skip to Main Content

Συνάντηση στο Μπανγκόκ της Θαϊλάνδης (25-28 Ιανουαρίου 2011)

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡIΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ -ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Πραγματοποιείται στην Μπανγκόκ της Θαϊλάνδης συνάντηση (25-28 Ιανουαρίου 2011) για να εξετάσει το κρίσιμο στις μέρες μας θέμα της μαρτυρίας και συμπεριφοράς των Χριστιανών έναντι των άλλων θρησκειών και της ειρηνικής συνυπάρξεως μεταξύ τους. Η συνάντηση αυτή συνδιοργανώνεται από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Η προσπάθεια καθορισμού «Κώδικα» αρχών συμπεριφοράς των Χριστιανών εντός του πλαισίου της συνθέσεως και καταστάσεως των σύγχρονων πολύ-θρησκευτικών και πολύ-πολιτισμικών κοινωνιών καθίσταται επείγουσα έπειτα από την παρατηρούμενη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίων Χριστιανών από ακραίες φονταμενταλιστικές ομάδες.

Ζητήματα σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα είναι: η μεταστροφή, ο ευαγγελισμός, η ιεραποστολή, η θρησκευτική ελευθερία, ο προσηλυτισμός, ο διάλογος κ.λπ., όλα υπό το φως των σχέσεων του Χριστιανισμού με τις διάφορες θρησκείες του κόσμου, δεδομένης της αντιδράσεως των θρησκειών έναντι της ιεραποστολής σε μη χριστιανικές κοινωνίες. Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι και οι ποικίλες θρησκείες του κόσμου ασκούν προσηλυτισμό εις βάρος των Χριστιανών.

Η παρούσα συνάντηση είναι η τρίτη κατά σειρά και σκοπός είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου κειμένου του προτεινόμενου «Κώδικα». Στη συνάντηση αυτή, εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών έχει προσκληθεί και συμμετέχει και Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος ως ορθόδοξο μέλος της Κεντρικής και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και ως Πρόεδρος της Επιτροπής «Πίστεως και Τάξεως».

Εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετέχουν περί τους είκοσι εκπροσώπους αντίστοιχος δε αριθμός εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της συναντήσεως παρέστη και χαιρέτισε τη συνάντηση ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Abhisit VEJJAJIVA μεταξύ άλλων τόνισε την πολύ-θρησκευτική σύνθεση της κοινωνίας της Ταϊλάνδης και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των πιστών των διαφόρων θρησκειών στη χώρα (Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός, Βουδισμός κ.λπ.), που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνυπάρξεως και για άλλες χώρες και περιοχές του κόσμου. Υπάρχουν, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της χώρας επιτροπές στις οποίες μετέχουν εκπρόσωποι όλων των θρησκειών και επεξεργάζονται κοινά για όλους ζητήματα. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της συναντήσεως και τα αποτελέσματα να αποτελέσουν τη βάση για τη συμπεριφορά όλων των θρησκειών έναντι των πιστών άλλων θρησκειών.

Οι εργασίες θα συνεχισθούν με εισηγήσεις επί του κεντρικού θέματος και επεξεργασία τους στις ομάδες εργασίας για την τελική διαμόρφωση του κειμένου.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας έθεσε ήδη στην πρώτη συνεδρία το θέμα της παρεμποδίσεως της τελέσεως των ιερών ακολουθιών και της διακοπής της Λειτουργίας των Χριστουγέννων από τις κατοχικές αρχές στην Κύπρο και είπε ότι ένας κώδικας συμπεριφοράς δεν μπορεί να είναι θεωρητικός, αλλά πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη καταστάσεις που συμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές. Η έννοια της συμπεριφοράς είναι επίσης αμφίσημη, γιατί χρειάζεται αμοιβαιότητα. Αν οι άλλοι δεν θέλουν να σεβαστούν ένα κώδικα ειρηνικής συμπεριφοράς, συνυπάρξεως και αμοιβαίου σεβασμού, τότε είναι αδύνατη η εφαρμογή του.

Ένα παρόμοιο κείμενο βεβαίως δεν μπορεί να έχει εφαρμογή για όλους και σε όλες τις καταστάσεις. Αποτελεί εν τούτοις ένδειξη για το πώς οι Εκκλησίες μπορούν να επεξεργασθούν το δικό τους κώδικα που να είναι εφαρμόσιμος στις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Back To Top