skip to Main Content

Αρχιερατικό Συλλείτουργο Ονομαστηρίων Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου

Τον Ουρανοφάντορα του Χριστού, μύστην του Δεσπότου, τον φωστήρα τον φαεινόν, τον εκ Καισαρείας και Καππαδόκων χώρας, Βασίλειον τον μέγαν πάντες τιμήσωμεν. (Μεγαλυνάριον)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, αρχιεπισκόπου Καισαρείας του Μεγάλου, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

Ανήμερα της εορτής, την Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2019, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του εορτάζοντος Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου, συλλειτουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αρσινόης κ. Νεκταρίου και Αμαθούντος κ. Νικολάου. Έλαβαν επίσης μέρος οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς, πρωτοσύγκελλος, Αναστάσιος Πογιατζής, οι αιδ/τοι Πρωτ. Χρίστος Βούργιας, Ηρακλείδιος Ξιούρος, Φωκάς Χατζηλοϊζής, Αναστάσιος Ισαάκ, Πρωθ. Δανιήλ Άνγκελ, Πρεσβ. Βαρνάβας Συμεώνοβ, Φίλιππος Φιλίππου, Νικόλαος Παπαντωνίου και οι ιερ/τοι Διάκονοι Ευλόγιος Χάμπας, Πατριαρχικός Διάκονος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Επιφάνιος Παπαντωνίου, Χριστόδουλος Αναξαγόρου, Χαρίτωνας Θεοδώρου, Μάριος Ανδρέου και Αντώνιος Γεωργίου.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, οι βουλευτές Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γεώργιος Κάρουλλας, ο Δοικητής της VII M/K Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Άγγελος Σαβόπουλλος, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Βοηθός Αρχηγός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου κ. Πανίκκος Νικολή, ο Επιθεωρητής ΕΜΕ Θρησκευτικών Δρ Γεώργιος Κάκκουρας, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Λκας-Αμμ/στου κ. Μιχαλάκης Λοϊζίδης, θρονικοί επίτροποι, εκπρόσωποι άλλων φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε η Δοξολογία της πρώτης του Έτους. Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή προς το Μέγα Συνοδικό της Μητροπόλεως όπου έγινε η τελετή κοπής της Βασιλόπιτας, εψάλλη ο πολυχρονισμός του Πανιερωτάτου ο οποίος δέχθηκε στη συνέχεια τις ευχές του ιερού κλήρου, των επισήμων, των αρχών της περιοχής και του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Ομιλώντας προς τους παρευρισκομένους ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ευχήθηκε το νέο έτος να είναι ευλογημένο από το Θεό και διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία πάντοτε θα συνεχίσει να εύχεται για την ειρήνη και την ευστάθεια τόσο του τόπου μας, όσο και σύμπαντος του κόσμου. Και αυτή η ευχή, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ένεκα των γεγονότων τα οποία διαδραματίζονται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, όπου υπάρχει μια ταραχή, μια αντίδραση, δυστυχώς τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα αυτές τις άγιες ημέρες που βεβαίως στοχοθετούν τον χριστιανισμό που τιμά και γιορτάζει τις μεγάλες αυτές θρησκευτικές εορτές.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος είναι η ειρήνη, η ευστάθεια και η μεταξύ μας συνεργασία και όχι οποιεσδήποτε συγκρούσεις που αντί να λύσουν προβλήματα τα περιπλέκουν περισσότερο, δυσκολεύοντας έτσι τους ανθρώπους οι οποίοι, ψάχνουν να βρουν την ευκαιρία της ζωής τους, να μην μπορούν, γιατί δημιουργούνται όλες αυτές οι καταστάσεις που μας αφήνουν έκπληκτους μη μπορώντας να πιστέψουμε πως υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις γύρω στον κόσμο μας.

Ευχήθηκε τέλος η ευλογία του «τεχθέντος και εν τη ογδόη ημέρα σαρκί περιτμηθέντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» και του μεγάλου εκκλησιαστικού ανδρός Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, ο οποίος αγωνίστηκε γι’ αυτή την ειρήνη και την ευστάθεια ολόκληρου του κόσμου, ν’ αποτελεί το παράδειγμα για τη συμπεριφορά των χριστιανών μέσα στον κόσμο, αγκαλιάζοντας όλους με την αγάπη του ενανθροπίσαντος Ιησού Χριστού και το ανατείλαν έτος 2019 να χαρακτηριστεί ως έτος ειρήνης και αγάπης αλλά και το έτος εκείνο το οποίο θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην ειρήνη, στην δικαιοσύνη και στην δικαίωση του αγώνα του Κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος υποφέρει από τις επιβουλές των ξένων συμφερόντων.

Τον εορτάζοντα Μητροπολίτη προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Έξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Κύπρω Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεολογικό υπόβαθρο της εορτής, την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου και ευχήθηκε την εξ ύψους ενδυνάμωση στην Αρχιερατική διακονία του και διαποίμανση του ποιμνίου της μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Την Ιερά Μητρόπολη επισκέφθηκαν επίσης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και άλλοι επίσημοι οι οποίοι και υπέβαλαν τις εόρτιες ευχές προς τον Πανιερώτατο.

Σε όλους παρετέθη πλούσια δεξίωσης και άριστον υπό την εποπτεία του σεφ Αδάμου Τζιαμπουρή.

φώτο Ανδρέας Φλοκκάς, Θεόδωρος Νίκας

Back To Top