skip to Main Content

Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός… εορταζέτο γουν πάσα κτίσις την έγερσιν Χριστού, εν η εστερέωται

Σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανατάσεως, χαράς και πανηγύρεως εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολή Κωνσταντίας και Αμμοχώστου το Άγιο Πάσχα. Της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, στην παρουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου κ. Θεοδώρου Πυρίλλη, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και πλήθους πιστών.

Αξιωνόμαστε και φέτος να συνεορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας και να επαναλάβουμε «καρδία τε καὶ χείλεσι» τον νικητήριο παιάνα, «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Μέσα από κωδωνοκρουσίες, δοξολογικούς ύμνους, ευχές εκφράζουμε τη χαρά και την πίστη μας στην Ανάσταση του Κυρίου, σε ένα παγκόσμιο μοναδικό ιστορικό γεγονός με απροσμέτρητη θεολογική σημασία. «Αναστὰς ο Ιησούς από το τάφου, καθώς προείπεν έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος». Ύστερα από το εκούσιο πάθος, τον ζωοποιό σταυρό, τον διαπιστωμένο θάνατο, τον συγκλονισμό της φύσεως και την ολόσωμη ταφή του Υιού και Λόγου του Θεού, ο Χριστός ανασταίνεται, η ζωή εξέρχεται, ο θάνατος νικάται, ο διάβολος συντρίβεται, ο λίθος που στραφίζει τον τάφο αποκυλίεται, η κουστωδία που τον φυλάσσει ανατρέπεται.

Ο Αναστάς Κύριος χαρίζει πλούσια τη χαρά του λέγοντας στους μαθητές του το «χαίρετε» και προσφέρει άφθονη την ειρήνη του επαναλαμβάνοντας το «ειρήνη υμίν». 

Κυρίως όμως, όπως επαναλαμβάνουν οι ύμνοι της Εκκλησίας, δωρίζει στον άνθρωπο το «μέγα έλεος», τη μεγάλη του συγχώρηση και το πλήρωμα της αγάπης του. Ο ιερός Χρυσόστομος στον κατηχητικό του λόγο σημειώνει μεταξύ άλλων «Συγγνώμη γάρ εκ του τάφου ανέτειλε», λέγει ο ιερός Χρυσόστομος. Γι αυτό και η Εκκλησία μας προτρέπει όπως «συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει», να συγχωρεθούμε και να συμφιλιωθούμε πλήρως και με όλους, διότι ανέστη ο Κύριος.

Back To Top