skip to Main Content

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

                                                                                                      

Αγαπητοί μας,

Χριστός ανέστη!

Με τον έμπλεο χαράς και ελπίδος πασχάλιο αυτό χαιρετισμό απευθυνόμαστε προς τον αγαπητό μας εν Χριστώ αδελφό Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, ως και όλους τους ικανότατους συνεργάτες του, συγχαίροντάς σας θερμά για τη διοργάνωση της σημερινής ετήσιας Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η οποία πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια των «πανηγυρικῶν ἑορτασμῶν ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Ἐπιφανίου Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντίας».

Μέσα στην πατερική αγιοπνευματική εμπειρία εμφαίνεται ξεκάθαρα ότι την Εκκλησία την συναποτελούμε άπαντες, κληρικοί και λαϊκοί. Αμφότεροι είμεθα μέλη του ενός και μοναδικού σώματος της Εκκλησίας, το οποίο Σώμα κεφαλήν έχει τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό. Κατά τον Μέγα Βασίλειο «ἔχει ὁ οἶκος τοῦ Θεοῦ, ἥτις ἐστίν Ἐκκλησία Θεοῦ ζῶντος, θηρευτάς, ὁδοιπόρους, ἀρχιτέκτονας, οἰκοδόμους, γεωργούς, ποιμένας, ἀθλητάς, στρατιώτας…». Συνεπώς μέσα στον αμπελώνα τού Κυρίου δεν περισσεύει κανείς. Έχουν θέση διακονίας κληρικοί και λαϊκοί, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και πτωχοί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι.

Ως εκ τούτου, και η εφετινή Κληρικολαϊκή σύναξη της Ιεράς σας Μητροπόλεως εκπληρώνει με πλήρη επιτυχία τον σημαντικό της στόχο, που είναι να φέρει σε στενότερη επικοινωνία τον οικείο Επίσκοπο με το ποίμνιό του, συμβάλλοντας, έτσι, στη διατήρηση και αναθέρμανση του μεταξύ τους πνευματικού δεσμού.

Επιπλέον τούτου, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η σημερινή σύναξη έχει διευρυνθεί, απευθύνοντας πρόσκληση αγάπης και επι-Κοινωνίας προς όλους τους ελεύθερους και κατεχόμενους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησιαστικής περιφέρειας, η οποία υπάγεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Αυτό σαφέστατα καταδεικνύει την αρραγή ενότητα του ποιμνίου ολόκληρης της νήσου μας, αλλά και την ιδιαίτερη ποιμαντική φροντίδα της Εκκλησίας προς τις εκκλησιαστικές επιτροπές και τα μέλη του ποιμνίου των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων. Άλλωστε, αυτήν ακριβώς την ενότητα θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε και αληθινά να ελπίζουμε στην απελευθέρωση της κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου και όλης της κατεχόμενης γης μας και τη δικαίωση του λαού μας.

Είναι αλήθεια ότι στις δύσκολες αυτές μέρες ο λαός μας, θέλει την Εκκλησία, δηλαδή όλους εμάς, όσοι αποτελούμε τα μέλη της, να σταθούμε δίπλα του με ανυπόκριτη αγάπη σε οποιαδήποτε ανάγκη αντιμετωπίζει, υλική ή πνευματική. Να προσπαθήσουμε, δηλαδή, κατά το πρότυπο του Ουράνιου Πατέρα μας, να γινόμαστε «τοις πάσι τα πάντα».  

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρουμε και πάλι θερμά τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη σας και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Βασίλειο για την ωραία πρωτοβουλία του και επευλογούμε την Κληρικολαϊκή σας Συνέλευση. Εκ βάθους καρδίας ευχόμαστε όπως ο ενδόξως αναστάς Χριστός, διά πρεσβειών του Αγίου Επιφανίου, σας ευλογεί και σας ενισχύει, ώστε να συνεχίσετε και στο μέλλον τη συμβολή σας στο έργο της Εκκλησίας για το καλό της Εκκλησίας, της Πατρίδας και του λαού μας. Ο Θεός μαζί σας!

                                                                 Ευχέτης προς Κύριον

                                                                   Ο Αρχιεπίσκοπος

                                                            † Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

        9 Μαΐου 2019.

Back To Top