skip to Main Content

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου

Με την ευκαιρία της Δεσποτικής εορτής της Κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, την Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2018, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, τελέστηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.

Με τον εορτάζοντα Μητροπολίτη συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, Βόστρων κ. Τιμόθεος, έξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Κύπρω, Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος.  Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος. Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος επίσης οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Ιερώνυμος Πυλιώτης, Αυγουστίνος Κκαράς, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτ. Χρίστος Βούργιας, Αρχιερατικός Επίτροπος, ιερείς και διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος, παρέστησαν οι Δημοτικές αρχές της πόλεως του Παραλιμνίου, της ελεύθερης και κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου, οι βουλευτές ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Γιώργος Κάρουλλας και Ονούφριος Κουλλά, ο πρώην Υπουργός κ. Τάκης Πελεκάνος, ο κ. Κωνσταντίνος Χρυσηλίου Υποστράτηγος, ο κ. Γιώργος Οικονόμου Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, ο κ. Πανίκος Νικολή Βοηθός Αρχηγός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου , εκπρόσωποι Σχολείων, Επιθεωρητές Μέσης εκπαίδευσης, ευαγών ιδρυμάτων, φορέων και τοπικών οργανώσεων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους. Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή προς το Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως όπου έγινε η ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, απένειμε αίνον ευχαριστήριο προς τον εν Τριάδι Θεό, ο οποίος μας αξίωσε να φθάσουμε στην έναρξη ενός νέου χρόνου όπως επίσης και στην παρέλευση του παρελθόντος έτους κατά τον οποίο ο καθένας προσωπικά αντιμετώπισε τις δικές του δυσκολίες, ιδιαίτερα δε η πατρίδα μας και η ευρύτερη περιοχή μας, η οποία βρίσκεται σε μια αβεβαιότητα. Ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για τη παρουσία τους κατά την εύσημη αυτή ημέρα αλλά και όλες τις Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου για το σημαντικό έργο το οποίοι επιτελούν. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα Δημοτικά και Κοινοτικά συμβούλια της κατεχόμενης σήμερα επαρχίας μας, τα οποία με τον πόθο της επιστροφής όχι μόνο εργάζονται, αλλά αγωνίζονται ούτως ώστε να τερματιστεί το καθεστώς αυτό έτσι ώστε με τη βοήθεια του Θεού να μπορέσουμε να αναστηλώσουμε και να ξαναλειτουργήσουμε τα μνημεία μας τα οποία αποτελούν  υψίστη έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού και οτιδήποτε γίνεται εις βάρος τους αποβαίνει εις βάρος όλης της ανθρωπότητας’’. Ο αγώνας του Κυπριακού ελληνισμού κατέληξε ο Πανιερώτατος δεν είναι ούτε μίσος, ούτε τίποτε άλλο, παρά μόνο είναι η αγάπη του τόπου μας.

Εκ μέρους των Αγίων Αρχιερέων, ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο οποίος ευχήθηκε τα δέοντα προς τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εορτάζων Μητροπολίτης θα δεχθεί τις ευχές των αρχών και του λαού.

Φωτογραφίες Χάρης Χατζηιορδάνης

 

 

Back To Top