skip to Main Content

Έναρξη 5ου Σαλαμίνιου Ελ. Πανεπιστημίου-Πρώτη διάλεξη

Άνοιξε τις πύλες του για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου το οποίο συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διακόσια και πλέον άτομα, έχουν δηλώσει συμμετοχή στον φετινό κύκλο διαλέξεων, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις καινοτόμες αλλαγές που έχουν διαμορφώσει το φετινό πρόγραμμα.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα ημέρα Πέμπτη στον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δύο επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους ημέρα Σάββατο.

Την τελετή έναρξης που έλαβε χώρα την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 χαιρέτισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την ενδυνάμωση αυτού του θεσμού με την έναρξη του πέμπτου κύκλου και ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου κάτω από την εποπτεία του οποίου τίθενται οι διαλέξεις.

Παράλληλα, έκανε μια παρουσίαση του φετινού προγράμματος, με ιδιαίτερη νύξη στις δύο επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σε αρχαιολογικά μνημεία, στην διάλεξη του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Balamanand με θέμα «Χριστιανισμός και Ισλάμ», καθώς επίσης και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επικεφαλής τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή που θα αναφερθούν στο φλέγον θέμα της Παιδείας.

Εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγητής Σταύρος Φωτίου. Στον χαιρετισμό του ο κος Χριστοφίδης εκφράζει τη χαρά του που ο θεσμός αυτός πλέον, συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά και ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας γιατί με τη δική του πρωτοβουλία ο φετινός κύκλος αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον με την προσθήκη νέων δράσεων.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τόνισε ο κος Πρύτανης «επενδύει σε αυτό το θεσμό και επιδιώκει τη συνεχή του ενίσχυση. Προς αυτή την κατεύθυνση διοργανώνονται φέτος οκτώ Σαλαμίνια στην Κύπρο και ένα στο εξωτερικό (Λονδίνο) με ευρύτερο στόχο τη συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες για να μοιραστούν τα οράματα τους με την ευρύτερη κοινωνία».

Ακολούθησε η πρώτη διάλεξη της χρονιάς από την Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθύντρια της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα των Φύλων κ. Μαίρη Κουτσελίνη-Ιωαννίδου, με τίτλο «Η θέση της γυναίκας στην Κύπρο σήμερα: Γιατί δεν μας απασχολεί η ανισότητα;». 

Αναπτύσσοντας το θέμα της η κα Κουτσελίνη με τη βοήθεια και στατιστικών ερευνών που διεξήχθηκαν στην Κύπρο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρθηκε σε καίριες και επίκαιρες πτυχές της καθημερινότητας μέσα από τις οποίες γίνεται αντιληπτό ότι όντως υπάρχει διάκριση και ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, σε άνδρα και γυναίκα.

Στην συνέχεια υπήρξε η ευκαιρία συζήτησης με τους συμμετέχοντες να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις επί του όλου θέματος.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως (www.imconstantias.org.cy), την ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Αγίου Γεωργίου, (www.agiosgeorgiosparalimniou.org.cy) ενώ θ’ αναμεταδοθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, UCYvoice (95.2 FM).

Χορηγοί επικοινωνίας είναι, επίσης, το ΡΙΚ, η εφημερίδα «Πολίτης» και ο τοπικός ραδιοσταθμός «Ράδιο Πολιτεία» (106,7 FM).

Χορηγός του φετινού 5ου κύκλου διαλέξεων είναι η Σ.Π.Ε. Κοκκινοχωρίων.

Back To Top