skip to Main Content

ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ (11-6-2014)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια και με το βλέμμα στραμμένο στην κατεχόμενη Μονή του αποστόλου Βαρνάβα, τελέστηκε στις 11 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου, αρχιερατικό Συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη.

            Ο απόστολος Βαρνάβας είναι γνωστό ότι είναι ο ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Ως εκ τούτου η Εκκλησία Κύπρου έχει το μεγάλο προνόμιο να είναι αποστολική. Ο απόστολος Βαρνάβας υπήρξε ο πρώτος αρχιεπίσκοπος Σαλαμίνας. Μετέδωσε το χριστιανισμό στην Κύπρο και πρόσφερε τη ζωή του γι’ αυτήν. Αλλά και μετά το θάνατο του, όταν το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου τέθηκε υπό αμφισβήτηση, ο Απόστολος υπέδειξε με όραμα στον τότε Αρχιεπίσκοπο Ανθέμιο που βρίσκεται το λείψανο του, επάνω στο οποίο βρισκόταν αντίγραφο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου. Ο Ανθέμιος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και πρόσφερε ως δώρο στον Αυτοκράτορα Ζήνωνα το ευαγγέλιο. Ο Αυτοκράτορας κατοχύρωσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου και έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τα γνωστά προνόμια.

Του Συλλείτουργου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και σε αυτό συμμετείχαν σχεδόν όλα τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξήρε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του αποστόλου Βαρνάβα. Ο λόγος του Πανιερωτάτου παρατίθεται στην ιστοσελίδα μας.

Ρένος Κωνσταντίνου 

Back To Top