skip to Main Content

Κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου από τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου (13-2-2014)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α. Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΤΟ Β΄ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ι. Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μετά την πνευματική τρυφή της Βασιλείας του Θεού δια της μετοχής μας στη Θεία Λειτουργία «συν πάση τοις Αγίοις», τη χριστιανική χαρά που βιώσαμε από την εναρκτήρια ομιλία τού Αγίου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου και τους ωραίους χαιρετισμούς που μόλις ακούσαμε, εισερχόμαστε στο ουσιαστικό περιεχόμενο του Β΄ Αγιολογικού μας Συνεδρίου.

Έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όλοι μας ζήσαμε και μεγαλώσαμε μελετώντας τα πνευματικά επιτεύγματα των Αγίων μας, μέσα από τα Συναξάρια, και βιώσαμε τους όμορφους δημιουργικούς και πνευματικούς κόσμους, στους οποίους μάς ανήγαγαν. Και είμαι βέβαιος πως, όλοι νοιώθουμε ότι σ’ένα μεγάλο βαθμό οφείλουμε τόσο την αγιολογική μας κατάρτιση όσο και την πνευματική διαμόρφωση του χαρακτήρα μας στη μελέτη και την προσπάθειά μας να μιμηθούμε τη βιοτή των Αγίων μας.

Η μελέτη αυτή καθώς και ο αγώνας μας να τους μιμηθούμε μάς οδήγησε σε μια Χριστοκεντρική θεώρηση τού κόσμου και σε μια στάση ζωής, η οποία ερμηνεύει τα πάντα υπό το πρίσμα της ορθόδοξης άσκησης και αγιότητας που μάς οδηγούν στο εύδιο λιμάνι της ελπίδας της αιωνιότητας στη Βασιλεία των ουρανών.

Στους χαλεπούς και δυσχειμέρους καιρούς που ζούμε, ας αφήσουμε τις ψυχές μας να βιώσουν το κάλλος τής αγιότητας και των πνευματικών επιτευγμάτων κατεξοχήν των κυπρίων Αγίων μας, για να νοιώσουμε, μέσω αυτών, το λυτρωτικό μεγαλείο τής αγάπης του Θεού στην πατρίδα μας Κύπρο και την οικουμένη ολόκληρη. Να νοιώσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενεά, μέσω αυτών, το μέγεθος της άπειρης αγάπης του Πανάγιου Τριαδικού Θεού για τη νήσο «των Αγίων και των Μαρτύρων» της πίστεως. Να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο και βαθύτερα την πίστη μας προς τον Ιησού Χριστό, να αντλήσουμε ελπίδα από Αυτόν και να γεμίσει η ψυχή μας με αισιοδοξία για το μέλλον, με τις πρεσβείες των δικών μας Αγίων «από τον Άγιο Επιφάνιο του 4ου αιώνα, τον χρυσό αιώνα της Θεολογίας, έως τον Όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο του 12ου αιώνα, Έφορο της τροφού ημών Μονής.

Επιθυμώ να συγχαρώ θερμά τον εν Κυρίω αδελφό, Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο για τους μόχθους και την επιμέλεια που κατέβαλε για να οργανώσει και εφέτος το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, με θέμα «Από τον Άγιο Επιφάνιο στον Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο», καθώς επίσης και όλους τους πολύτιμους συνεργάτες του.

Συγχαίρω επίσης θερμά και τους εκλεκτούς εισηγητές για τον επιστημονικό κόπο που κατέβαλαν προκειμένου να μας παρουσιάσουν πτυχές, ενδεχομένως, άγνωστες από την όλη πνευματική, ασκητική και θεολογική δράση των Αγίων μας. Καλωσορίζουμε όλως ιδιαιτέρως στην πατρίδα μας τους ακαδημαϊκούς εξ Ελλάδος και τις άλλες χώρες, και τους ευχόμαστε καλή παραμονή στη νήσο μας.

Με τη ψυχή πλημμυρισμένη από πίστη και αισιοδοξία για το μέλλον τής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Πατρίδος μας κηρύσσω την έναρξη τού παρόντος Αγιολογικού Συνεδρίου και εύχομαι από κέντρου καρδίας, όπως η αγία βιοτή και πνευματική καρποφορία των Αγίων μας, εν Αγίω Πνεύματι, καθοδηγεί και τα ιδικά μας βήματα στους ίδιους λειμώνες της χριστιανικής καρποφορίας, με αγάπη στο Θεό και τον άνθρωπο.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014.

                                                                   Ευχέτης προς Κύριον
                                                                   Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Back To Top