skip to Main Content

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ «2ας ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ»

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, μετά από εισήγηση και πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας κ. Βασιλείου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την «Πρώτη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Επαρχίας Αμμοχώστου» στην πλατεία της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι από 31 Οκτωβρίου μέχρι και 7 Νοεμβρίου 2010. Ένα γεγονός πρωτόγνωρο για την Επαρχία της Αμμοχώστου.   

 

Η Διεθνής αυτή Έκθεση ήταν αφιερωμένη στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά τον τρόπο αυτό η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας συνέβαλε στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πολιτείας για το εξαιρετικό αυτό γεγονός του Κυπριακού λαού. Η «Πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Επαρχίας Αμμοχώστου» τελούσε υπό την αιγίδα, του Εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, των δύο κορυφαίων θεσμών της πατρίδας μας· της Πολιτείας και της Εκκλησίας.

Στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις διαλέξεις, ομιλίες, προβολές, ημερίδες και παρουσιάσεις νέων βιβλίων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και καθημερινές επισκέψεις μαθητών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Υπολογίζεται ότι από την Έκθεση πέρασαν γύρω στους 3000 μαθητές, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και δασκάλους τους.  Επιπλέον κατά τη διάρκεια της Έκθεσης χιλιάδες ήταν εκείνοι που έσπευσαν να την επισκεφθούν και να παραστούν στις διάφορες εκδηλώσεις.

 

Τα εγκαίνια της Έκθεσης τελέστηκαν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 18:30, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι. Τα εγκαίνια τέλεσαν η Α.Ε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η Α.Μ ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄.

 

Η πρωτοβουλία αυτή της Μητροπόλεως συνέβαλε στην προώθηση του πολιτισμού και των πνευματικών αξιών μας και στην προβολή του Εθνικού μας προβλήματος.  Παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους της επαρχίας μας και όχι μόνο, να έρθουν σε επαφή με ποικίλες εκδόσεις, αλλά και με πολιτισμούς διαφόρων λαών.

Ένεκα του ενθουσιασμού των μετασχόντων εκδόσεων και βιβλιοπωλείων, των τοπικών φορέων, των οργανωμένων συνόλων και των πολιτών της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και όλων όσων επισκέφθηκαν την Έκθεση, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος πρότεινε την καθιέρωσή της ως θεσμού για την Μητρόπολη Κωνσταντίας.  Ειδικότερα και στο τέλος της θείας λειτουργίας της 7ης Νοεμβρίου 2010 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, αφού κήρυξε τη λήξη της «1ηςΔιεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Αμμοχώστου», τόνισε ότι αυτή καθίσταται πλέον θεσμός και προέβη στην εξαγγελία της επομένης Εκθέσεως κατά το έτος 2012.  Έτσι η «2α Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Αμμοχώστου» θα διεξαχθεί από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι και 4 Νοεμβρίου 2012, περίοδος που συμπίπτει με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.  Το γενικό θέμα της Έκθεσης θα είναι: «Ορθοδοξία και Ευρώπη».

Back To Top