skip to Main Content

Δέκα χρόνια από την διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (8-11 Μαίου 2008) ‘‘ Άγιος Επιφάνιος Κωνσταντίας Πατήρ και Διδάσκαλος της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας’’

Συμπληρώνονται φέτος δέκα χρόνια από τη διοργάνωση υπό της άρτι τότε ανασυσταθείσης Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, του πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Αγιολογικού Συνεδρίου αφιερωμένου στον μεγάλο Άγιο της κατά Κύπρον Εκκλησίας Άγιο Επιφάνιο Κωνσταντίας (Σαλαμίνος) της Κύπρου, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου, παρόλο που αυτό επετεύχθη τριάντα σχεδόν χρόνια μετά τον θάνατο του στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431μ.χ.

Στο Συνέδριο είχαν λάβει μέρος πολλοί διακεκριμένοι ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Συρία, Αρμενία, Γεωργία, Ρωσσία, Γερμανία και Καναδά και αποτελεί διεθνώς το πρώτο και μοναδικό επιστημονικό Διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στον Άγιο Επιφάνιο, γεγονός που αναδεικνύει και τη σπουδαιότητά του. Τα πρακτικά του Συνεδρίου εκδόθηκαν από την «Πολιτιστική Ακαδημία Άγιος Επιφάνιος» και κυκλοφορούν στο βιβλιοπωλείο «Μυριόβιβλος» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Παράλληλα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων τότε για τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου, την Κυριακή 11 Μαΐου 2008, τελέστηκε Διορθόδοξο Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου  με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων και των λοιπών κληρικών εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου. Τελέστηκαν επίσης τα Εγκαίνια των δύο ομώνυμων εξωκλησίων προς τιμή του Αγίου Επιφανίου σε Λιοπέτρι και Αγία Νάπα.

Ευχόμαστε ο Άγιος Επιφάνιος ως ο προστάτης και έφορος της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου να στηρίζει και να καθοδηγεί όλο τον ευσεβή λαό της επαρχίας και της πατρίδας μας.

Back To Top