skip to Main Content

Εορτή-πανήγυρις εξωκλησίου Αγίου Αντωνίου στη Σωτήρα

Την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, στις 4:30μ.μ., θα τελεστεί ο εόρτιος Εσπερινός στο πανηγυρίζον ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου στη Σωτήρα με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου και του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων. Την επομένη, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Λίγα ιστορικά στοιχεία για το ναό

Στο χωριό Σωτήρα Αμμοχώστου και ανάμεσα στους 13 Ναούς που το χωριό έχει οικοδομήσει στο πέρασμα των αιώνων, υπάρχουν δύο που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Αντώνιο. Τα δύο εκκλησάκια βρίσκονται νοτιοανατολικά από τον παλιό πυρήνα του χωριού και έχουν κτιστεί σε χώρο ο οποίος αποτελούσε λατομείο ασβεστολιθικών δομικών υλικών κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια του νησιού.

Το πιο παλιό, φαίνεται να έχει κτιστεί κατά τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια και πολύ πριν η νέα θρησκεία επικρατήσει πλήρως της παλαιάς. Στην συνέχεια και ίσως μετά τον 7ον αιώνα φαίνεται να λεηλατείται και να καταστρέφεται μέρος της νότιας τοιχοποιίας.

Όταν η περιοχή μετατρέπεται σε φέουδο, το εκκλησάκι τοιχογραφείται ολόκληρο εσωτερικά και προστίθενται δύο νέα οξυκόρυφα τόξα με σκοπό να στηρίξουν την πέτρινη καμάρα της οροφής. Αν τα πρόσφατα ενσωματωμένα τμήματα τοιχογραφιών, αποτελούν μέρος του Ναού και δεν έχουν μεταφερθεί από κάπου αλλού, τότε το εκκλησάκι, από τον καιρό της οικοδόμησης του μέχρι και σήμερα, έχει τοιχογραφηθεί τουλάχιστον 2 φορές, αν όχι εξολοκλήρου, κάποια μέρη του.

Το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, έχει κτιστεί με ακανόνιστες ασβεστολιθικές πέτρες, σε σχήμα μονόκλιτης Βασιλικής η οποία σκεπάζεται από πέτρινη και ημικυκλική καμάρα η οποία φέρει την χαρακτηριστική αστοχία των μαστόρων εκείνης της εποχής. Η καμάρα της οροφής καλύπτεται από ασβεστοκονίαμα όπως επίσης και το τεταρτοσφαίριο που σκεπάζει την αψίδα του Ιερού.

Το Ιερό χωρίζεται από απλό και ξύλινο τέμπλο το οποίο φέρει 4 φορητά εικονίσματα. Είναι υπερυψωμένο κατά ένα σκαλοπάτι από το δάπεδο του Ναού, το οποίο σε πρόσφατη ανακαίνιση του έχει καλυφθεί με κεραμικές πλάκες οπτόπλινθου, οι οποίες σαν υλικό χαρακτηρίζουν μία κάποια εποχή στην Ναοδομία αλλά οι συγκεκριμένες θα μπορούσαν να υποστούν κάποιας μορφής αναπαλαίωσης και μετά να τοποθετηθούν στον ναό, έτσι ώστε να συνάδουν με την αρχαία εικόνα του.

Το νέο εκκλησάκι που έχει οικοδομηθεί νότια από το αρχαίο και μόλις 6 μέτρα από τον νότιο τοίχο του, έχει σαν αποτέλεσμα να το εξαφανίσει στην κυριολεξία. Βόρεια βρίσκεται η κάθετη πλαγία του λατομείου που μόλις απέχει από αυτό ένα μέτρο και νότια το νέο εκκλησάκι, με μπετόν κτισμένο και κατά πολύ μεγαλύτερο του.
Είναι και αυτό κτισμένο σε σχήμα μονόκλιτης Βασιλικής η οποία είναι καμαροσκέπαστη. Το καμπαναριό ορθώνεται κατά ένα επίπεδο πάνω από το γείσο της οροφής και έχει οικοδομηθεί με μπετόν.
Νότια από τους δύο μικρούς Ναούς υπάρχει εκδρομικός χώρος.

Τα δύο εκκλησάκια είναι πάντοτε ανοικτά.

πηγή

Back To Top