skip to Main Content

Με κάθε επισημότητα το Παραλίμνι εόρτασε τον Πολιούχο του (Φώτο-Βίντεο)

Μεγαλοπρεπώς, η πόλη του Παραλιμνίου εορτάζει και φέτος την χειμερινή πανήγυρη του πολιούχου και προστάτου της Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου επί τη ιερά μνήμη της ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του.

Για αρκετούς η εορτή αυτής της 3ης Νοεμβρίου λέγεται «T’ Άη Γιωρκού του σπόρου», γιατί συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της σποράς των σιτηρών. Τη μέρα αυτή οι γεωργοί προσέφεραν στην εκκλησία αφιερώματα και παρακαλούσαν τον Άγιο για βροχόπτωση και επιτυχή έκβαση των γεωργικών τους ενασχολήσεων. Πολλοί έπαιρναν μαζί τους και σπόρο για να ευλογηθεί, τον οποίο αναμείγνυαν στη συνέχεια με τον υπόλοιπο, γιατί πίστευαν ότι η μελλοντική σοδειά θα απέδιδε πλούσιους καρπούς.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ο περικαλλής Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλης.

Κατά το εξαγγελθέν πρόγραμμα, των ιερών ακολουθίων θα προϊστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τύρου και Σιδώνος κ. Ηλίας από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο οποίος είχε αφιχθεί στην Κύπρο την 31η Οκτωβρίου 2018 προς το σκοπό αυτό συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Ιάκωβο Χαλίλ, τον Διάκονο Αβραάμ και τον Γραμματέα της Μητροπόλεως Ηλία. Δυστυχώς, όμως η εξάφνης εκδημία ενός προσώπου από τον στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ανάγκασαν τον Σεβασμιώτατο να αναχωρήσει την επόμενη μέρα πίσω στην πατρίδα του προκειμένου να τελέσει την εξόδιο ακολουθία.

Αφ’ εσπέρας την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Έλαβαν μέρος οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμ. Ιάκωβος Χαλίλ, Αυγουστίνος Κκαράς πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ιερείς και διάκονοι της Μητροπόλεως και ο φιλοξενούμενος διάκονος Αβραάμ.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου κ. Ονούφριος Κουλά, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Τάκης Πελεκάνος, ο Διοικητής της 7ης Τ.Ξ.Π Ταξίαρχος Άγγελος Σαβόπουλλος, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου και δεκάδες πιστοί. Μετά το πέρας του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της περιφοράς παιάνιζε η συμφωνική μπάντα «Αρμονία» του Δήμου Παραλιμνίου, άγημα του στρατού απέδωσε τιμές. Την ιερά εικόνα έφεραν επ’ όμου μέλη του 21ου Συστήματος Παραλιμνίου περιστοιχούμενοι από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλιμνίου «Ανάδυση» και του Λαογραφικού Όμιλου Αριδαίας « Οι Άλμωπες».

Ακολούθως, στο προαύλιο του ναού, πραγματοποιήθηκε Παραδοσιακή Καλλιτεχνική Εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλιμνίου «Ανάδυση» με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου «Ανεμόεσσας»  και του Λαογραφικού Ομίλου Αριδαίας « Οι Άλμωπες».

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής Σαββάτο, 3 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του επιχώριου Μητροπολίτη κ. Βασιλείου. Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιάκωβος Χαλίλ, κληρικοί και διάκονοι της Μητροπόλεως.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρω από το ναό κατά το ειθισμένο της εορτής.

φώτο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου/ Χάρης Χατζηιορδάνης

Ορθος & Θεία Λειτουργία Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΘΨΣΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ

Δημοσιεύτηκε από Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου στις Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Γεωργίου

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΕΟΡΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ.02/11/2018

Δημοσιεύτηκε από Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου στις Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Back To Top