίου είναι διαφορετικό, αλλά το αναμενόμενο αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, ἐγώ εἰμι ἡ ἄμπελος, ὑμεῖς τὰ κλήματα. ὁ μένων ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν αὐτῷ, οὗτος φέρει καρπὸν πολύν, ὅτι χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν. (. Ιω. 15-5).

Ἡ πορεία σας σταθερή και αταλάντευτη.  Φάρος και πυξίδα  των προσανατολισμών μας, τέρμα της Μεγάλης Πορείας, η κατεχόμενη Αμμόχωστος, ο Απόστολος Βαρνάβας, η Σαλαμίνα, η Κωνσταντία και ο Απόστολος Ανδρέας.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Προσδοκούμε την έλευση της μεγάλης μέρας, την άγια ώρα της απελευθέρωσης και επιστροφής στην πόλη μας, την Αμμοχωστο των πόθων και των οραματισμών μας, στα σκλαβωμένα χωριά μας, στις πανάρχαιες κοιτίδες μας, όπου μεγαλούργησε το ελληνικό πνεύμα και ο πολιτισμός και λάμπρυνε χορεία αγίων και μαρτύρων της Ορθοδοξίας.

Εκεί, στην Αμμόχωστο στα προπύλαια του Α’ Γυμνασίου Αμμοχώστου που φοιτήσατε και στο ιστορικό Μοναστήρι του  Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα, όπου πραγματοποιήσατε τα πρώτα σας βήματα της ιεράς σας ασκήσεως –– ευχόμαστε να γίνει πολύ σύντομα, και γι’ αὐτό αγωνιζόμαστε, μια πιο λαμπρή τελετή προς τιμή του Μητροπολίτη μας. Να μας αξιώσει ο Θεός, να σας ενθρονίσουμε στην Έδρα σας, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αμμοχώστου.

Θα αξιοποιήσουμε, Πανιερώτατε,  τις δυνατότητες και τις γνώσεις, τις διεθνείς και πανορθόδοξες διασυνδέσεις σας, την ακτινοβολία της σεμνότητας και απλότητάς σας, για τη θρησκευτική, εθνική και κοινωνική ανέλιξη του λαού μας.     

Η Ελεύθερη αλλά και η κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου σας στηρίζει στο δύσκολο έργο σας. 

Καλή συνέχεια και πάντα με την δύναμη του Κυρίου Πανιερώτατε! 

Δρ. Σίμος Ιωάννου

Δήμαρχος Αμμοχώστου

Back To Top