skip to Main Content

Εγκύκλιος για πληροφορίες περί του παπαΖαχαρία Παναγιώτισσας

Παναγία Παναγιώτισσα

Αρ. Πρωτ. 184/2019

Προς
τους Αιδ/τους Εφημερίους
και το ευσεβές πλήρωμα
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Σεβαστοί Πατέρες,        
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Γνωστοποιούμε στο πλήρωμα της Εκκλησίας μας ότι, κατά θεία συνέργεια, έχουν ανευρεθεί τα μαρτυρικά λείψανα του παπαΖαχαρία μπροστά από το Ιερό Βήμα της Παναγίας της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση και τις διηγήσεις που φτάνουν στις μέρες μας από γενιά σε γενιά η ιστορία του οικισμού της περιοχής εκεί τελειώνει κατά την Οθωμανική κυριαρχία. Κατά την περίοδο αυτή ο τελευταίος εφημέριος της Παναγιώτισσας παπαΖαχαρίας, οδηγείται στο μαρτύριο, εξαιτίας της άρνησής του να παραχωρήσει την πηγή του νερού στους κατακτητές. Ο μαρτυρικός παπαΖαχαρίας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, αποτρέποντας τον σφαγιασμό των κατοίκων.

Οι κατακτητές τον οδηγούν στην Αμμόχωστο, όπου δικάζεται και καταδικάζεται σε αποκεφαλισμό, αφού αρνείται να σώσει τον εαυτό του, μη αποδεχόμενος να αλλαξοπιστήσει. Οι κατακτητές απέστειλαν πίσω αποκεφαλισμένο το σώμα του παπάΖαχαρία. Οι κάτοικοι με ευλάβεια το ενταφίασαν μπροστά από το ιερό της Παναγιώτισσας.

Από τότε ο οικισμός άρχισε να φθίνει και σε μερικά χρόνια εγκαταλείφθηκε εντελώς. Έκτοτε η ιστορία του παπαΖαχαρία παρέμενε ισχυρά ριζωμένη στη συνείδηση των ανθρώπων της περιοχής.

Στις μέρες μας με τα έργα συντήρησης και επέκτασης της Παναγιώτισσας, ανευρέθηκαν τα λείψανά του κατά θαυμαστό τρόπο.

Πρόθεσή μας είναι να συλλέξουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες και μαρτυρίες που υπάρχουν, ώστε να καταρτιστεί ο απαιτούμενος φάκελος για να γίνει από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο η αγιοκατάταξη του παπαΖαχαρία, που είναι ένας μάρτυρας της πίστης μας.

Για το σκοπό αυτό παρακαλούμε θερμά, όσοι έχουν πληροφορίες, μαρτυρίες ή στοιχεία που αφορούν στη ζωή και το μαρτύριο του παπαΖαχαρία, να προσέρχονται στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και να επικοινωνούν με τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη κ. Αυγουστίνο Κκαρά, που έχει την όλη ευθύνη.

Μετά πατρικών ευχών,

Ο Μητροπολίτης

† Ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος

Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου,

4 Οκτωβρίου 2019

Σημ: Οι Εφημέριοι καθίστανται υπεύθυνοι για την ανάγνωση της παρούσας κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, 6 Οκτωβρίου 2019.

Back To Top