skip to Main Content

Προχωρεί το έργο ανάδειξης και αποκατάστασης της Μονής Αγίας Νάπας

Επιτόπια επίσκεψη στην αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας, προκειμένου να επιθεωρήσουν την πρόοδο των εργασιών οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής, 9 Απριλίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννος Καρούσος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, στην παρουσία επίσης των κ. Χρίστου Ζαννέττου, Δημάρχου Αγίας Νάπας, Μαρίνας Ιερωνυμίδου, Διευθύντριας Τμήματος Αρχαιοτήτων και άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Ο Υπουργός Μεταφορών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών, επισημαίνοντας ότι, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2εκ ευρώ, το οποίο επιχορηγείται μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Χαρακτήρισε επίσης το έργο ως ένα πολύ σημαντικό, καθώς θα περιλαμβάνει Μουσείο με σημαντικά εκθέματα καθώς και Αρχαιολογικό χώρο με ευρήματα τα οποία έχουν ανευρεθεί κατά τις ανασκαφές.

Ο Δήμαρχος της πόλης, εξέφρασε τις εγκάρδιές ευχαριστίες του προς τον φίλο Υπουργό για το προσωπικό του ενδιαφέρον για επιθεώρηση του έργου αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων μαζί με τον Πανιερώτατο, για την ολοκλήρωση των εργασιών. Τόνισε επίσης, την σημαντικότητα της αναστήλωσης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του χώρου του Μοναστηριού, αφού πρόκειται για ένα χώρο που έχει σχέση με τη δημιουργία της Αγίας Νάπας. Τόσο ο εκθεσιακός, ο Μουσειακός αλλά και Αρχαιολογικός χώρος όπως και οι όλες δραστηριότητες που θα διεξάγονται θα αποτελέσουν πόλο έλξης για θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό κάτι το οποίο θα συμβάλει στη μέγιστη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας».

Ο Πανιερώτατος με τη σειρά του ανέφερε πως η αναζωογόνηση της Μονής ήταν για αυτόν ένας στόχος τον οποίο έθεσε με την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο μετά από πολλές και κοπιώδεις προσπάθειες 10 και πλέον ετών,  γίνεται πραγματικότητα. Το σημαντικό αυτό έργο, θα αναβιώσει τη πνευματικότητα του χώρου γιατί «η πηγή είναι η εκκλησία αφού όπως λέγει η παράδοση βρέθηκε στο χώρο αυτό η εικόνα της Παναγία και αυτή η αναβίωση της πνευματικότητας να μπει στη συνείδηση των ανθρώπων ότι ο χώρος χρήζει απόλυτου σεβασμού για να είμαστε και άξιοι ενός πολιτισμού για τον οποίο έχουμε ευθύνη».

Αναφέρθηκε επίσης στις διεξαγόμενες μελέτες στον Διεθνή χώρο από μελετητές οι οποίοι συνεχίζουν να ερευνούν την ιστορία, την αρχαιολογία και τη σχέση της Μονής με άλλες περιοχές είτε της Κύπρου είτε του εξωτερικού έτσι ώστε να διαφανεί αυτό που όντως υπήρχε: η μεγάλη σημασία του γεωστρατηγικού αυτού χώρου σε σχέση με την Παλαιστίνη γιατί ήταν μέσα στο τεράστιο τότε Λατινικό Βασίλειο Αρμενίας, Ιερουσαλήμ και Κύπρου.

Αυτή η εξακτίνωση της σημασίας της Μονής κατέληξε είναι πάρα πολύ μεγάλη και αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αναφέρθηκε στα ευρήματα που έχουν ανευρεθεί κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές λέγοντας πως έχουν έρθει στο φως σημαντικά κατάλοιπα όπως π.χ ότι, η εκκλησία δηλαδή το καθολικό της Μονής ήταν και κοιμητηριακή κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα και αυτά τα οστεολογικά κατάλοιπα που έχουν ανευρεθεί όπως είπε διερευνώνται από το Κυπριακό Ινστιτούτο Γενετικής. «Γίνονται αναλύσεις που έχουν δώσει μέχρι στιγμής σημαντικές πληροφορίες όπως επίσης και οι χώροι ανασκαφής που συνδέουν το Μοναστήρι με τις αρχαιότερες φάσεις της Μονής». Πρόσθεσε επίσης ότι γίνονται μελέτες αναβάθμισης και προβολής του, ούτως ώστε να συνδεθεί με κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε ο χώρος να είναι τόσο Αρχαιολογικός όσο και Μουσειακός.

Back To Top