skip to Main Content

ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ (2010)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010, παραμονή της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτού και Προστάτου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου,  τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας –Αμμοχώστου κ. Βασιλείου στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Απ. Βαρνάβα στη Σαλαμίνα.  Μετά το τέλος του εσπερινού τελέστηκε ιερά λιτανεία προς τον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική θεία λειτουγρία  στο Μοναστήρι από τον Πανιερώτατο.  Τόσο στον Εσπερινό όσο και στη λειτουργία έλαβαν μέρος και ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ και ο ιερομόναχος Διονύσιος, οι οποίοι μαζί με τον Πανιερώτατο υπήρξαν αδελφοί της Μονής μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974. Στις ακολουθίες συμμετείχαν επίσης και ιερείς και διάκονοι από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και από άλλα μέρη της Κύπρου.

Συγκινητική ήταν η πολυπληθής παρουσία των πιστών από όλα τα μέρη της Κύπρου.  Εκατοντάδες πιστοί πρόσφυγες και μη, κατέφθασαν στην κατεχόμενη Μονή για να λάβουν μέρος στον εσπερινό και τη λειτουργία.  Όλοι με πολλή συγκίνηση και κατεξοχήν ο Πανιερώτατος, ο π. Γαβριήλ και ο π. Διονύσιος που έζησαν ως μοναχοί στη Μονή, ανακάλεσαν στη μνήμη τους την παλιά δόξα και αίγλη της Μονής πριν από την τουρκική εισβολή, τότε που η  μέρα  εορτής του Αγίου ήταν αφορμή μεγάλης χαράς και λαμπρής πανηγύρεως.

Back To Top