Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Γ’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Γ΄ Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Ένα ακόμη Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, το Γ’ κατά σειρά, τα οποία διοργανώνει κάθε δύο (2) χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος», έλαβε χώρα από 25-27 Φεβρουαρίου 2016.

Το φετινό Συνέδριο (αφιερωμένο στη μνήμη του προσφάτως κοιμηθέντος διαπρεπούς ιστορικού Θεοδώρου Παπαδόπουλου) έφερε τον γενικό τίτλο: «Φραγκοκρατία-Ενετοκρατία-Τουρκοκρατία (1191-1878)». Σε αυτό συμμετείχαν πέραν των 30 διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία) εξετάζοντας θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Δίκαιο, Κοινωνιολογία και Λαογραφία.

Της εναρκτήριας τελετής το πρωί της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου 2016, προηγήθηκε Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας, όπου ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος καλωσόρισε τους συνέδρους και τους ξενάγησε στον ιστορικό και σημαντικό αυτό θρησκευτικό χώρο.

Ακολούθως στο Συνοδικό της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, έλαβε χώρα η επίσημη τελετή κατά την οποία απευθύνθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον κ. Κώστα Κωνσταντινίδη εκ μέρους της Επιστημονικής- Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τον Σεβ. Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο εκ μέρους της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Σεβ. Βόστρων κ. Τιμοθεο, Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, εκ μέρους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τον κ. Γιάννη Γιαννάκη, Επίτροπο Εθελοντισμού εκ μέρους του Εξοχοτάτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Παρέστησαν επίσης οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμαθούντος κ. Νικόλαος, Μεσαορίας Γρηγόριος, αρκετοί κληρικοί από όλη την Κύπρο, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των Δημοτικών αρχών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής και Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας-Αμμοχώστου, Διευθυντές Σχολείων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.

Ακολούθως ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέπτυξε το θέμα «Η Εκκλησία της Κύπρου εν αιχμαλωσία».

Χαιρετισμός Οικουμενικού Πατριάρχου

Χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Χαιρετισμός Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας

Χαιρετισμός καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη

Εισαγωγική ομιλία Πανιερωτάτου

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, μετά την απογευματινή συνεδρία της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου, το Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου,  παρουσίασαν σύντομο πρόγραμμα υπό την διδασκαλία των καθηγητών  κ. Χριστόδωρου Μνάσωνος (Παραδοσιακής Μουσικής) και κ. Ανδρονίκης Αντωνίου (Φωνητικής). Ανάμεσα στα τραγούδια απόσπασμα από την «9η Ιουλίου 1821» του Κύπριου Ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη σε μελοποίηση του επίσης εξαίρετού  καθηγητή κ. Γεώργιου Καλογήρου (Βυζαντινής Μουσικής).

Οι εργασίες του Συνεδρίου, ολοκληρώθηκαν με την τελευταία συνεδρία το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου 2016, όπου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος εξήγγειλε το επόμενο Δ’ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ σε δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Συνέδριο παρακολούθησαν ικανός αριθμός εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, θεολόγοι και άλλων κλάδων), αλλά και απλός κόσμος, στους οποίους δόθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Μεγάλο επίσης υπήρξε το ενδιαφέρον και από πολλούς άλλους ανθρώπους από την Κύπρο και το εξωτερικό που παρακολούθησαν τις διαλέξεις μέσω της απευθείας μετάδοσης από την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως, όπως αυτό καταγράφηκε στον αριθμό επισκεψιμότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Το πρωί της Κυριακής (του Ασώτου), 28 Φεβρουαρίου 2016, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των συνέδρων στα μνημεία της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου και προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, στη πρωτοχριστιανική βασιλική του Αγίου Επιφανίου στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.

πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες του Συνεδρίου

Πρώτη Ανακοίνωση διοργάνωσης Συνεδρίου

Πρόγραμμα-Programme

Δείτε μαγνητοσκοπημένες τις διαλέξεις του Συνεδρίου