skip to Main Content

Τελετή λήξης Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου (16-5-2013)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 η τελετή λήξης των διαλέξεων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης. Η τελευταία διάλεξη είχε ως θέμα: «Επισκοπή-Μητρόπολη Σαλαμίνος – Κωνσταντίας -Αμμοχώστου», με εισηγητή τον  Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου δρ Βασίλειο.

 Κατά τη διάλεξη ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία και τη διαχρονική παρουσία της Επισκοπής-Μητροπόλεως Σαλαμίνος-Κωνσταντίας-Αμμοχώστου στην εκκλησιαστική, εθνική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Κύπρου. Πρόκειται για παρουσίαση της μακραίωνης διαδρομής από την ίδρυση της επισκοπής Σαλαμίνος από τον πρώτο επίσκοπό της και ιδρυτή της Εκκλησίας Κύπρου Απόστολο Βαρνάβα, την αποστολική και πρωτοχριστιανική περίοδο της επισκοπής, μέχρι την περίοδο της μεγάλης ακμής της βυζαντινής περιόδου της επισκοπής Κωνσταντίας, που για αιώνες θα καταστεί η Μητρόπολη της νήσου (η έδρα δηλαδή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου). Κορυφαία μορφή της περιόδου ο Μέγας Επιφάνιος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίας, όπως βέβαια και οι διάδοχοί του, σημαντικοί ιεράρχες με οικουμενική ακτινοβολία. Ακολουθεί η μελανή περίοδος της Φραγκοκρατίας, με την κατάργηση της επισκοπής Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και οι δύσκολοι χρόνοι της Τουρκοκρατίας, περίοδος κατά την οποία η πόλη και επαρχία Αμμοχώστου αποτελούν τμήμα της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, όπως και κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας και μετά την Ανεξαρτησία, μέχρι την ανασύστασή της το Μάιο του 2007. Η Επισκοπή-Μητρόπολη Σαλαμίνος-Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, στην ιστορική της διαδρομή, διαδραμάτισε σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κύπρου. Με την ανασύστασή της καλείται και πάλι να δώσει τη μαρτυρία και τη βεβαίωση της συνέχισης αυτής της αποστολής.
Μετά τη διάλεξη ακολούθησε συζήτηση.

 Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος κηρύσσοντας τη λήξη των διαλέξεων του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος τόνισε τη μεγάλη επιτυχία που παρουσίασε η όλη προσπάθεια και την πολυάριθμη συμμετοχή των ανθρώπων της περιοχής μας. Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησαν στο εγχείρημα αυτό, θέτοντας ως στόχο μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό αυτό θεσμό, το Σαλαμίνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου να συμβάλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Η λειτουργία του Πανεπιστημίου θα συνεχίσει και κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Back To Top