skip to Main Content

«Των Παθών του Κυρίου τας απαρχάς, η παρούσα ημέρα λαμπροφορεί…»

Εισήλθαμε ήδη στην «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα», την περίοδο του εορτασμού των Παθών του Χριστού και της Αναστάσεως Του.

Το κοσμοσωτήρια και λυτρωτικά Πάθη του Κυρίου, βιώνονται μέσα από τις ιερές ακολουθίες που τελούνται κάθε βράδυ στους ναούς. Μέσα από τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στην κορυφή της πνευματικής φιλοσοφίας και στη δόξα της Αναστάσεως, ανεβαίνοντας τον ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά και περνώντας πνευματικά μέσα από την αγωνία της Σταυρώσεως.

Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, χοροστάτησε της ακολουθίας του Νυμφίου (Όρθρος της Μ. Δευτέρας), στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι στην παρουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου κ. Θεόδωρου Πυρίλλη και δεκάδων πιστών.

Την Μ. Δευτέρα (Κυριακή Βαΐων εσπέρας) θυμόμαστε τον πάγκαλο Ιωσήφ, υιό του Ιακώβ, τον οποίο τα αδέρφια του πούλησαν για 20 χρυσά νομίσματα στους Ισμαηλίτες. Έπαθε και υπέφερε ο Ιωσήφ, όπως και ο Χριστός. Τελικά ο Φαραώ τον κατέστησε άρχοντα της Αιγύπτου. Αυτό προτυπώνει την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου. Σε καιρό πείνας ο Ιωσήφ, άνοιξε τις αποθήκες και έθρεψε τους πεινασμένους Αιγυπτίους και τους αδελφούς του. Σιτοδότης ο Ιωσήφ, σιτοδότης και ο Χριστός. Πάντοτε προσφέρει και προσφέρεται «εις βρώσιν τοις πιστοίς».

Θυμόμαστε ακόμη την άκαρπη συκή, η οποία συμβολικά και πνευματικά είναι η συναγωγή των Εβραίων, αλλά και κάθε ανθρώπινη ψυχή, που δεν αποδίδει πνευματικούς καρπούς. Ο Χριστός καταράστηκε την συκή και ξεράνθηκε. Κάθε δέντρο που δεν κάνει καρπούς, όπως ο ίδιος ο Κύριος είπε, θα κόβεται και θα μπαίνει στην φωτιά. Ανάλογα θα συμβεί και με τους ανθρώπους.

Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους.

Back To Top