skip to Main Content

Κυριακή των Μυροφόρων στο Παραλίμνι

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 22 Απριλίου 2018, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, με τη συμμετοχή του πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αυγουστίνου Κκαρά, των εφημερίων του ναού και των διακόνων της Μητροπόλεως. 

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος ανεφέρθη στο πνευματικό νόημα της σημερινής εορτής όπου τιμούμε τις μυροφόρες γυναίκες οι οποίες συνόδευσαν τον Ιησού Χριστό σε όλη την επι γης αποστολή του για την κήρυξη του Ευαγγελίου. Οι ίδιες είχαν ακούσει από τον ίδιο για τα γεγονότα της σύλλήψεως Του, του ενταφιασμού του και της τριημέρου Αναστάσεως του.

Πιστές σε αυτή την παρακαταθήκη και την αναγγελία που έκανε ο Χριστός, πήγαν στον Τάφο για να εκπληρώσουν τα έθιμα που διατηρούσαν την εποχή εκείνη για ν’ αλείψουν ένα νεκρό σώμα το οποίο ενταφιαζόταν. Αυτές λοιπόν μετά την αναγγελία του Αγγέλου οι μυροφόρες γυναίκες είναι που μετέφεραν τον μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου στους Αποστόλους, αλλά ένα μήνυμα το οποίο συνεχίζει ν’ αντιλαλεί μέσα στον κόσμο με το ‘‘Χριστός Ανέστη’’.

Βεβαίως η Ανάσταση του Ιησού Χριστού δεν είναι το γεγονός ότι ο ίδιος Αναστήθηκε αλλά όπως ο θεορρήμον Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι είναι πρωτότοκος εκ των νεκρών (Κολλ. 1.18).  Όλοι οι άνθρωποι μηδενός εξαιρουμένου στην επανέλευση του Ιησού Χριστού κατά την Δευτέρα Παρουσία  για να κρίνει τον κόσμο θα αναστηθούμε και θα βρεθούμε ενώπιον του θρόνου του Θεού για να δούμε κι εμείς τον αναστημένο Χριστό τον οποίο συναντούμε σε κάθε Θεία Λειτουργία, μετέχοντας των αχράντων μυστηρίων, κατέληξε.

Στην συνέχεια έλαβε χώρα η απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ήτοι του παρασήμου του προστάτου και εφόρου αυτής Αγίου Επιφανίου, στον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Κώστα Χρυσηλίου, ο οποίος διετέλεσε Διοικητής της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού που εδρεύει στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Αναφερόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος και συγχαίροντας τον για την επάξια προαγωγή του, έκανε λόγο για τη συνεργασία την οποία είχαν οι δύο φορείς κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διοικητή της Ταξιαρχίας, το έργο το οποίο επέδειξε και το οποίο συνέπιπτε με της Μητροπόλεως που δεν είναι άλλο από το ενδιαφέρον για όλους τους στρατεύσιμους της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο κ. Ταξίαρχος (νυν Υπαρχηγός) δεν ήταν ένας εφαρμοστής των νόμων αλλά έδειχνε την αγάπη του προς όλους ανεξαιρέτως ένα προς ένα τους οπλίτες, όχι μόνο για να τους αναδείξει καλούς στρατιώτες αλλά και να τους βοηθήσει να πάρουν τον δρόμο μέσα στην κοινωνία μετά την αποστράτευση τους.

Ευχήθηκε τέλος στον κ. Χρυσηλίου να συνεχίσει και από τη νέα του θέση ως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς με την ίδια ανθρωπιά, τον ίδιο επαγγελματισμό, την ίδια αγάπη προς την πατρίδα να συνεχίσει να προσφέρει (ιδιαίτερα αυτή την περίοδο) που η πατρίδα διέρχεται δύσκολες στιγμές και όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη της δική του προσωπικής συμβολής αλλά και ευρύτερα της Εθνικής Φρουράς. Το Μητροπολιτικό γράμμα ανέγνωσε ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς.

Στην αντιφώνηση του ο τιμώμενος Υπαρχηγός εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την ιδιαίτερη αυτή τιμή, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι από τη νέα του θέση θα στέκεται αρωγός στο έργο της Εκκλησίας και της προσφοράς στα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας μας. Παράλληλες ευχαριστίες εξέφρασε και προς την 7η Ταξιαρχία Πεζικού και την τοπική κοινωνία για τη συμπαράσταση όλων ώστε να φέρουν το έργο της Εθνικής Φρουράς εις πέρας.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Κάρουλλας, στελέχη και συνεργάτες της 7ης Ταξιαρχίας και άλλων Μονάδων της επαρχίας Αμμοχώστου και πλήθος κόσμου.  

Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων γύρω από το ναό, τις οποίες κρατούσαν οι γυναίκες ως είθισται την ημέρα αυτή.

φώτο Χάρης Χατζηιορδάνης

Back To Top