skip to Main Content

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΕΞΟΡΙΝΟ (18-4-2014)

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ανάτασης χιλιάδες πιστοί έσπευσαν με ανάμεικτα συναισθήματα, σήμερα το απόγευμα, στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, στην εντός των τειχών Μεσαιωνική πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου, για να παρακολουθήσουν με την δέουσα ευλάβεια και κατάνυξη την ακολουθία του Επιταφίου.

Προεξάρχων της συγκινητικότατης αυτής ακολουθίας, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά ύστερα μετά από 57 χρόνια, ήταν ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

Ο Πανιερώτατος, στην σύντομη ομιλία του, ερμήνευσε το γεγονός αυτό «μόνο από καθαρά θρησκευτικής απόψεως, όπως πρέπει και όπως αρμόζει αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή. Άλλωστε, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις γίνονται πολλές φορές καταλυτικές δύσκολων και σύνθετων καταστάσεων της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής».

«Τα πολλά και σημαντικά πολιτικά μηνύματα θα τα αφήσουμε στους επαΐοντες. Απλώς θα έκανα έκκληση να μη αγνοηθεί η βούληση του λαού που δίνει μαζικά το παρόν του», υπογράμμισε.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι εμείς που προσήλθαμε σήμερα εδώ έχουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα να βιώσουμε το γεγονός των παθών του Κυρίου κατά τη μεγάλη Παρασκευή, μετά την οποία θα ακολουθήσει η Ανάσταση. Γι’ αυτό και συναγμένοι γύρω από τον Επιτάφιο, δηλαδή τον ζωοδόχο Τάφο που δέχθηκε το σταυρωμένο σώμα του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού ψάλλουμε τους εγκώμιους ύμνους για το θεϊκό παράδοξο, κατά το οποίο η αθάνατη ζωή τοποθετείται μέσα στον Τάφο. “Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήσσοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην”. Γνωρίζουμε όμως ότι το μυστήριο αυτό «γέγονε δί ημάς», για να λάβουμε και πάλι την αιώνια ζωή που χάσαμε εξ αιτίας της αμαρτίας».

Ο Κωνσταντίας Βασίλειος επεσήμανε, τέλος, ότι «εμείς που δεχόμαστε τον Ιησού Χριστό ως τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας καλούμαστε αυτή τη στιγμή να καταστήσουμε ως εμπειρία της δικής μας υπάρξεως και της καθημερινότητας της ζωής μας το περιεχόμενο της θυσίας του Ιησού Χριστού που δεν είναι άλλο από την καταλλαγή, τη συμφιλίωση μας με τον Θεό και με τους συνανθρώπους μας. Αυτό αποτελεί συγχρόνως αφ´ ενός μεν ομολογία πίστεως για το έργο του Χριστού, αφ´ ετέρου δε το περιεχόμενο της αποστολής μας στον κόσμο για την επικράτηση της αγάπης, της ειρήνης και της καταλλαγής, της συμφιλίωσης. Το πλαίσιο της προτεινόμενης καταλλαγής υπερβαίνει την ανθρώπινη λογική. Έχουμε αμαρτήσει ενώπιον του Θεού και αντί εκείνος να μας τιμωρήσει, θυσιάζει τον εαυτό του για να αποκαταστήσει τις σχέσεις μας με τον Θεό».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εγκώμια του Επιταφίου εντός του ναού και κατά την περιφορά του Επιταφίου στον περίγυρο της κατεχόμενης εκκλησίας έψαλε η χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου και την ακολουθία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλεως Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και η σύζυγος του, Επίτροπος της ΕΕ Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, βουλευτές, ευρωβουλευτές και πολλοί άλλοι.

Παρόντες ήσαν, επίσης, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντενχάιμ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Κόνιγκ και άλλοι πρέσβεις. Από πλευράς των Τουρκοκυπρίων παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Μουφτή, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου και εκπρόσωπος του Eastern University.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενέργεια του εκπροσώπου του Eastern University, στο οποίο «υπάγεται» η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, να παραδώσει στον Μητροπολίτη Αμμοχώστου το κλειδί της κατεχόμενης εκκλησίας. «Αυτό δεν είναι δώρο, αυτό είναι ένα πράγμα που παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του» είπε, επιστρέφοντας το κλειδί. Η πράξη αυτή προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους παρευρισκομένους, οι οποίοι με την όλη δυναμική παρουσία τους μετέφεραν το μήνυμα της επιστροφής, της ειρήνης, της λύσης και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Λουκάς Α. Παναγιώτου, maistorcy.blogspot.com

Back To Top